Taxikárov kontrolujú mestskí policajti

2.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých dňoch začali pracovníci Mestskej polície v uliciach Bratislavy vykonávať odborný dozor v cestnej doprave na úseku taxislužby. Vychádzajú pritom z príslušných paragrafov zákona o cestnej doprave.

Policajti zisťujú, či dopravca dodržiava podmienky a plní povinnosti vyplývajúce zo zákona a podľa medzinárodných dohôd o vozidlách, ktoré sa používajú na podnikanie v cestnej doprave, a o ich osádkach, o technickej základni, o vykonávaní cestnej dopravy podľa prepravných poriadkov a taríf a o plnení prevádzkovej, prepravnej a tarifnej povinnosti.

Štátny odborný dozor v cestnej doprave vykonávajú poverení zamestnanci ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií, poverení zamestnanci krajských úradov, poverení zamestnanci obcí, prípadne iné poverené osoby.

Na kontrolnú činnosť boli upozornení zástupcovia stavovskej organizácie bratislavských taxikárov Cech taxi. Tí kontrolnú činnosť zo strany policajtov Mestskej polície privítali. Po meste totiž denne jazdí viacero taxíkov, vodiči ktorých túto činnosť vykonávajú v rozpore so zákonom na úkor riadne registrovaných vodičov taxislužby. Kontroly majú vytlačiť z mesta nepoctivých „čiernych“ taxikárov.

Policajti, ktorí majú oprávnenie na tieto kontroly, sa vodičovi musia preukázať kontrolným preukazom ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií. Zamerajú sa na to, či vozidlá taxislužby sú spôsobilé na technickú prevádzku, či sú označené na predných dverách obchodným menom dopravcu, nápisom Taxi a telefónnym číslom objednávkovej služby.

Vozidlá musia byť vybavené strešným svietidlom žltej farby s nápisom Taxi, vo vnútri vozidla musí byť úradne overený zabudovaný taxameter schváleného typu s neporušenou plombou. Na karosérii vozidla musí mať takéto vozidlo uvedené základné sadzby cestovného, ktoré musia byť cestujúcemu prístupné pred uzatvorením zmluvy o preprave osôb.

Taxameter musí byť umiestnený tak, aby umožňoval cestujúcemu počas prepravy poznať merané údaje o čase prepravy a cestovnom a musí byť zapnutý od začatia prepravy až do jej ukončenia.

(ver)
Páčil sa vám článok?