V centre začala samospráva odťahovať autovraky, v jednom býval bezdomovec

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto začala s odťahovaním autovrakov. Prvé dve staré vozidlá odstránila minulý štvrtok z Amerického námestia a z Medenej ulice. Vo vraku na Medenej ulici býval bezdomovec.

Minulý piatok odťahovanie vrakov áut pokračovalo na Justičnej, Šoltésovej, Karadžičovej, Lazaretskej a Mišíkovej ulici. Boli pri ňom prítomní aj pracovníci oddelenia správnych činností Miestneho úradu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto. Mestská časť podpísala v marci tohto roka zmluvu so spoločnosťou AUTO-AZ zo Zohora o zabezpečení odstránenia starých vozidiel, ktoré sú viac ako 30 dní zaparkované na verejnej komunikácii.

Ak je motorové vozidlo bez evidenčného čísla viac ako 30 dní zaparkované na verejnej komunikácii, miestny úrad mestskej časti vyvesí výzvu pre majiteľa auta na úradnú tabuľu a na dotknuté motorové vozidlo, aby ho odstránil do 30 dní od vyvesenia výzvy. Ak ho majiteľ do 30 dní neodstráni z verejnej komunikácie, miestny úrad prostredníctvom spoločnosti AUTO-AZ odstráni vozidlo bezplatne na náklady AUTO-AZ v zmysle zákona o odpadoch. V prípade, že majiteľ motorového vozidla sám dopraví staré auto k spracovateľovi na vlastné náklady, dostane príspevok 1000 korún v zmysle zákona o odpadoch. Ak majiteľ starého auta vyzve spracovateľa starých áut, aby vozidlo odstránil a spracovateľ tak urobí na vlastné náklady, finančný príspevok nedostane.

Ak je motorové vozidlo s neplatným evidenčným číslom (staré ŠPZ) viac ako 30 dní zaparkované na verejnej komunikácii (v súčasnosti je takýchto prípadov iba v Starom Meste 10), miestny úrad preverí na krajskom dopravnom inšpektoráte, kto je majiteľom vozidla. Výzvu, aby majiteľ auto do 30 dní odstránil, potom samospráva vyvesí na úradnej tabuli, zašle držiteľovi auta a umiestni na jeho aute. Ak vlastník dopraví toto auto na vlastné náklady spracovateľovi starých vozidiel AUTO-AZ, dostane príspevok 1000 korún. Ak majiteľ starého auta vyzve spracovateľa starých áut, aby vozidlo odstránil a spracovateľ tak urobí na vlastné náklady, v tomto prípade mu finančný príspevok nebude vyplatený. Ak vlastník sám neodstráni auto v zákonnej lehote, ani o to nepožiada spracovateľa starých áut, staré auto odstráni mestská časť.

~ ~ ~

V Ružinove prednostne riešia autá bez evidenčného čísla, zatiaľ ich evidujú vyše osemdesiat. Zatiaľ nechali odtiahnuť tri autá. Z Petržalky zatiaľ odviezli osem vrakov bez evidenčného čísla, ďalším 25 plynie 30-dňová lehota. Podobná situácia je aj s autami so starými ŠPZ.

Páčil sa vám článok?