Na Novom moste odstraňujú grafiti, celú konštrukciu natrú ochranným náterom

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na pešej lávke Nového mosta v smere od centra mesta v týchto dňoch začali pracovníci firmy Axiom Real Slovensko (ARS) odstraňovať nežiaduce výtvory sprejerov.

Ako nám povedal vedúci magistrátneho oddelenia cestného oddelenia Marián Blaho, v spolupráci so spoločnosťou IAMES sa vyčistia a vybavia špeciálnym ochranným náterom aj stropy peších lávok. „Uvidíme, ako sa nám to osvedčí,“ konštatoval.

Ako sme už informovali, košická firma Axiom Real Slovensko (ARS) sa stala víťazom verejnej súťaže, ktorú vypísalo mesto začiatkom tohto roka. Jej úlohou bude odstrániť grafity z určených objektov a zabezpečiť ich špeciálnym náterom, z ktorého sa budú nežiaduce nápisy dať odstraňovať rýchlo a ľahko. Mesto chce investovať na tieto účely len v tomto roku tri milióny korún. Po podpise zmluvy sa firma zameria v prvom rade na odstraňovanie náterov z dopravných stavieb, mostov, podchodov a, samozrejme, aj z ďalších nehnuteľností. Jedným z prvých objektov, ktorý bude v Bratislave vyčistený, je práve Nový most. Veľvyslanectvo USA informovalo, že sa chce sponzorsky podieľať na týchto prácach sumou 10 000 dolárov.

Mesto donedávna nemalo uzatvorenú žiadnu zmluvu na poskytovanie tejto služby. Preto sa rozhodlo vypísať spomenutú súťaž, s tým, že zámerom je, aby sa nápisy odstránili najmä z podchodov a potom aj z iných nehnuteľností, ktoré mesto spravuje. Súťaži predchádzalo vyčistenie a odstránenie grafitov zo stien a okolia schodísk najznečistenejšieho podchodu na Patrónke, ktoré magistrát zabezpečil vlani v lete. Práce za 350-tisíc korún si vtedy mesto objednalo práve vo firme ARS, ktorá podchod nielen vyčistila, ale použila aj špeciálny náter, ktorý do budúcnosti zabezpečuje ľahké odstraňovanie nežiaducich nápisov na stenách podchodu. Pracovníci firmy ARS, ktorí nanášali náter, mestu poskytli záruku na pol roka s tým, že počas tohto obdobia pravidelne odstraňovali nečistotu zapríčinenú sprejermi. Keďže plochu natreli špeciálnym náterom, odstraňovanie nežiaducich nápisov bolo jednoduché a lacné. Špeciálny náter umožnil likvidovať nielen nápisy, ktoré sú nanášané sprejmi, ale napríklad aj fixkami.

Firma je schopná urobiť podobné nátery na rôznych typoch povrchov vždy s príslušnou technológiou, napríklad na budovách, mostoch či železničných vagónoch. Takýmto spôsobom zabezpečila čistotu budov a iných priestorov napríklad v Prahe na ploche asi milión štvorcových metrov, ošetrili budovu Národnej rady SR v Bratislave, Bratislavský hrad, Mohylu M. R. Štefánika a ďalšie. Rovnakou technológiou sú ošetrené aj budovy v Paríži.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie