Bezpečnosť na Račianskom mýte nie je ideálna

28.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nedávno poškodená fontána na Račianskom mýte je dielom vandalov, ktorí na tomto exponovanom mieste vyčíňajú najmä večer a v noci. K poškodeniu fontány nedošlo zo dňa na deň, devastovali ju postupne.

Zničená fontána odolávala návalu vandalov istý čas, až kým jedného dňa prestala fungovať. Nikto si zrejme nič nevšimol a nepomohol ani okrskový policajt, ktorý v tejto lokalite pôsobí prevažne cez deň. Podľa vyjadrenia z Miestneho úradu Nové Mesto ide o trestný čin poškodzovania cudzej veci. Starosta Richard Frimmel tvrdí, že jej oprava má stáť približne 150-tisíc korún a zničený systém vo fontáne sa musí objednať zo zahraničia.

Podľa informácií miestneho úradu sa v minulosti objavili články v médiách o tom, že v parku si narkomani aplikujú drogy a to aj preto, lebo v bezprostrednej blízkosti sa nachádza NON STOP lekáreň. Samospráva preto požiadala políciu o častejšie kontroly, najmä večer a v noci.

Na Račianskom mýte je inštalovaná jediná kamera mestskej polície. Tá však nemá dosah na park, a tak nie je možné zachytiť, čo sa v ňom deje. Navyše s novými kamerami sa ráta až v roku 2008, čo je vzhľadom na toto exponované miesto neskoro. Dovtedy sa musí mestská časť a jej obyvatelia spoliehať na sporadickú kontrolu policajtov, ktorí sa však sťažujú na poddimenzovaný stav.

Pomôcť by mali podľa samosprávy aj samotní občania, ktorí by nemali byť ľahostajní k vandalizmu a narušovaniu verejného poriadku. Na druhej strany je pochopiteľný ich strach z arogancie a násilia. To musí skutočne riešiť polícia. Riaditeľ novomestského podniku verejnoprospešných služieb Viliam Žákovič si myslí, že park na Račianskom mýte by potreboval stály dozor.

V parku pracujú aj dvaja pracovníci, ktorí sa starajú o čistotu parku a denne tu robí kontrolu inšpektor verejného poriadku. Nedostatky má hlásiť príslušným subjektom. Napriek všetkému nie je bezpečnosť na Račianskom mýte ideálna.

Vzhľad Račianskeho mýta sa zatiaľ meniť zrejme nebude. Podľa miestneho úradu má zostať detské ihrisko, parčík a bufet pri ihrisku bez stavebných zásahov.

(rob)
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie