Zisťovali sme: Komu sa prideľujú mestské byty? Jeden má aj poslankyňa s luxusným príjmom

6.5.2023

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Menší rozruch vyvolala nedávna správa, že poslankyňa Národnej rady s niekoľkotisícovým príjmom býva v mestskom nájomnom byte. Pred vlaňajšími komunálnymi voľbami zase ožila kauza vtedajšej starostky Rusoviec, ktorá si sama predĺžila nájomnú zmluvu v takomto byte ešte v čase, keď viedla mestskú časť – pritom má už skolaudovaný nový dom. Mnohí sa pýtate: Koľko nájomných bytov vlastne máme v Bratislave a komu slúžia, ak nie iba ľuďom v zlej sociálnej situácii?

Mesto vlastní 876 nájomných bytov, ďalších asi tisíc bytov je zverených do správy mestských častí, desiatky z nich však nie sú obývané. „Aktuálne máme obsadených 785 nájomných bytov, 39 bytov je v procese rekonštrukcie. Vo zvyšných bytoch buď dochádza k uzatváraniu nových nájmov alebo sú aktuálne mimo prideľovania, čakajú na vysporiadanie s podielovým spoluvlastníkom,“ spresnila hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková.

Žiadateľov je pritom veľa, v poradovníku čaká približne 600 ľudí, pričom všetci musia spĺňať podmienku minimálneho príjmu. Ten predstavuje 1,2-násobok životného minima, ktoré je aktuálne 234,42 eura na dospelú osobu. Príjmový strop však mesto neurčilo, preto môže napríklad aj poslankyňa Národnej rady bývať v mestskom nájomnom byte za 59 eur mesačne, hoci by si zo svojho takmer päťtisícového platu dokázala zaplatiť komerčný prenájom. Až teraz na magistráte chystajú nové všeobecne záväzné nariadenie, ktoré pravidlá zmení. Jeho účinnosť je podľa Schmuckovej naplánovaná na jar budúceho roka. Zároveň doplnila, že pri bytoch postavených s použitím štátnej dotácie na rozvoj nájomného bývania sledujú maximálny príjem, ktorý nemôže presiahnuť trojnásobok životného minima, čo je približne 700 eur (pri uzavretí prvej zmluvy).

Nájomné byty pritom nie sú určené iba pre sociálne odkázaných, mesto i mestské časti ich poskytujú aj ľuďom z reštituovaných bytov, takisto učiteľom či policajtom a iným dôležitým profesiám. „Podpora tejto skupiny nájomcov je zahrnutá v návrhu všeobecne záväzného nariadenia upravujúceho nájom bytov, ktoré je v príprave,“ uviedla hovorkyňa. Poskytla nám takéto čísla: 197 bytov je zaradených do projektu bývania Dom pre starších občanov, 137 je v projekte bývania Dom mladej rodiny, 21 bytov je v projekte bývania Dostupné bývanie, 258 bytov je postavených s použitím štátnej dotácie na rozvoj bývania.  Aktuálne hlavné mesto pridelilo 11 nájomných bytov ako bytové náhrady, ďalších 10 bytov bolo pridelených nájomcom s priznanou bytovou náhradou zatiaľ dočasne.

Zdroj: ac

​Na Muchovom námestí v Petržalke mesto pripravuje výstavbu prvého nájomného domu. Aktuálne čaká na schválenie dotácie a úveru.

„Záujem o mestské nájomné bývanie dlhodobo prevyšuje dostupnú ponuku, preto pracujeme na rozšírení fondu mestských nájomných bytov rôznymi spôsobmi.  V súčasnosti máme rozpracované projekty na výstavbu zhruba 400 bytov. Vo vlastnej výstavbe by sme chceli udržať tempo zhruba 100 bytov ročne. Spoločne s ďalšími nástrojmi na rozvoj bytového fondu by sme chceli mať do roku 2030 v správe zhruba 2 400 nájomných bytov,“ dodala Dagmar Schmucková.

Približne pred rokom sa mesto pokúsilo získať nájomné byty aj kúpou na voľnom trhu, zámer však nevyšiel: „Súťaž sme vyhlasovali v čase, keď bol dopyt po bytoch enormný, aj preto nám prišla len jedna ponuka, ktorá však prevyšovala predpokladanú cenu za m². Na základe týchto skutočností sme sa rozhodli súťaž zrušiť. V roku 2023 pre napätý rozpočet s nákupom neuvažujeme, ale nevylučujeme opätovné vyhlásenie súťaže v budúcnosti.“

Na Muchovom námestí v Petržalke mesto pripravuje výstavbu prvého nájomného domu. Pozemok je už pripravený, kedy sa začne stavať? „Projekt na Muchovom námestí má všetky potrebné povolenia a v prvej polovici tohto roku by sme mali začať s výstavbou. Aktuálne čakáme na schválenie dotácie z ministerstva dopravy a výstavby a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ informovala hovorkyňa magistrátu.

(ac)

Páčil sa vám článok?