Zisťovali sme: Hrozí aj inde potopa ako v Petržalke? Kilometre potrubí majú viac ako 50 rokov

16.3.2023

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Zaplavený Sad Janka Kráľa sa stal nechcenou atrakciou, ktorá v nedeľu 12. marca pritiahla množstvo zvedavcov. Únik vody v dôsledku havárie päťdesiatročného vodovodného potrubia bol obrovský aj preto, že nebolo z predpísaného materiálu. Na hranici technickej životnosti sú desiatky kilometrov ďalších potrubí. Koľko sa vlastne investuje do infraštruktúry vodární?

Haváriu v Petržalke spôsobil priečny zlom na veľkom prívodom potrubí s priemerom 80 cm z vodného zdroja Pečniansky les smerom do mesta. Voda zaliala celý Sad Janka Kráľa, jazero siahalo od Mosta SNP až po Krasovského ulicu pri Starom moste. Únik vody bol obrovský, podľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) sa však nedá vyčísliť. „Nie je to možné, keďže voda išla do potrubia priamo z vodného zdroja a toto potrubie bolo navyše prepojené s viacerými ďalšími vodovodmi,“ zdôvodnil hovorca Peter Podstupka.

Prasknutá rúra z roku 1971 mala byť podľa projektovej dokumentácie z ocele, napokon vysvitlo, že bola zo sivej liatiny, ktorá je za určitých okolností náchylná na tento typ porúch. „S veľmi veľkou pravdepodobnosťou sa dá povedať, že havária by nebola v takom rozsahu. Na oceľovom potrubí nedochádza k priečnym alebo pozdĺžnym lomom, ale vznikajú bodové poruchy, pri ktorých je oveľa menší únik vody. Aj oprava poruchy je tak oveľa jednoduchšia,“ vysvetlil Podstupka. Podobné prekvapenie, keď namiesto z ocele bolo potrubie z liatiny, zažili vodári v minulosti pri havárii na Košickej i Bojnickej ulici.

Zdroj: Matúš Husár

Podmyté stromy v Sade Janka Kráľa sú veľkým rizikom.

Podstupka pripomína, že aj životnosť potrubí závisí od použitého materiálu. Nové, moderné vydržia 80 i viac rokov, oceľové potrubia, aké sa malo použiť v Sade Janka Kráľa, má životnosť niečo nad 30 rokov. „Nie všetky potrubia však treba vymeniť okamžite po skončení ich technickej životnosti. Ak potrubie nie je poruchové a nevykazuje známky degradácie, nie je vždy úplne ekonomické ho okamžite meniť,“ spresnil.

V Bratislave má BVS viac ako 1 200 km vodovodov, kostrový vodovodný systém, teda hlavné rozvodné potrubia, ktoré vedú vodu od vodných zdrojov k vodojemom, meria viac ako 200 kilometrov. Vek potrubí je rôzny, od vodovodov ktoré majú 50 a viac rokov, až po úplne nové potrubia, ktoré vodárne uložili na konci minulého roka.

Zdroj: BVS

​Od nedele do stredy: Vodárne konečne oznámili, že poškodené potrubie je opravené.

Mimoriadna udalosť v Petržalke pripomenula zanedbané investície do infraštruktúry v minulých rokoch. Ešte v roku 2019 nové vedenie BVS konštatovalo, že v najbližších rokoch sa končí životnosť ďalším takmer 400 kilometrom kanalizačných potrubí a približne 200 kilometrom vodovodov. „Nie je možné donekonečna sa spoliehať na to, že staré potrubia ešte jeden rok vydržia. Preto pripravujeme systematické riešenia na obnovu vodárenskej infraštruktúry v celom regióne, kde BVS pôsobí,“ uviedol vtedy generálny riaditeľ vodární Peter Olajoš. Koľko sa odvtedy investovalo do obnovy? 

Zdroj: ac

Únik vody sa podľa vodární nedá vyčísliť.

„BVS od roku 2019 do roku 2022 preinvestovala viac ako 75 miliónov eur do nových projektov vo svojom regióne. V Bratislave išlo napríklad o výmenu dvoch úsekov kostrovej siete v Podunajských Biskupiciach, modernizáciu čerpacej stanice v Karlovej Vsi, alebo výstavbu nového vodojemu v Záhorskej Bystrici,“ uviedol hovorca vodární.

Pripomeňme, že okrem Bratislavy má BVS stálych zákazníkov v ďalších 117 obciach naprieč západným Slovenskom - a výška investičného dlhu je závratná. Suma potrebná len na opravy vodovodov a kanalizácií presiahla pred štyrmi rokmi, keď sa vodární ujal nový manažment, až 271 miliónov eur.

(ac)

Páčil sa vám článok?