Na 30-minútovom trhu kúpite práve odtrhnuté ovocie alebo rybu, ktorá ešte dopoludnia plávala

16.3.2023

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Parkovisko oproti petržalskej dostihovej dráhe sa v marcový podvečer mení na trhovisko. Autá s rôznymi domácimi dobrotami sem prichádzajú z Vajnôr a keď si ľudia vyzdvihnú objednané produkty, drobnochovatelia a farmári sa presúvajú ďalej do Karlovej Vsi a odtiaľ do Dúbravky. Tam na nich čakajú ďalší zákazníci.

„Lokálny trh som objavila na Facebooku, bála som sa však kliknúť na stránku, radšej som sa prišla pozrieť, ako to funguje,“ priznala staršia pani a nebola jediným „prieskumníkom“ na petržalskom parkovisku. Keby však odvahu nabrala, mohla si cez internet vybrať z pestrej ponuky lokálnych potravín, ktoré by si teraz prevzala priamo od ich výrobcov.

Za zaujímavým nápadom je Peter Paššák z OZ Lokálne trhy, ktorý sa inšpiroval škandinávskym modelom, tip vraj dostal od jedného z miestnych producentov a hneď ho zaujal. „Projekt vznikol preto, aby podporil menších, často rodinných výrobcov, a zjednodušil distribúciu lokálnych potravín, ktoré sú ekologickejšie a majú nižšiu uhlíkovú stopu. Ľudia získajú kvalitné produkty za férové ceny, ktoré v bežnom supermarkete nekúpia,“ vysvetľuje.

Zdroj: Marián Dekan

​Koordinátor podujatia Peter Paššák

Lokálny trh prvýkrát spustili vlani v apríli najskôr vo Vajnoroch, v máji pribudla Karlova Ves, v októbri Petržalka, najnovšie Dúbravka, a všade trvá približne 30 minút. Výhodou oproti klasickému trhovisku je záruka, že zelenina, mäsové výrobky, syry či vajíčka skutočne pochádzajú priamo od farmára alebo drobnochovateľa, neponúka vám ich len predajca, u ktorého si neviete overiť zdroj – možno predáva to, čo kúpil niekde inde... „Snažíme sa byť maximálne transparentní. Vlastne zákazníkovi sprostredkúvame stretnutie priamo s výrobcom, takže dostane informáciu o kupovanej potravine z prvej ruky, môže sa povypytovať na všetko, čo ho zaujíma,“ dopĺňa Peter Paššák.

Zdroj: Marián Dekan

​O kupovanej potravine získate informácie z prvej ruky.

Zaručená je aj čerstvosť tovaru. Napríklad Juraj Vaicenbacher zo stupavského rybárstva vám privezie pstruha, ktorý ešte pred pár hodinami plával vo vode, Ladislav Gorcsakovszký z Kvetoslavova zase tlačenku, klobásky či jaternice, ktoré si vyrába sám a bez zbytočných éčok, tak, ako to predtým robil jeho otec i starý otec... Na Lokálnom trhu nájdete takisto chutné kváskové pečivo z remeselnej pekárne v Malinove, vajíčka z Dolných Orešian, bio zeleninu z Gajar, zaváraniny zo Svätého Jura, syry z Kráľovho Brodu... A v lete doplní ponuku aj práve natrhané ovocie, čerstvé ako z vašej záhrady.

Zdroj: Marián Dekan

​Všetko je čerstvé, napríklad ryby zo stupavského rybárstva ešte pred niekoľkými hodinami plávali...

​Trh, ktorý je vlastne rozvozom potravín, vyhovuje i výrobcom. „Presne viem, koľko a čoho mám nachystať, keďže online objednávky dostanem vopred. Navyše, nestrácam čas, prídem a odovzdám, ľudia mi zaplatia v hotovosti,“ hovorí  mäsiar Ladislav Gorcsakovszký. Doma má okrem výroby i vlastnú predajňu, otvára ju však len raz do týždňa.

Zdroj: Marián Dekan

​Výrobca vám privezie objednaný tovar, platíte v hotovosti.

Spoľahnúť sa môžete aj na bezpečnosť potravín. „Na Lokálny trh nemôže ktokoľvek priniesť svoje produkty s tým, že ich vyrába doma. Máme len registrovaných výrobcov,“ zdôrazňuje Peter Paššák. Trh organizuje raz za dva týždne, no možno sa onedlho bude konať každý týždeň – hoci za všeličo dnes platíme oveľa viac, záujemcov o nefalšované domáce potraviny pribúda.

(ac)

​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?