Tipy na Dušičky: Nové služby a otváracie hodiny na cintorínoch, ale aj zničený hrob a falošní kamenári

20.10.2022
0

Zdroj: FB Magistrát

Páčil sa vám článok?

Už v týchto dňoch sa parkoviská pred cintorínmi zapĺňajú, viacerí Bratislavčania v predstihu navštevujú hroby svojich blízkych. Od soboty 22. októbra môžete na najväčších cintorínoch využiť bezplatný odvoz k hrobovému miestu a na viacerých pribudli novinky, ktoré potešia. Ako sa predĺžia otváracie hodiny a čo v prípade, že nájdete poškodený pomník? Aj na to odpovedá organizácia Marianum.

Ak aj vy plánujete návštevu cintorína radšej skôr, rátajte s tým, že na tieto pietne miesta prichádza už teraz množstvo ľudí. Napríklad parkovisko pred cintorínom Slávičie údolie bolo tento týždeň plné aj v pracovný deň po 10. hodine predpoludním, autá stáli i na chodníku, a dokonca kompletne obsadili parkovacie miesta určené pre autobusy. Odkedy budú v súvislosti s Dušičkami či Pamiatkou zosnulých platiť v bratislavských cintorínoch predĺžené otváracie hodiny?

„Cintoríny sú do konca októbra otvorené do 20. hodiny, a platí to aj pre dni od 1. novembra do 8. novembra, inak sú  v novembri bežne otvorené do 17. hodiny,“ uviedla pre banoviny.sk vedúca oddelenia komunikácie a obchodu Katarína Šemberová z organizácie Marianum, ktorá spravuje väčšinu cintorínov v hlavnom meste.

​Marianum pritom ráta aj s mimoriadnymi otváracími hodinami počas predĺženého víkendu, ktoré sa týkajú Správy cintorínov na Šafárikovom nám. 3, na Cintoríne Vrakuňa a v Krematóriu - dňoch od 29. októbra až do 1. novembra budú mať otvorené od 8. do 17. hodiny (s výnimkou pauzy medzi 12.00 h a 12.30 h). „Návštevníci a nájomcovia hrobových miest tak budú vedieť vybaviť aj mimo bežných otváracích hodín platby za nájmy, prepisy, zmluvy hrobových, urnových či hrobkových miest,“ doplnila Katarína Šemberová.

Zdroj: BN

Počas sviatku budú cintoríny opäť otvorené dlhšie.

Ako ďalej informovala, na najväčších cintorínoch bude k dispozícii bezplatný odvoz elektromobilom až k hrobovému miestu (ak to terén umožní), prípadne čo najbližšie k hrobovému miestu. Prednosť majú ľudia so zdravotným obmedzením či dôchodcovia. Službu môžete využiť už tento víkend, 22. a 23. októbra, a potom 28. októbra až 1. novembra, a to v čase od 8. do 16. hodiny. Elektromobily budú čakať na cintorínoch Vrakuňa, Slávičie údolie a v Krematóriu – urnovom háji.

Počas návštevy cintorína možno zistíte, že pietne miesto padlo do oka zlodejom či vandalom - ako postupovať v takomto prípade? Katarína Šemberová pripomína, že väčšie škody treba čo najskôr oznámiť polícii. Týka sa to prípadov, keď nájdete napríklad poškodený pomník či kryciu dosku. Marianum poskytuje pri vyšetrovaní maximálnu súčinnosť. 

Zdroj: BN

​Bezplatný odvoz elektromobilom až k hrobu bude k dispozícii na troch cintorínoch.

„Všetky poškodenia v dôsledku vandalizmu odporúčame nahlásiť aj nám. V rámci preventívnych opatrení aj na základe podnetov od občanov pracovníci našej organizácie častejšie kontrolujú, či sa po cintoríne nepohybujú osoby, ktoré by mohli narúšať poriadok, alebo vykonávať nekalé činnosti. V prípade, že takéto osoby nájdeme, ihneď sú vyzvané, aby cintorín opustili,“ dodala s tým, že prostredníctvom oznamov zverejnených na webstránke alebo na výveskách na cintorínoch upozorňujú nájomcov hrobových miest, aby boli obozretní. Nie každý tiež vie, že si svoj majetok na cintoríne môže poistiť proti krádeži alebo vandalizmu, pravdaže, na vlastné náklady.

Zdroj: ilustračné foto bn

​Ak vás pri hrobe osloví kamenár, ignorujte ho.

Okrem sťažností na vandalov a zlodejov Marianum najčastejšie rieši falošných kamenárov. „Na cintorínoch je prísny zákaz ponúkať kamenárske práce s výnimkou kamenárov, ktorí majú riadne predajne na cintorínoch. Ale ani oni nemôžu chodiť a ponúkať niekde medzi hrobmi svoje služby. Nájomcom hrobových miest odporúčame, aby s nimi nekomunikovali,“ zdôraznila Katarína Šemberová, ktorá zároveň informovala o najnovších vylepšeniach na cintorínoch v ich správe:

• Vo Vrakuni je lepší prístup k hrobom vďaka obnove chodníkov (aktuálne je ukončených 6 sektorov). Úplne vymenili externý informačný systém, takže aj orientácia na cintoríne je jednoduchšia. Zároveň vybudovali ďalšie stojiská polopodzemných kontajnerov na triedenie odpadu - plast, papier, sklo, komunál, elektroodpad, bio odpad, kahance so zvyškami vosku. Pri zadnom vchode osadili sociálne zariadenie.

Zdroj: Shutterstock

​Viaceré vylepšenia na cintorínoch príjemne prekvapia.

• Na Martinskom cintoríne zrekonštruovali vstupný portál, verejné toalety, obnovili náter oplotenia.

• V Rači realizujú rozšírenie cintorína a kompletnú opravu domu smútku.

• Na cintoríne Petržalka vybudovali toalety a kanalizáciu, osadili nové lavičky, vymenili polozapustené kontajnery.

• V Slávičom údolí osadili nové kontajnery na bio odpad, nové lavičky, pribudlo aj nové oplotenie.

• Na cintoríne Devín opravili obvodový múr a bránu.

• Na cintorínoch Rusovciach a v Karlovej Vsi osadili nové lavičky.

• V urnovom  háji krematória opravili chodníky a schody v V. sekcii. Pre lepšiu orientáciu vymenili v areáli  starý zničený a nečitateľný exteriérový systém za nový. Oplotenie zabezpečili proti podliezaniu voľne žijúcou zverou.

(ac)

Páčil sa vám článok?