Súkromné seniorcentrá zdraželi pre energetickú krízu o stovky eur – zmenia cenníky aj tie verejné?

19.10.2022
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Po avízach o zvýšení cien energií sa viaceré privátne seniorcentrá poponáhľali s úpravou svojich cenníkov, niekde stúpli mesačné platby o stovky eur. Uvažuje sa o zdražení tejto sociálnej služby pre dôchodcov aj v domovoch, ktoré patria pod hlavné mesto či mestské časti?

Na výrazné zvýšenie ceny upozornila naša čitateľka Anna, ktorej mama žije v súkromnom zariadení neďaleko Bratislavy. Invalidný dôchodok má približne 350 eur, takže doteraz jej každý mesiac prispievala na úhradu sumou takmer 400 eur. „Od januára budúceho roku nám však zdvihli platbu až na 950 eur, k tomu treba platiť lieky, hygienické potreby... Neviem, kde na to vezmem. Seniorcentrum ako dôvod uvádza zdraženie energií a celkovo zlú ekonomickú situáciu Slovenska,“ hovorí Bratislavčanka, ktorá teraz hľadá miesto pre mamu v niektorom z neverejných domovov dôchodcov. Tie, ako sme zistili, sú nielen lacnejšie, ale zatiaľ ani neplánujú meniť cenníky.

Hlavné mesto je zriaďovateľom ôsmich zariadení pre seniorov, dve sú v Petržalke, dve v Dúbravke a ďalšie v Lamači, Novom Meste, Podunajských Biskupiciach a Ružinove. O tom, že by mali klientom zvýšiť poplatky, mesto neuvažuje. „Na magistráte je vytvorená pracovná skupina pre riešenie energetickej krízy, ktorá intenzívne pracuje na pláne šetriacich opatrení. Zdvihnutie poplatkov pre seniorky a seniorov umiestnených v celoročných pobytových zariadeniach, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti hlavného mesta, medzi tieto opatrenia nepatrí,“ potvrdila hovorkyňa Dagmar Schmucková.

Aj pobytové sociálne služby pre ľudí so zdravotným znevýhodnením, ktoré zriaďuje prevažne Bratislavský samosprávny kraj (BSK), zostávajú na rovnakej cenovej úrovni. Hovorkyňa Lucia Forman ubezpečila: „BSK zatiaľ neplánuje zvyšovať úhradu za poskytované sociálne služby vo svojich zariadeniach sociálnych služieb.“

Zdroj: BN

Mnohým seniorom nevychádza z dôchodku na zaplatenie sociálnej služby.

Bez zmeny sú i poplatky pre seniorov umiestnených v pobytových zariadeniach Starého Mesta, tie sa naposledy zvyšovali v roku 2019 (suma sa upravuje príslušným a špecifickým výpočtom vo všeobecne záväznom nariadení, ktoré musí prejsť hlasovaním miestneho zastupiteľstva). „Pokiaľ by kríza pretrvávala výrazne dlhšie, budeme sa tým bližšie zaoberať,“ uviedla Martina Karmanová z referátu komunikácie s verejnosťou.

Samospráva v Starom Meste sa snaží v súvislosti s energetickou krízou a infláciou, pri celkovom zvyšovaní životných nákladov finančne pomáhať seniorom aj nepriamo. Od leta im poskytuje vyšší príspevok na stravovanie, vďaka ktorému môžu podľa samosprávy ročne ušetriť 500 až 700 eur. „Na júnovom miestnom zastupiteľstve poslanci odhlasovali zmenu dodávateľa tepla. Nový dodávateľ, štátna spoločnosť MH Teplárenský holding, garantuje najnižšiu cenu na trhu a zníženie ceny oproti terajšej o približne 23 percent pre všetkých Staromešťanov.  Nové, nižšie ceny budú platiť už od januára,“ doplnila Karmanová.

Zdroj: FB/Staré Mesto - srdce Bratislavy

​V Starom Meste na Palárikovej ulici nedávno otvorili nové zariadenie opatrovateľskej služby.

Ani Petržalka, pod ktorú patria dva domovy sociálnych služieb, o zdražovaní nehovorí. „Ako sme informovali viackrát v súvislosti s energetickou krízou, napriek zvýšeným nákladom na energie či materiály sme vďaka vysokému hospodárskemu prebytku stále v dobrej finančnej kondícii a neplánujeme vo veľkom rušiť projekty, škrtať rozpočet ani obmedzovať chod úradu, škôl, zariadení sociálnych služieb, kultúrnych, športových zariadení či ďalších inštitúcií v našej správe, ktoré už beztak za posledné dva roky utrpeli pandémiou,“ uviedla hovorkyňa Mária Halašková. Zároveň však dodáva: „Každý rok sa v priebehu apríla - mája robí prehodnotenie ekonomicky oprávnených nákladov na klienta, takže uvidíme, čo nám prinesie rok 2023.“

Zdroj: ac

​Stredisko sociálnych služieb na Vavilovovej ulici v Petržalke poskytuje nonstop opateru, ale najviac na 6 mesiacov.

Ako pomáha štát? Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripomína, že finančne podporuje verejné i neverejné zariadenia sociálnych služieb napriek tomu, že patria do originálnej pôsobnosti samospráv. Príspevok, ktorý poskytuje mesačne na klienta, má mať vplyv aj na určenie výšky jeho platby. Od januára budúceho roka si zariadenia s pobytovou sociálnou službou podľa rezortu prilepšia: navrhovaný finančný príspevok na mesiac sa má zvýšiť o 4 eurá na 129 eur pri II. stupni odkázanosti až po 24 eur na 678 eur pri najvyššom VI. stupni odkázanosti.

• Je to na rodine

Ak dôchodok rodiča, ktorý je odkázaný na nonstop opateru v seniorcentre, nepostačuje na úhradu mesačného poplatku, táto povinnosť prechádza na jeho deti (ak sa ich príjem neposudzuje spoločne s príjmom rodiča, pričom im po zaplatení úhrady musí mesačne zostať 1,65 násobok sumy životného minima, teda necelých 400 eur). Rezort práce upozorňuje, že nezaplatená úhrada za sociálnu službu je pohľadávkou, ktorú možno uplatniť i sčasti, pri zmenených príjmových a majetkových pomeroch dlžníka, najneskôr však v konaní o dedičstve, a to aj napríklad po 30 rokoch.

(ac)

Páčil sa vám článok?