FOTO Už desiaty rok sa nad Devínom pasú kozy: Aké vzácne unikáty dokázali zachrániť?

7.8.2022
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Poďte sa pozrieť, ako ožili lúky v národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla. Už takmer desať rokov sa o to stará stádo kôz a výsledok ich práce v tejto vzácnej lokalite môžete nielen vidieť, ale aj počuť.

Do strmého svahu nad mestskou časťou Devín vystupujeme spolu so Filipom Rovným z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ), ktoré od roku 2013 dbá o to, aby mala táto cenná lokalita pôvodný stepný a lesostepný charakter. „Je to úloha stáda našich kôz, ktorých máme na Devínskej Kobyle takmer päťdesiat, a približne rovnako veľké stádo je v okolí Waitovho lomu. Vďaka tomu, že spásajú lúky, sa podarilo zachrániť vzácny biotop územia,“ pripomína ochranár.

Štvornohé živé „kosačky“, ktoré sa tu pasú zvyčajne od apríla do novembra, dokázali obnoviť priestor pre jedinečné teplomilné a suchomilné rastliny i živočíchy. Na Devínskej Kobyle sa kedysi vyskytovali v hojnom počte, no neskôr sa ocitli v ohrození. Ide pritom o druhovo bohaté ekosystémy, ktoré sa vyvíjajú aj stovky rokov. Z lokality sa začali vytrácať pred takmer siedmimi desaťročiami, keď sa skončila pravidelná pastva a kosenie, no dnes ich už opäť obdivujeme. Na obnažených plochách zeme, kde im netienia stromy a kríky, ktoré kozy usilovne obhrýzajú, našli vhodné podmienky.

Zdroj: Marián Dekan

​Ochranár Filip Rovný

„Oplatí sa prísť najmä na jar, v marci, keď kvitnú hlaváčiky jarné, slnečné svahy sú nimi doslova obsypané,“ odporúča Filip Rovný. Rastú tu i poniklece, kosatce, jasence, veľa druhov orchideí a ďalšie unikáty, objavila sa dokonca ihlica nízka, ktorá takisto potrebuje nízku trávu bez zatienenia. Devínska Kobyla je pravdepodobne jediné miesto, kde ihlica rastie, usudzujú odborníci z BROZ.   

Zdroj: Marián Dekan

​Prístrešok pre kozy, kde nájdu aj zdroj vody.

Ochranár Filip Rovný nás vedie k prístrešku, ktorý vybudovali pre kozy, nájdu tam zdroj vody aj úkryt v zlom počasí. Dávame si pozor na elektrické oplôtky, po dotyku s lankom netúžime. Okolo hláv nám prelietajú pestré motýle, vidíme najmä rôzne babôčky, no sú tu tiež ich príbuzné perlovce, takisto vidlochvosty a mnohé ďalšie, motýľov je na Devínskej Kobyle neuveriteľných takmer šesťsto druhov. Kúsok ďalej zahliadneme letiaceho sokola, ale zároveň sa pozeráme na zem, aby sme nechtiac nepristúpili nejakého vzácneho chrobáka, aj tých je tu veľa a mnohé druhy patria medzi chránené. Vyskytuje sa tu napríklad roháč veľký či nosorožtek obyčajný, zaujímavým druhom je „hovnivál“, teda lajniak skarabeusovitý, ktorého larvy sa živia trusom, toho je tu vďaka kozám až-až.

Zdroj: Shutterstock

​Vyskytuje sa tu aj vzácny chrobák nosorožtek obyčajný.

Obdivujeme tiež, ako z trávy jeden za druhým vyskakujú lúčne koníky a medzitým v suchom lístí zašuchoce jašterica. Sme vo fascinujúcom svete prírody, kde to bzučí, cvrliká, píska a kvitne... Vedeli ste, že na Devínskej Kobyle je niekoľko tisíc druhov živočíchov a viac ako tisíc druhov rastlín?

FOTOGALÉRIA:

Plánom BROZ je rozšíriť pastvu na ďalšie plochy, ktoré začnú kozy obnovovať. Najväčšia časť druhového bohatstva sa totiž viaže práve na miesta, kde nie sú žiadne stromy ani kríky. A kozy si s tým, na rozdiel od oviec či kráv, hravo poradia. Nerobí im problém pohybovať sa v strmom teréne a spasú takmer všetko, chutia im aj tŕnisté kroviny.

Zdroj: Marián Dekan

​Sokoly nám každú chvíľu prelietavali nad hlavami. 

Klasického pastiera, ktorý v začiatkoch pásol stádo, už nahradil „elektrický“, teda  spomínané elektrické oplôtky. Prehľad o pohybe kôz majú aj vďaka GPS zariadeniu, ktoré nosí jedna z vyvolených. „Zato gazdu s rozumným podnikateľským zámerom by sme radi prijali,“ uzatvára Filip Rovný.

Čo poviete na takúto ponuku?  

Zdroj: Marián Dekan

Výhľad z Devínskej Kobyly je fascinujúci.

 • Územie európskeho významu

- Národná prírodná rezervácia Devínska Kobylas rozlohou 102 ha je vzácna je predovšetkým pre svoj stepný biotop.

- Rezerváciou prechádza turistický aj náučný chodník, na pozoruhodnosti územia upozorňujú informačné tabule.

- Pastva na Devínskej Kobyle sa realizuje aj vďaka podpore z Európskej únie a programu Life. Združenie BROZ tu zabezpečuje tiež mechanický výrub náletových drevín, aby sa zachoval a obnovil pôvodný biotop.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie