Zmluva je podpísaná, nemocnica na Rázsochách dostala šancu. Hrubú stavbu sme však už videli...

15.7.2022

Zdroj: Archív J. M.

Páčil sa vám článok?

Mnohí už nedúfali, ale veci sa predsa len pohli. Rezort zdravotníctva informoval, že zmluva s víťazom verejného obstarávania na projekt novej univerzitnej nemocnice na Rázsochách je už podpísaná. Vďaka financiám z plánu obnovy by mala do štyroch rokov vyrásť hrubá stavba. Fakt je, že takú sme už mali a zbúrali... Nezostáva však iné len veriť, že v tomto krásnom prostredí sa raz naozaj budú liečiť pacienti a dostanú špičkovú starostlivosť. Aké sú prvé termíny?

Pripomeňme pôvodný plán: vo februári 2020 padla posledná zo stavieb nedokončenej nemocnice na Rázsochách, v roku 2022 sa malo začať s výstavbou novej a okolo roku 2024 tam už mala stáť. No hoci rezort zdravotníctva vyhlásil verejné obstarávanie na projekt novej štátnej nemocnice ešte v máji 2019, proces uviazol na dlhé mesiace. Ako nám potvrdila hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie Janka Zvončeková, všetky konania v rámci súťaže ukončili až 12. mája tohto roku.  

Ministerstvo zdravotníctva prekvapilo, keď ešte 7. júla v stanovisku pre Bratislavské noviny uviedlo, že „verejné obstarávanie na predmet zákazky ´Komplexná príprava projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava v lokalite Rázsochy´ nie je ukončené.“ V rovnaký deň nám však víťazný uchádzač (skupina dodávateľov Amberg Engineering Slovakia a CED Consulting) potvrdil, že z ich strany je už zmluva podpísaná. „Nami podpísanú zmluvu sme predložili objednávateľovi pred pár dňami,“ spresnil Martin Bakoš, konateľ a generálny riaditeľ Amberg Engineering Slovakia. O týždeň neskôr, v piatok 15. júla rezort zdravotníctva informoval, že minister Vladimír Lengvarský zmluvu podpísal, práce na projektovej dokumentácii pre Rázsochy II odštartovali.

Zdroj: Archív J. M.

​Rok 2002: Pôvodná nemocnica v čase, keď sa zastavila jej výstavba.

Zdroj: TASR

​Rok 2019: Začína sa s búraním komplexu budov, posledná stavba padla vo februári 2020.

Martin Bakoš za dodávateľa pripomenul, že pre začatie prác na projekte nerozhoduje dátum podpisu zmluvy, ale dátum jej účinnosti – a zmluva nadobúda účinnosť dňom nasledujúcim po zverejnení v centrálnom registri zmlúv. V registri bola zverejnená 14. júla, účinnosť teda nadobudla 15. júla.

Súčasťou súťažných podkladov bol harmonogram, ktorý je pre dodávateľa záväzný. „V zmysle záväzného harmonogramu projektová dokumentácia pre výber generálneho zhotoviteľa stavby by mala byť odovzdaná objednávateľovi do 390 dní od nadobudnutia účinnosti zmluvy. Následne môže objednávateľ pristúpiť k výberu zhotoviteľa stavby,“ doplnil Bakoš, ktorý už v minulosti informoval, že na projekte budú spolupracovať so skúsenými  izraelskými partnermi.

Príbeh nemocnice na Rázsochách je starý 35 rokov. Hlavný architekt zbúraného nemocničného komplexu Jindřich Martin v našom rozhovore pred troma rokmi zdôraznil, že to, čo sa rozhodla bývalá vláda zrovnať so zemou, nebol skelet: „Búrajú hrubú stavbu, kde už sú priečky, obvodové murivo, boli tam aj drevohliníkové okná, tie však medzičasom rozkradli zlodeji. Poodnášali všetko, čo sa dalo, len preto, že zodpovední nezabezpečili potrebnú ochranu.“ Dokonca to nebola len hrubá stavba, v niektorých častiach už bola nainštalovaná aj vzduchotechnika, kotolňa dokončená na 90 percent a vo vysokom štádiu dokončenia bola tiež trafostanica a čistička odpadových vôd.

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva

​Nedokončenú nemocnicu, ktorej hlavným architektom bol Jindřich Martin, zrovnali so zemou.

Ktovie, aké rozhodnutie by vzhľadom na prudké zdražovanie  stavebných materiálov padlo dnes. Možno by demolácia za vyše 10 miliónov eur omilostila aspoň 1,5 metra hrubú základovú dosku pod pôvodnou stavbou, ktorá sa stále dala využiť, betón bol kvalitný, pevný. Zostala po nej hlboká jama s kaskádovitými odskokmi s výškovým rozdielom takmer až 25 metrov, a ako nás informoval Martin Bakoš, novú nemocnicu osadia na viac-menej rovnakom mieste, kde bola pôvodná. Čiže sa budú musieť vysporiadať aj s náročnosťou terénu a nebude to lacné.

Zdroj: BN

„Kaskádovitý“ terén po odstránení základovej dosky

Treba však veriť, že zámer postaviť špičkovú Univerzitnú nemocnicu Bratislava sa tentoraz podarí, aj keď už z viacerých strán počuť pochybnosti, že nám možno opäť zostane len skelet. Fakt je, že samotná budova je iba základný predpoklad na fungovanie nemocnice, podstatné je jej technologické vybavenie. A Rázsochy II majú byť najmodernejším pracoviskom, ktoré poskytne najnovšie high-tech medicínske postupy. „Hrubá stavba predstavuje približne 40 percent nákladov, kým vybavenie nemocnice 60 percent. Aj na to sa budú musieť nájsť peniaze,“ pripomína skúsený odborník na zdravotnícke stavby.

Medicínske vybavenie plánuje ministerstvo kúpiť za eurofondy, no ráta tiež s peniazmi zo štátneho rozpočtu. Dnes tvrdí, že by to nemal byť problém.

Prvé termíny pre Rázsochy II

• Vypracovanie základnej urbanisticko-architektonickej štúdie – do 90 dní od účinnosti zmluvy.

• Vypracovanie kompletnej urbanisticko-architektonickej štúdie – do 160 dní od účinnosti zmluvy.

• Vypracovanie projektovej dokumentácie stavebného zámeru - do 300 dní od účinnosti zmluvy.

• Vypracovanie projektovej dokumentácie pre povolenie na uskutočnenie stavby a zabezpečenie právoplatného povolenia na uskutočnenie stavby UNB (vrátane inžinieringu a zabezpečenia potrebných prieskumov) – do 390 dní od účinnosti zmluvy

• Vypracovanie projektovej dokumentácie pre výber generálneho zhotoviteľa stavby – do 390 dní od účinnosti zmluvy.

Niečo viac o plánovanej nemocnici

• Postavia ju na približne rovnakom mieste, kde bol pôvodný, už zbúraný nemocničný komplex, zastavaná plocha má byť 113 774 m².

• Pôjde o špičkovú nemocnicu so 653 tzv. plávajúcimi lôžkami, ktoré sa budú využívať na oddeleniach podľa aktuálnej potreby, v budúcnosti by sa mohli rozšíriť o ďalších 500.

• Nemocnica má byť zároveň centrom pre vedu, výskum a vzdelávanie lekárov.

• Hrubú stavbu za cca 281 miliónov eur bez DPH z plánu obnovy chcú dokončiť do júna 2026.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie