ODSKÚŠANÉ Cyklovýlet k mostu VysoMarch zvládnete v pohode: Zopár nástrah, no uvidíte, čo ste ešte nevideli!

14.5.2022
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Láka vás výlet k novému cyklomostu cez rieku Morava, ale na bicykli si netrúfate? Bratislavčan Martin otestoval trasu z Petržalky až do rakúskeho Marcheggu spolu s manželkou, synom a dokonca kamarátom – invalidným dôchodcom. Tvrdí, že pre všetkých bola jazda príjemná, až na niekoľko nástrah. Zážitok, ktorý si odniesli, bol však výnimočný.

K cyklomostu, spájajúcemu obec Vysoká pri Morave s rakúskym Marcheggom, to máte z mesta, samozrejme, o kus ďalej ako k Cyklomostu slobody v Devínskej Novej Vsi. Výlet k VysoMarchu, ktorý oficiálne otvorili presne pred týždňom, však nie je dopriaty len vytrénovaným cyklistom, pokojne si ho môžete naplánovať. Odskúšal si to i Bratislavčan Martin, ktorý trasu z Petržalky až k mostu, dlhú približne 30 km, zvládol so svojou rodinou a kamarátom za necelé dve hodiny – a to pri pokojnej jazde, počas ktorej mali aj prestávky. Na aké nepríjemnosti však upozorňuje?

„Vyrážali sme z miesta neďaleko Starého mosta okolo 10. 30 hodine, keď už slnko začínalo páliť, no vôbec nám nenapadlo natrieť sa opaľovacím krémom. Odporúčam to ako prvé. Počas celej trasy totiž nenájdete tieň, len na kúsku za Devínskou Novou Vsou, inak na vás stále praží slnko. Všetci sme sa spálili do červena,“ hovorí Martin.  

Od Starého mosta pokračovali po príjemnej petržalskej hrádzi k Mostu Lanfranconi, prešli ponad Dunaj a potom okolo areálu Vodárenského múzea v Karlovej Vsi smerovali na Devín. To už chcelo veľa opatrnosti. „Úzka cesta na Devín bol najhorší úsek. Cyklistické pruhy sú tu vyblednuté a asfalt rozbitý, takže najmä deti treba upozorniť, aby pevne držali riadidlá na bicykli. Mimochodom, do mňa takmer vrazil bezohľadný cyklista idúci v protismere, ktorý sa počas jazdy pozeral do mobilu,“ pokračuje Bratislavčan.

Zdroj: ac

​Jazda po petržalskej hrádzi k Mostu Lanfranconi bola príjemná, najhorším úsekom bola cesta na Devín.

Potrápi vás tiež cesta od hradu Devín popri rieke Morava, sú tam výmole i bubliny v asfalte, no bližšie k Cyklomostu slobody je už trasa veľmi príjemná a stále po rovinke. Martin zároveň uznáva: „Pre niekoho môže byť 30 kilometrov na bicykli naozaj veľa, no netreba sa nikam náhliť. Urobte si dve-tri prestávky, zosadnite z bicykla, môžete si niečo nafotiť alebo sa občerstviť, vtedy vám cesta prejde oveľa rýchlejšie.“

Medzi Cyklomostom slobody a VysoMarchom pribudol stánok s palacinkami i nápojmi, aj pri ňom sa môžete zastaviť. Martin bol však nadšený najmä prírodou tamojších lužných lesov. „Je tam vtáctvo i rastliny, ktoré sa v Malých Karpatoch nevyskytujú. Zbadal som napríklad dva vtáky, ktoré som v živote nevidel, vôbec netuším, o aký druh išlo,“ hovorí.

Zdroj: Čitateľ Martin

​Martin si počas cyklovýletu fotil aj bociany.

Po týchto zážitkoch bol až prekvapený, keď zistil, že už sú pri moste: „VysoMarch sa nachádza asi tri kilometre pred obcou Vysoká pri Morave, stačilo vyjsť vľavo do malého svahu a mohli sme pokračovať ponad rieku Morava až do rakúskeho Marcheggu.“

Návštevu tejto dedinky odporúča každému už len preto, že tu žije najväčšia európska kolónia bocianov bielych, hniezdiacich na stromoch. Je to rarita. „Jeden oproti nám letel, bol to nádherný zážitok,“ spomína Martin. Mláďatá bocianov prichádzajú na svet práve teraz, v máji, v priebehu júna a júla rastú a následne sa aj ony začínajú učiť lietať - pri troche šťastia budete mať ďalší nevšedný zážitok. Bocianie hniezda uvidíte i na komínoch zámku Marchegg. A keď počas výletu vyhladnete, môžete sa najesť na terase reštaurácie v krásnom zámockom areáli.

Zdroj: Čitateľ Martin

​Obrovský viedenský "šnicel" v reštaurácii v Marcheggu stál 9 eur.

„Nám to časovo perfektne vyšlo,“ hovorí Martin. „Asi o pol jednej sme sa posadili za stôl a o chvíľu už celú terasu zaplnili cyklisti a rakúski dôchodcovia, ktorí si bežne doprajú obed v reštaurácii. Objednali sme si viedenský rezeň za 9 eur, bol obrovský a skvelý. Ak máte chuť na pivo, tak v ponuke sú dve značky, rakúsky Gösser a české Starobrno.“

V „mestečku bocianov“ vás môže zaujať tiež krajinská výstava na zámku s názvom „Tajomstvá Moravského poľa – Človek. Kultúra. Príroda. Prístupná je počas celého týždňa až do 13. novembra a ponúka napínavú prechádzku dejinami regiónu medzi Viedňou a Bratislavou, ktorá zabaví aj vaše deti.

Zdroj: Shutterstock

​Rodinka bocianov bielych na strome v prírodnej rezervácii Marchauen

Domov sa už vracali po rakúskej strane, cyklocesty sú tam perfektné, akurát asi tri kilometre absolvovali po dvojprúdovej ceste. Potom odbočili na cyklotrasu vedúcu do Schloss Hofu, z Marcheggu je to približne 10 km. Tam sa zase chystajú Jarné slávnosti – od 26. do 29. mája sa zámocký areál zahalí do rozmanitých chutí, vôní a farieb, oplatí sa zastaviť.

Zdroj: Čitateľ Martin

Pamätník colnej stráže s orlicou na pilieri je hneď za cyklomostom na rakúskej strane.

A napokon opäť prekročili rieku Moravu, tentoraz po Cyklomoste slobody, a pokračovali cez Devínsku Novú Ves, Devín a Karlovku až domov do Petržalky. „Bol to naozaj príjemný cyklovýlet, ktorý sme si všetci užili, aj kamarát invalidný dôchodca, hoci išiel na úplne bežnom bicykli. Tento zážitok odporúčam každému,“ uzatvára Bratislavčan.

Zdroj: BSK

​Cyklomost VysoMarch je dlhý 270 metrov.

Niekoľko informácií o cyklomoste

Názov VysoMarch vznikol spojením názvov obcí Vysoká pri Morave a Marchegg. Po Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi ide o druhú cyklolávku, ktorá spája Slovensko s Rakúskom. Jej dĺžka je 270 m a šírka 4 m.

Most oficiálne otvorili minulú sobotu 7. mája. Vďaka nemu môžete spoznávať zaujímavé zákutia povodia rieky Moravy. Vytvoril tiež nové prepojenie medzinárodnej cyklotrasy železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp-Thaya-March – cyklistický okruh má takmer 21 km.

(ac)

Páčil sa vám článok?