Prečo štát stále neotvára Mičurin verejnosti? Budovu Domu mládeže opravuje dlhých sedem rokov...

2.4.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Viete, čo sa deje na Mičurine? Nad odpoveďou budete asi dlhšie váhať. Vstup na toto nádherné miesto na hradnom kopci v bratislavskom Starom Meste je zamknutý, pre verejnosť sa otvorí na pár dní až v lete, aj to vás pustia len do exteriéru. Čo sa vlastne za celé tie roky opravilo či zveľadilo, aby celý areál vrátane Domu mládeže mohol konečne napĺňať zmysel, pre ktorý bol vybudovaný?

„Mičurin by mal slúžiť deťom, mládeži, ktorá zúfalo potrebuje priestor na svoj rozvoj, pohyb, relax, sociálne interakcie a radosť. No, žiaľ, štát, konkrétne ministerstvo školstva, ho stále z nejakých zvláštnych dôvodov nechce otvoriť pre verejnosť,” hovorí Lenka Hamšíková z OZ Hrad - Slavín, ktoré sa snaží o sprístupnenie tejto cennej lokality už od roku 2012. 

Mnohí Bratislavčania si dodnes pamätajú na úžasné roky, ktoré tu strávili, nielen na kúpalisku, jedinom v Starom Meste, ale aj v skleníkoch, dielňach či v budove niekdajšieho Domu mládeže. Unikátny priestor so silným genius loci a bohatou históriou môžu dnes obchádzať len z diaľky. „Neradi by sme konšpirovali, ale zdá sa nám, že ide o jasnú stratégiu - ak sa nebude dlho nič diať, ľudia zabudnú. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sa to nestalo,” pokračuje Lenka Hamšíková.

Zdroj: ac

Posledný oznam je z vlaňajšieho leta - informuje o vstupe na kúpalisko. Mičurin je však oveľa viac ako bazén.

​Obavy občianskeho združenia o osud Mičurina nie sú bezdôvodné, v priebehu rokov si z lukratívneho areálu postupne ukrojili viacerí súkromníci. O veľkú časť pozemkov prišiel štát najmä pre pochybné reštitúcie a právne úkony v 90. rokoch minulého storočia. Pamätáme sa tiež na neúspešnú dražbu pozemkov v okolí Mičurina v roku 2020, do ktorej sa zapojilo i hlavné mesto. „Bez podpory ministerstva školstva však boli naše reálne možnosti a predstavy o koncovej cene iné, ako bola vyvolávacia cena v opakovanej dražbe,” komentoval vtedy primátor Matúš Vallo. 

Pozemky napokon skončili v rukách manželky známeho finančníka. Zachránené pre verejnosť sú len nehnuteľnosti, ktoré Pamiatkový úrad vyhlásil za národnú kultúrnu pamiatku: Dom mládeže s areálom, schodisko, bazén, amfiteáter i polyfunkčný objekt. Potenciál tohto výnimočného miesta je však nevyužitý.

Zdroj: TASR

​Rekonštrukcia Domu mládeže trvá už sedem rokov, no ukončenie prác je podľa rezortu ešte ďaleko.

„Budova aj areál na Búdkovej 2 zostávajú stále zatvorené. Ministerstvo školstva deklaruje vôľu rokovať s mestom o prenájme budovy a bazéna, mesto však hlási uviaznutie rokovania na mŕtvom bode,” uviedlo OZ Hrad - Slavín v tlačovej správe. Konštatuje v nej, že šéf rezortu Branislav Gröhling v mailovej komunikácii síce potvrdil záujem ministerstva vytvoriť tu komunitné centrum pre Bratislavčanov, avšak priamej odpovedi na otázku, kedy to bude, sa vyhol.

„Ministerstvo zrekonštruovalo bazén a urobilo základné opravy havarijného stavu budovy. Stálo to 163 106 eur. No budova je stále zatvorená a areál je prístupný len na kúpanie a občasné aktivity, ktoré tu realizuje naše občianske združenie,” pripomína predsedníčka OZ Hrad - Slavín Sabina Barborjak. 

Zdroj: OZ Hrad - Slavín

​OZ Hrad - Slavín pripravuje pre deti program na leto, má však jasnú predstavu aj o celoročnom využití unikátneho priestoru. 

Rezort školstva aj v stanovisku pre náš web banoviny.sk ubezpečuje, že areál vrátane Domu mládeže, ktorý fungoval do začiatku rekonštrukčných prác v roku 2016, plánuje využívať v plnej miere pre verejnosť. Podmienkou je, že všetky nevyhnutné práce budú ukončené. Kedy sa tak stane - na túto otázku sme konkrétnu odpoveď nedostali ani my. "Trvanie prác závisí od dostupných finančných prostriedkov a nevyhnutných postupov pri verejnom obstarávaní," uvádza ministerstvo.

Sedem rokov je na rekonštrukciu budovy naozaj dosť, čo v nej dokázali za ten čas zveľadiť? Rezort hovorí konkrétne o oprave strechy, dažďového zvodu, komínov aj kotolne a o čiastočnej rekonštrukcii vnútorných priestorov budovy. Požiadali sme teda o možnosť nahliadnuť dnu, no odmietli nás s tým, že ministerstvo je tejto možnosti otvorené až po vykonaní všetkých rekonštrukčných prác.

Zdroj: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu

​Pohľad do zrekonštruovaného interiéru Domu mládeže.

„Aktuálne plánuje ministerstvo obnovu vonkajšej fasády, taktiež revitalizáciu exteriérového prostredia, čím by sa ministerstvo významne posunulo k plnému využívaniu budovy a areálu verejnosťou,” znie ďalšia informácia, aktivisti však spokojní nie sú. 

„Sme, samozrejme, radi, že ministerstvo dáva budovu do poriadku. Na druhej strane sa však pýtame - dokedy? Na hradnom kopci vyrastá ďalšia generácia detí, ktoré musia za krúžkami cestovať do iných častí mesta. Už sme unavení z nekonečného čakania, nekonečných rekonštrukcií a sľubov o celoročnom otvorení budovy a areálu. Vyzývame všetkých zúčastnených, aby sa dohodli a konečne umožnili ľuďom využívať potenciál Mičurina," zdôrazňuje Sabina Barborjak.

(ac)

Páčil sa vám článok?