FOTO Snaha o záchranu stroskotala, budovu Šenkvickej viechy zrovnajú so zemou

29.3.2022
0
Páčil sa vám článok?

Čo sa to deje na Panenskej? Ak sa prejdete po tejto historickej ulici v bratislavskom Starom Meste, z domu, kde bola kedysi známa Šenkvická viecha, už neuvidíte takmer nič. Napriek snahe majiteľa zachrániť budovu ju dnes búrajú. Prečo takýto zvrat?

Na búranie domu na Panenskej 35 upozornil web yimba.sk, ktorý konštatuje, že ide o v podstate všednú budovu, aké vznikali v tejto časti mesta v priebehu 18. a 19. storočia. No hoci nezískala ochranu ako národná kultúrna pamiatka, spomínaný portál pripomína, že bola typickou súčasťou koloritu historickej Panenskej ulice. Vlastník objektu sa pokúsil o jeho rekonštrukciu, zámer však nevyšiel. Ako pre banoviny.sk potvrdil architekt Matej Grébert zo štúdia Compass Architekti, všetko úsilie zmaril verdikt statika.

Pôvodným majiteľom budovy bola eseročka ISI group, ktorá ju plánovala kompletne zbúrať a na jej mieste postaviť dom s 20 apartmánmi na prechodné ubytovanie a jedným bytom na šiestom podlaží. Keď budovu od nej v roku 2017 odkupovala spoločnosť Panenská, s. r. o., získala ju aj so stavebným a búracím povolením. „My sme však chceli objekt zachovať podľa možnosti v pôvodnom stave, preto sme miestny stavebný úrad požiadali o zmenu stavby pred dokončením. Keby sme do toho nevstúpili, dom by bol už dávno zrovnaný so zemou,“ zdôrazňuje architekt Grébert.

FOTOGALÉRIA:

Tvrdí, že z najnovšieho diania okolo bývalej Šenkvickej viechy je smutný. S kolegami architektmi predpokladal, že sa podarí zachrániť takmer celú budovu vrátane schodiska a fasády, už mali aj dohodnutú firmu na rekonštrukčné práce, napokon je všetko inak. Vynaložená energia, čas aj peniaze na vypracovanie projektu skončili v koši po tom, ako stav objektu pred necelými dvoma mesiacmi posúdil statik. Jednoznačne oznámil, že nie je možné zachovať ho, treba ho zbúrať. Snaha architektov zrejme stroskotala práve na stavebnom konaní, ktoré bolo podľa Gréberta „extrémne dlhé“ vzhľadom na to, že potrebovali odobriť len zmenu stavby pred dokončením.

Zdroj: Google Maps

Budova Šenkvickej viechy v nedávnej minulosti. 

„Objekt bol príliš dlho otvorený, dnu zatekalo a tie tri zimy v ňom urobili svoje. Takže všetko, o čo sme sa usilovali, išlo hore komínom. Je nám to veľmi ľúto, my však máme svedomie čisté,“ zdôrazňuje Matej Grébert. Aktuálne pracujú na tom, aby sa projekt posunul dopredu, o konkrétnostiach je však podľa neho ešte predčasné hovoriť.

Zdroj: Vydavateľstvo Marenčin PT

​Šenkvickú viechu otvorili pred viac ako polstoročím, posledné roky však bola budova prázdna a chátrala.

Z histórie Šenkvickej viechy:

Na známu krčmu na Panenskej 35 spomína aj spisovateľ Juraj Šebo (1943 – 2021) v knihe Kaviarne, krčmy a vinárne v Bratislave 1960 – 1989, vydavateľstvo Marenčin PT: Stála na rohu Panenskej ulice a podávali tu výborné sudové vína z pivnice JRD Šenkvice, Viechu založil Štefan Štefánka po návrate z väzenia v roku 1965. Výčapníka po návrate z vojenčiny mu robil syn. Podľa jeho slov – ak z 50-litrového demižóna odtočil 10 litrov vína a nahradil ho pitnou vodou, zákazníci to vôbec necítili, také bolo silné a kvalitné.

(ac)

Páčil sa vám článok?