Utrpenie na Hlavnej stanici: Marija a Zarija z Kyjeva tu našli svojho prvého záchrancu

3.3.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Prichádzajú vystresovaní, unavení a ustráchaní, s jedným kufrom alebo ruksakom, akoby sa vybrali len na krátky výlet. Vojnové utrpenie cítiť aj na bratislavskej Hlavnej stanici, kde denne zastaví niekoľko vlakov s utečencami z Ukrajiny. Je to ich útočisko na prvé hodiny, kým sa pohnú ďalej. Kam to bude, mnohí netušia.

Vo vestibule Hlavnej stanice bol dnes krátko predpoludním pokoj, dobrovoľníci čakali na ďalší vlak z Košíc, ktorým mali prísť ľudia utekajúci pred vojnou na Ukrajine. Nachystali pre nich letáčiky s dôležitými informáciami, občerstvenie, takisto boli pripravení pomôcť pri riešení akútnych problémov vrátane ubytovania. Potrebovali ho aj Marija a Zarija, ktoré po strastiplnej ceste z rozbombardovaného Kyjeva prežili prvú noc v bezpečí vďaka pomoci Bratislavčana Jána.

„Z Kyjeva sme cestovali tri dni a tri noci, vlakom, autobusom, vlakom, autobusom a opäť vlakom... Za celý ten čas sme nemohli zaspať ani na chvíľu. Prežívali sme veľký strach, nielen o seba, aj o našich najbližších,“ hovorí Marija. Spolu so Zarijou ušli z Kyjeva približne v čase, keď sme sa my cez médiá dozvedali, že sa na ich mesto rúti niekoľko kilometrov dlhý ruský vojenský konvoj. Obe mladé ženy prichýlil Bratislavčan Ján, ktorý sa prihlásil ako dobrovoľník s ponukou ubytovania cez stránku www.ktopomozeukrajine.sk. Keď ich dnes opäť priviezol na hlavnú železničnú stanicu, lúčili sa silným objatím. „Máte obrovské srdce, ďakujeme za všetko,“ opakovala dojatá Zarija so slzami v očiach. Keď sa pýtame, čo teraz, kam pôjdu, obe Kyjevčanky krčia plecami. Nevedia. Možno sa vyberú do Česka, ale nijaké zázemie tam nemajú.

Zdroj: ac

Ľuďom utekajúcim z Ukrajiny pomáhajú dobrovoľníci aj na bratislavskej Hlavnej stanici.

Mladá dobrovoľníčka pri infopulte potvrdzuje, že utečenci z Ukrajiny, ktorí v týchto dňoch prichádzajú do nášho mesta, potrebujú väčšinou ubytovanie len na jednu noc a potom idú ďalej. Mnohých sem prídu vyzdvihnúť ich príbuzní či známi, čiže majú kam ísť. Prichádza aj veľa študentov, pre ktorých je Bratislava prestupnou stanicou, namierené majú domov. Tak ako dvaja bratia z Talianska, ktorí sa s nami síce ochotne rozprávali, ale boli takí vystresovaní, že nechceli prezradiť ani len svoje krstné meno. „Prišli sme zo Záporožia, kde obaja študujeme. Cesta bola veľmi únavná, trvala celé tri dni, a sme šťastní, že to máme za sebou. Ideme domov, do Talianska, teraz čakáme na odvoz,“ vysvetlili bratia, ktorí mali pri sebe aj malého chlapčeka. „Je to môj syn, má päť rokov,“ podotkol jeden zo študentov, keď mu podával plyšového medveďa. Od dobrovoľníčky sme sa dozvedeli, že chlapček má ukrajinský pas, zrejme sa narodil tam...

Zdroj: ac

​Chlapček z Ukrajiny si berie do Talianska aj svoju obľúbenú hračku.

Podmienky pre utečencov sú na vlakovej stanici síce skromné, ale to najdôležitejšie, čo v prvej chvíli potrebujú, majú k dispozícii. Napríklad aj wifi či nabíjačku na mobil, takisto bezplatnú SIM-kartu, aby sa mohli skontaktovať so svojimi blízkymi. Mesto však už avizovalo, že na Hlavnej stanici čoskoro vytvorí zázemie pre plnohodnotnú podporu, aby mali ľudia z Ukrajiny dôstojný priestor s čakárňou a hygienickými zariadeniami. „Časť prichádzajúcich už využíva ubytovacie kapacity, ktoré pre tento účel poskytlo mesto. Medzitým pracujeme na zabezpečení ďalších azylových priestorov,“ doplnil magistrát na sociálnej sieti.

Zdroj: ac

​Utečenci z Ukrajiny potrebujú informácie, aj pomoc s ubytovaním.

V nasledujúcich dňoch aj Bratislava očakáva oveľa väčší nápor ľudí, navyše takých, ktorí utekajú pred vojnou „do neznáma“, nemajú tu rodinu či známych. To znamená, že budú potrebovať ubytovanie na dlhší čas, rovnako zabezpečenie zdravotnej i psychologickej starostlivosti, aj pomoc s vybavením dokumentov a ďalšie formy podpory. Do pomoci sa zapája Mestský terénny tím, organizácie Kto pomôže Ukrajine? aj Liga za ľudské práva, takisto polícia a veľa dobrovoľníkov z ďalších organizácií a tímov, ako aj jednotlivci.

(ac)

Páčil sa vám článok?