Na vybavenie pasu si Bratislavčania berú aj dovolenku: Kde všade môžete oň požiadať a koľko si priplatíte?

2.3.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Obrovské rady sa v týchto dňoch tvoria pred oddeleniami dokladov, ľudia žiadajú o pasy pre seba i svoje deti v expresnej lehote. Hoci polícia ubezpečuje, že na paniku pre vojnu na Ukrajine nie je dôvod, viacerí sú ochotní priplatiť si desiatky eur, aby mali v prípade núdze cestovný doklad v ruke. Koľko vás to vyjde a kde všade v rámci Bratislavy môžete požiadať o pas?

„Chcela som si vybaviť pas už v januári, lebo mi vypršala platnosť. Škoda, že som to neurobila, teraz sú rady neúnosné,“ hovorí Petržalčanka Jana. O nový pas plánovala požiadať na oddelení dokladov na Záporožskej ulici v Petržalke, napokon to vzdala, na niekoľkohodinové čakanie by si musela vziať dovolenku. Ako sme sa presvedčili aj dnes, kým prídete na rad, vystojíte si tu dlhé hodiny.

„My sme prišli hneď ráno, takže nás vybavili za približne dve hodiny, to sa dalo zvládnuť. Potrebujeme pas pre dcérku,“ povedali nám mladí rodičia s dievčatkom na rukách. Už o pol desiatej dopoludnia však bola situácia na Záporožskej oveľa dramatickejšia, rad čakajúcich sme odhadli na približne 40 metrov. Ľudia stáli vonku, do priestorov čakárne totiž pustia najviac šiestich. „Obávam sa, že tu budem aj štyri hodiny. Musela som si zobrať dovolenku,“ hnevala sa staršia pani. Zároveň priznala, že pas chce mať vybavený čo najskôr, hoci na výlet do zahraničia sa zatiaľ nechystá. Chce sa však poistiť, pre každý prípad...

Zdroj: ac

​Od skorého rána sa v Petržalke tvoril dlhý rad žiadateľov o cestovný pas.

Poriadne dlho si dnes ľudia postáli aj na oddelení dokladov na Ružinovskej. Ako nás informovala čitateľka Barbora, tí, čo prišli ráno o 7:30, teda ešte pred otvorením úradu, stáli v rade viac ako päť hodín. 

Zdroj: Čitateľka Barbora

Rad na Ružinovskej. 

"Nebola tam od rána žiadna organizácia - ľudia sa sami usmerňovali a organizovali (a, samozrejme, hádali a kričali) ohľadom lístkov s poradovým číslom, ohľadom automatu na kolky, ktorý viac nefungoval, ako fungoval. Nevedeli, ako a kde majú stáť a čakať, lebo všetky pokyny sú vyvesené až na tabuli, ktorá je už priamo pri okienkach," priblížila Barbora. 

Zdroj: Čitateľka Barbora

Rad na Ružinovskej. 

Ani správanie policajtov na Ružinovskej ulici nebolo podľa čitateľky ideálne. Na ľudí, ktorí sem v panike prišli, mali hľadieť skôr posmešne. Naopak, prístup policajtov na Záporožskej si iná naša čitateľka pochvaľovala - podľa nej boli ochotní a ústretoví.

Polícia potvrdila, že počet žiadostí o vydanie cestovných pasov sa od začiatku vojny na Ukrajine výrazne zvýšil, preto treba rátať s dlhšími radmi na jednotlivých oddeleniach dokladov. „Evidujeme najmä žiadosti o cestovné pasy v urýchlenej lehote vydania do dvoch a do desiatich pracovných dní. Evidujeme zvýšený záujem aj o vydanie dokladov pre deti,“ informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Zdroj: Čitateľka Barbora

Situácia na Ružinovskej. O nejakých rozostupoch v čase covidu nemôže byť ani reči. 

V prípade, že požiadate o cestovný pas v urýchlenej lehote do 10 pracovných dní, zaplatíte dvojnásobok základnej sadzby – pre dieťa do 6 rokov to bude 16 eur, pre žiadateľa nad 16 rokov 66 eur. Vydanie pasu do 2 pracovných dní vás vyjde na trojnásobok základnej sadzby – pre dieťa do 6 rokov zaplatíte  24 eur, pre žiadateľa nad 16 rokov až 99 eur.

Zdroj: ac

​Za expresné vybavenie pasu do dvoch dní zaplatíte za dieťa 24 eur a za seba až 99 eur.

Nie každý tiež vie, že cestovný pas si môžeme vybaviť na ktoromkoľvek oddelení dokladov, nemusíme to urobiť v mieste svojho trvalého bydliska. Okrem spomínaného petržalského oddelenia na Záporožskej ulici (tel. 09610 35 415, 09610 35 416, 09610 35 417) môžete v rámci Bratislavy požiadať o pas v Klientskom centre na Tomášikovej ulici (tel. 09610 46 666, 0800 222 222), ale tiež na oddelení dokladov na Ružinovskej ulici (tel. 09610 32 415, 09610 32 425) a na Ulici M. Sch. Trnavského (tel. 09610 34 415, 09610 34 425, 09610 34 435).

Polícia však dôrazne upozorňuje, že na paniku v súvislosti s vojnou na Ukrajine nie je dôvod. Vyzýva: „Prosíme občanov, aby sledovali oficiálne zdroje a nie dezinformačné, ktorých cieľom je vytvárať strach a chaos. Opätovne chceme zdôrazniť, že, ako už povedala prezidentka Slovenskej republiky aj ministri SR, nie je potrebné si urýchlene zadovážiť cestovný doklad.“

(ac)

Páčil sa vám článok?