Komenského námestie spustlo, kvety vyschli, zato ešte straší vianočný stromček... Kedy dôjde k sľubovanej premene?

17.2.2022
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Pingpong, premietanie filmov, posedenie... To všetko sme si mohli užiť na Komenského námestí za historickou budovou SND pred dvoma rokmi. Išlo však len o test záujmu ľudí pred vyhlásením architektonickej súťaže na obnovu tohto verejného priestoru. Dnes je pustý, stoličky sú preč, nálade nepridávajú ani suché kvety v kvetináčoch. Kedy sa začne so skutočnou premenou?

Parkovanie na Komenského námestí v srdci bratislavského Starého Mesta dostalo stopku ešte v lete 2019 a na uvoľnenej ploche začalo mesto robiť drobné úpravy, aby priestor ožil. Na skutočnú premenu však námestie stále čaká. V týchto dňoch si tu síce ešte môžete pozrieť fotografie Jany Šantavej, ale ďalšie podujatia v najbližších mesiacoch už nie sú v pláne.

V rámci dočasného riešenia na Komenského námestí pribudla pred dvoma rokmi umelecká maľba, mohli sme si aj posedieť na červených stoličkách pri stoloch z projektu Sadni si!, vznikol tu tiež pavilón pre výstavy. Prvou výstavou v septembri 2020 boli výsledky architektonickej súťaže, kde si záujemcovia pozreli víťazný návrh architektov, ktorí premenia Komenského námestie na atraktívny Komenského parčík. So sľubovanou obnovou sa zatiaľ nezačalo, naopak, námestie pôsobí, akoby sa naň zabudlo. 

Zdroj: ac

​Suché kvety v kvetináčoch nálade nepridávajú.

Priamo pred vstupom z Gorkého ulice stále stojí ohrada s pohodeným vianočným stromčekom, pritom posledné stromčeky malo mesto odviezť do kompostárne 11. februára. V okolí vidíme aj porozhadzované prázdne plechovky a v kvetináčoch vyschnuté rastliny, potešia len zábery na "Mesto nových začiatkov" - projekt spomínanej talentovanej fotografky Jany Šantavej. Podľa informácie magistrátu však pozitívne zmeny na námestí prídu už čoskoro.

Zdroj: ac

​Na vianočný stromček sa akosi zabudlo.

„Na Komenského námestí sa v najbližšom čase neplánujú výstavy ani akcie, a to z dôvodu, že v jarných mesiacoch 2022 sa začne s avizovanými prácami, ktorých cieľom bude celková revitalizácia tohto námestia. Práce potrvajú do jesene,“ vysvetlila pre banoviny.sk hovorkyňa Dagmar Schmucková.

Návrh víťazného ateliéru Totalstudio delí námestie na dve časti,  s jednou zníženou pod úroveň okolia. Okrem popínavej zelene vytvárajúcej tieň nad priestorovou mriežkou prináša na časť námestia bez podzemných priestorov vzrastlé stromy. Povrch navrhli tak, aby privádzal dažďovú vodu do tej časti námestia, kde budú rastliny a kde bude môcť vsiaknuť.

Zdroj: MIB/Totalstudio

Jedna z vizualizácií víťazného návrhu

„Koncept prináša nevšedné riešenie, ktoré má najväčší potenciál stať sa architektonicky jedinečným počinom,“ znie jeden z komentárov poroty. Ak vás víťazný návrh zaujíma, môžete si ho podrobnejšie pozrieť na webstránke Metropolitného inštitútu Bratislavy mib.sk. V Bratislavských novinách sme o ňom písali aj v článku, ktorý pripájame nižšie.

(ac)

Páčil sa vám článok?