Súťaž o Mýtny domček sa skončila fiaskom. Magistrát tvrdí jedno, víťazná firma druhé

4.2.2022
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Uplynulo niečo vyše roka, keď hlavné mesto a Metropolitný inštitút Bratislavy spustili pilotný projekt prenájmu vybraných mestských budov vo verejnej súťaži. Nesúťažilo sa len ponúknutou cenou za nájom, rozhodovali tiež hodnotové kritériá. V hre bol aj Mýtny domček pri Starom moste, no hoci odborná komisia našla víťaza, objekt je stále zatvorený. Dôvod, prečo nedošlo k uzavretiu nájomnej zmluvy, vysvetľuje magistrát inak ako víťazná firma.

 „Prenájom podľa toho, aký účel nájmu navrhne samotný súťažiaci, je pilotný projekt obchodnej súťaže, kedy pre vybrané mestské nehnuteľnosti mesto umožní aj nižší ako komerčný nájom,“ informoval Metropolitný inštitút ešte v decembri 2020 s tým, že záujemcovia sa môžu hlásiť do 11. februára 2021.

Hoci bola v súťaži uvedená komerčná predpokladaná výška nájmu, každý záujemca mal vo svojej žiadosti priložiť okrem plánu činnosti aj vlastný návrh ceny nájmu. Cieľom totiž bolo pritiahnuť takého nájomcu, ktorý vie doplniť chýbajúce funkcie v okolí a získať pestrosť a vyváženosť služieb v lokalite, kde to len na základe ceny nie je možné. Nemalo ísť teda primárne o peniaze.

V súťaži o Mýtny domček na staromestskom brehu Dunaja zvíťazila eseročka E-VO, napriek tomu je táto niekdajšia colnica z prelomu 19. a 20. storočia na lukratívnej bratislavskej adrese stále prázdna, nevyužitá. „Víťazom verejnej obchodnej súťaže na nájom Mýtneho domčeka v Starom Meste sa stala spoločnosť E-VO, s. r. o., ktorá však napokon nepristúpila k uzavretiu nájomnej zmluvy s hlavným mestom SR Bratislava z finančných dôvodov,“ informovala nás hovorkyňa magistrátu Dagmar Schmucková.

Skontaktovali sme sa aj s konateľom spoločnosti E-VO Marekom Havašom, ktorý nám vysvetlil, že je znechutený najmä z komunikácie s magistrátom. Priznal, že o súťaži sa dozvedel náhodne, z oznamu na Mýtnom domčeku, keď už boli uskutočnené obhliadky objektu a v podstate mu zostalo len  pár dní na  predloženie ponuky. „Na obhliadku sme už nemali čas, pretože sme sa maximálne sústredili na prípravu nášho projektu. Spoľahli sme sa na to, že mesto ponúka nehnuteľnosť, ktorá je na prijateľnej úrovni,“ zdôvodňuje.

Zdroj: Marián Dekan

​Mesto oslovovalo záujemcov aj prostredníctvom oznamu na Mýtnom domčeku.

V Mýtnom domčeku plánoval vybudovať kaviarničku, kde by sa zároveň predávali umelecké diela študentov z Vysokej školy výtvarných umení a takmer celý výnos vrátane zisku z kaviarne by išiel na účet poradenského centra Nádej. „Nemal som v pláne zbohatnúť na prenájme domčeka, chcel som predovšetkým podporiť toto občianske združenie, ktoré pomáha deťom a týraným ženám,“ zdôrazňuje Marek Havaš.

K viacerým podkladom týkajúcich sa objektu sa však na webe hlavného mesta nevedel dostať, kto vraj nie je počítačovo zdatný, nemal šancu dopátrať sa k nim. „A keď som sa snažil kontaktovať niekoho z magistrátu, mal som problém nájsť ochotnú osobu, ktorá mi poskytne potrebné informácie k Mýtnemu domčeku aj k samotnej súťaži. Chápem, že pre pandémiu boli zamestnanci na home office, ale že mi celé dni nik nezdvihne telefón, s tým som nerátal,“ tvrdí.

Aj samotná výzva bola podľa neho nešťastne napísaná. Zmiatlo ho napríklad, že v kritériách súťaže bolo síce uvedené, aby navrhol svoju cenu za nájom, ale zároveň tam našiel informáciu o tom, koľko platil posledný nájomca... Pri návrhu výšky nájomného mal totiž postupovať podľa podmienok obchodnej verejnej súťaže uvedených v bode 9 – a v ňom sa píše: Informatívna výška nájomného... je podľa posledného účelu využitia stanovená vo výške 9 775,50 Eur ročne za celý predmet nájmu. „Takže som predpokladal, že musím ponúknuť túto sumu aj ja, dokonca niečo navyše. Až dodatočne som zistil, že súťažiaci, čo boli na obhliadke, navrhli len euro. Vedeli, prečo. Zrejme som teda vyhral preto, že som za nájom ponúkol najviac, boli to stovky eur mesačne,“ poznamenáva Marek Havaš.

Zdroj: Marián Dekan

​Podľa znalca by bolo potrebné domček odkopať, zaizolovať a znovu oprieť o kopec, čo si žiada výrazne väčšie investície.

Nájomnú zmluvu s mestom sa napokon rozhodol nepodpísať. Až pri obhliadke po súťaži totiž zistil, že Mýtny domček je v katastrofálnom stave. „Keď ho otvorili a vošli sme dnu, boli sme zaskočení. Totálne opadaná omietka, zlá izolácia, keby sme ho aj zrekonštruovali, podľa nášho znalca sa bude problém s vlhnutím opakovať rok čo rok. Domček by bolo potrebné odkopať, zaizolovať a znovu oprieť o kopec. A potom vyriešiť napríklad kúrenie, ktoré tam nie je, prepojiť prízemie s poschodím... Len sanácia vnútri objektu, bez prác na novej izolácii, by nás vyšla takmer 60-tisíc eur. A keby som to všetko vybudoval, možno o päť rokov by sa mi mesto poďakovalo za spoluprácu s tým, že už má iného nájomcu.“

Marek Havaš zároveň tvrdí, že pri rozhodnutí nepodpísať zmluvu ho neodradila len výška investície, ktorú si vyžaduje obnova objektu. Zavážilo všetko, vrátane spomenutej problémovej komunikácie s mestom – až na Mgr. Žitňanskú, ktorá bola veľmi ochotná a nápomocná, bola vraj komunikácia tragická. „Odpoveď od zrejme jej nadriadeného na môj email z 31. marca minulého roku ohľadom krátkeho stretnutia, resp. telefonického hovoru mi dodnes neprišla,“ dodáva.

Zdroj: ac

Napriek nedávnej obnove fasády už omietka opadáva. Vnútri je to podstatne horšie...

Konštatuje, že správca domčeka je síce milý, ale na magistráte zjavne netušia, v akom stave majú tento priestor. „Nestačí argument, že ide o historický objekt na unikátnom mieste. Najprv ho treba uviesť do stavu štandardného pre 21. storočie, až potom ponúknuť do súťaže!“ 

Zjavne to uznalo napokon aj hlavné mesto. „V súčasnosti sa plánuje oprava stavby Mýtneho domčeka a následne opätovné vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže na jeho nájom,“ uviedla pre banoviny.sk hovorkyňa Dagmar Schmucková.

Možno si spomínate: V apríli 2017 bratislavskí mestskí poslanci schválili prenájom Mýtneho domčeka Finančnému riaditeľstvu SR na päť rokov za 100 eur ročne, ktoré v ňom chcelo zriadiť stálu expozíciu colníctva a finančnej správy. Jednou z podmienok prenájmu bolo, že Finančné riaditeľstvo musí do roka od účinnosti zmluvy zrekonštruovať objekt za minimálne 100-tisíc eur. K podpisu nájomnej zmluvy však nedošlo. „Finančné riaditeľstvo SR k podpísaniu zmluvy o nájme nebytových priestorov nepristúpilo, pretože podrobnou obhliadkou objektu bolo zistené, že náklady na jeho rekonštrukciu niekoľkonásobne presiahnu pôvodne odhadovanú sumu 100-tisíc eur,“ zdôvodnila vtedy hovorkyňa finančnej správy. Keďže nájom bol schválený na päť rokov, takáto veľká investícia do cudzieho majetku by bola podľa jej vyjadrenia nehospodárnym nakladaním s verejnými financiami.

(ac)

Páčil sa vám článok?