Nový termín pre zakliatu nemocnicu na Rázsochách: Na čo tentoraz treba čakať?

12.1.2022

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Pamätáte sa? Vo februári pred dvoma rokmi padla posledná z pôvodných desiatich stavieb nedokončenej nemocnice na Rázsochách a v tomto roku sa už malo začať s výstavbou novej nemocnice. Realita? Zatiaľ je známy len výsledok súťaže na projektanta, pričom zmluvu s víťaznou firmou ministerstvo zdravotníctva dodnes neuzatvorilo.

Rezort zdravotníctva opakovane ubezpečuje, že nová univerzitná nemocnica v Bratislave je jednou z jeho priorít. Za urýchlenú výstavbu nemocnice na Rázsochách sa vlani v novembri verejne postavilo aj vyše 100 osobností akademickej a lekárskej obce z iniciatívy Zachráňme zdravotníctvo v hlavnom meste - pre celé Slovensko.

Medzitým, ako štát búral nedostavaný komplex budov a hľadal projektanta, v mestskej štvrti Bory vyrástla súkromná nemocnica, ktorá sa bude čoskoro kolaudovať. Na pozemku, kde má byť špičková štátna nemocnica pre pacientov z celého Slovenska, a zároveň centrum pre vedu, výskum a vzdelávanie lekárov a zdravotníckych pracovníkov, sa však  nedeje nič.

Zdroj: TASR

​Nedokončenú nemocnicu, ktorej hlavným architektom bol Jindřich Martin, zrovnali so zemou.

Po dvoch rokoch poznáme len meno budúceho projektanta nemocnice. Do užšej súťaže postúpili tri firmy a na prvom mieste sa umiestnila skupina dodávateľov tvorená spoločnosťami Amberg Engineering Slovakia a CED Consulting. No hoci vyhodnotenie ponúk ukončilo ministerstvo zdravotníctva ešte 13. októbra minulého roku, stále čaká na potvrdenie výsledku Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby mohlo s projektantom uzatvoriť zmluvu. Zdržanie spôsobila námietka od jedného z neúspešných uchádzačov.

Zdroj: Archív J. M.

Takto už vyzerala nemocnica na Rázsochách, kým ju štát nenechal schátrať. Projektant tej novej dodnes nie je potvrdený.

„Pred výkonom kontroly sa úrad musel v  súťaži „Komplexná príprava projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava v lokalite Rázsoch“ vysporiadať s podanými námietkami. Toto konanie o námietkach úrad zastavil podľa § 174 ods. 1 písm. b) zákona o verejnom obstarávaní. Predmetné rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť dňa 6. 12. 2021 a je zverejnené na webovom sídle úradu. Vzhľadom na lehotu doručenia kompletnej dokumentácie od verejného obstarávateľa začala úradu plynúť 30-dňová lehota na vydanie rozhodnutia v konaní o kontrole pred podpisom zmluvy dňa 4. 1. 2022,“ vysvetlila pre banoviny.sk hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Zdroj: nemocnica-bory.sk

Nemocnica Bory, ktorú stavia Penta, je už pred dokončením.

Znamená to, že nový termín pre Rázsochy je 4. február tohto roku, pričom stále hovoríme len o projekte "na papieri“. Mnohí Bratislavčania už ani neveria, že na Rázsochách raz naozaj bude nemocnica, a to aj pre nejednoznačné vyjadrenia rezortu zdravotníctva. Minister Vladimír Lengvarský ešte vlani v decembri pripustil, že v hre je aj odkúpenie koncovej nemocnice na Boroch, najnovšie v relácii TV Markíza Na telo Plus však vyhlásil, že chce podporovať výstavbu štátnej koncovej nemocnice Rázsochy. „Nemocnicu Bory, ktorú stavia Penta, kupovať štát asi nebude,“ citovala jeho slová agentúra TASR. S výstavbou Rázsoch ráta aj programové vyhlásenie vlády, preto to považuje za svoju povinnosť.

Pripomeňme pôvodne odhadované termíny súvisiace s nemocnicou na Rázsochách: meno projektanta malo byť známe v apríli 2020, stavať sa malo začať v roku 2022 a približne v roku 2024 už mala nemocnica na Rázsochách fungovať.

(ac)

Páčil sa vám článok?