FOTO: Poloha budovy zbúranej Pivovarskej reštaurácie na Rybnom námestí rozhádala aj pamätníkov...

5.1.2022

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách - K.Cích

Páčil sa vám článok?

Na facebookovej stránke Bratislava na starých fotografiách sa tento týždeň objavila snímka, ktorá vznikla koncom 60-tych rokov na Rybnom námestí. Je na nej vidno dnes už neexistujúcu električkovú trať vedúcu cez Hviezdoslavovo námestie alebo veľmi vzácny model automobilu Škoda 1000 MBX. Na mieste, kde stála Pivovarská reštaurácia, sa už nevedeli zhodnúť ani niektorí pamätníci...

Jeden z nich bol na 100 percent presvedčený, že na jej mieste v súčasnosti stojí hotel Danube a druhý sa domnieval, že ide o lokalitu, na ktorej sú dnes nástupištia autobusov pod Mostom SNP. "Chodil som tam na pivo aj počas búrania, teda v časoch, keď most ešte nestál a mám pocit, že to bolo tam," napísal do diskusie Milan. Rozsúdiť ich spor musel napokon až administrátor stránky, ktorý zverejnil porovnávaciu snímku, pričom upresnil, že Pivovarská reštaurácia stále niekde medzi dnešným hotelom a konečnou autobusov „pod mostom".    

„Pamätám si vôňu sladu, ktorá ma ovanula pri ceste na Konzervatórium. To bývalo v tom peknom dome s výklenkami, napravo od Pivovaru. V jednom z bytov nad reštauráciou bývala spolužiačka mojej sestry," uviedla pani Katarína a svoju spomienku pridala aj Oľga: „V nedeľu sme končili vychádzku pri hornom ihrisku a cestou domov sme mali zastávka práve v pivovare, kde si dal ocko pivko, kým mama a ja so sestrou sme pili malinovku." Mária nezabudla pripomenúť skutočnosť, že hneď za pivovarom električka zabáčala v takmer pravom uhle. „Vždy to tam riadne hrkalo," dodala. "Máte pravdu - električková trať vtedy viedla okolo SND, popred Carlton, cez Hviezdko a za pivovarom zabočila doľava a potom hneď doprava a pokračovala po nábreží. Tá naša premávala od Novej doby III až po Riviéru, kde bol vtedy prakticky koniec mesta. A mala číslo 7," upresnila pani Ľudmila.

V priestoroch Pivovarskej reštaurácie bola aj kinosála, vďaka ktorej tu vznikol aj jeden z prvých bratislavských filmových klubov. A za budovou sa nachádzalo detské ihrisko. 

Zdroj: koláž abn - FB Bratislava na starých fotografiách

Budova pivovaru počas svojej existencie menila postupne svoju podobu a prešla nejednou prestavbou...

Zo strechy bývalej pivovarskej reštaurácie sa mohol v júli 1968 naskytnúť fotografovi ČSTK takýto výhľad na hrad, zbúrané podhradie, židovskú synagógu či ostatné domy na Rybnom námestí: 

Zdroj: TASR

​„Ľudí zo zbúraných domov v podhradí či na Rybnom námestí, ktoré tiež museli ustúpiť výstavbe Mosta SNP, presťahovali do experimentálnych bytov v Krasňanoch alebo na nové sídliská, ktoré vtedy začali dokončovať v Ružinove," nezabudol pripomenúť Miro. "V auguste 1968 obsadili aj toto priestranstvo ruské tanky, ktoré stáli až po tunel. Pivovarskú reštauráciu, synagógu a ostatné domy na Rybnom námestí zbúrali v roku 1969," doplnila pani Viera spomienky pamätníkov na FB stránke Bratislava na starých fotografiách.

(ars)   

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie