VIDEO: Bratislavčanka Martina uspela v hasičskej výzve, ktorú by nezvládlo ani mnoho jej mužských kolegov...

19.11.2021

Zdroj: koláž abn - FB a archív M.O.

Páčil sa vám článok?

Možno ste si na sociálnych sieťach všimli videá pochádzajúce najmä z Českej republiky a zo Slovenska, na ktorých sa dobrovoľní či profesionálni hasiči pokúšajú uspieť vo výzve nazvanej "hrazdachellenge". Ich úlohou je obliecť si zásahový hasičský oblek visiac jednou či dvoma rukami na hrazde. V Bratislave sa pred pár dňami našla aj prvá žena - hasička, ktorá to tiež dokázala!

Koncom októbra sa na sociálnej sieti objavilo prvé oficiálne video, na ktorom sa príslušník závodného hasičského útvaru z bratislavského Slovnaftu Marek Danko visiac na hrazde nielen oblečie do zásahovej uniformy, ale dokonca si ešte na chrbát nasadí aj ADP, teda Autonómny dýchací prístroj.

Nasledujúce video videlo už takmer milión ľudí: 

Odvtedy sa sociálne siete plnia videami, na ktorých sú vidno väčšinou úspešné pokusy hasičov o splnenie tejto výzvy. Pochopiteľne, že záznamy z neúspešných pokusov zostávajú pred zrakmi verejnosti skryté, pretože ide naozaj o dosť náročný fyzický výkon aj pre dobre trénovaného človeka. O to väčšie prekvapenie spôsobili zábery, o ktoré sa postarali členovia DHZ Bratislava - Rača. Aj 23-ročnú hasičku Martinu Olenočinovú výzva zaujala a hneď prvý pokus dopadol veľmi úspešne, o čom sa môžete presvedčiť v nasledujúcom videu, ktoré už zdieľalo aj Prezídium Hasičského a záchranného zboru na svojej oficiálnej facebookovej stránke:

Mladá Bratislavčanka je zatiaľ prvou ženou, ktorá v rámci Česka a Slovenska v tejto hasičskej výzve uspela. "Náš zbor si to len v rámci cvičenia vyskúšal. Nešlo sa naostro. Vyskúšali si to štyria členovia, z toho traja úspešne a na prvú šupu a že medzi nimi bude aj naša Martina, ktorú v zbore voláme Paľo alebo letuška," povedala Bratislavským novinám jej mama Daniela Olenočinová. O Martine sme sa od jej mamy dozvedeli, že takmer dva roky strávila v nemocnici a počas tohto obdobia absolvovala šesť náročných operácií, po ktorých jej na bruchu pribudlo celkovo až 300 štichov. "Všetci členovia našej rodiny sú na ňu veľmi pyšní a obdivujeme ju ako to všetko zvládla," dodala Daniela.

​Maťa momentálne študuje v druhom ročníku na vysokej škole Učiteľstvo a pedagogické vedy. Jej veľkou vášňou vo voľnom čase je tanec. Najlepším dôkazom o tom, ako jej to ide, je asi nasledujúce video:

(ars)

Páčil sa vám článok?