KURIOZITA: Neverili by ste, akú hodnotu dnes má 111 rokov starý cestovný lístok z bratislavskej MHD...

18.11.2021

Zdroj: koláž abn - DPB a FB P.M.

Páčil sa vám článok?

Na webstránke známej firmy eBay zaoberajúcou sa kúpou a predajom rôznych komodít sa prednedávnom objavila ponuka na dražbu použitého cestovného lístka z roku 1910. Napokon sa ho podarilo získať Bratislavčanovi Petrovi Martinkovi z Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy, ktorý sa o svoju novú pýchu a radosť podelil s priateľmi na sociálnej sieti.

"Dnes sa mi podarilo s predajcom dohodnúť kúpu tejto rarity (rarity preto, že sa lístok zachoval do dnešných dní). Skončená, uzavretá aukcia, nikto tento lístok nekúpil, ja som na dražbu úplne zabudol. Tak som mu napísal, ponúkol sumu, on akceptoval. Lístok zaplatený, teda je môj, už nech len mi bezpečne pristane v post boxe. Lístok z Prešporskej mestskej elektrickej železnice, ktorú vlastnila firma Prešporská elektrická účastinná spoločnosť. Datované po roku 1910, kedy už boli v prevádzke všetky hlavné a vedľajšie trate električiek v Prešporku (dnešnej Bratislave), ktoré boli v prevádzke pri vzniku Československa. Pôvodný vlastník jazdienky cestoval "od Štolverku na Račko". Tomu sa povie kauf, teším sa," napísal 17. novembra 2021 na svoj FB profil pán Peter Martinko, ktorý je jedným zo zakladateľov Klubu priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy a zároveň veľkým propagátorom projektov Metro v Bratislave či Viedenská električka. 

Bratislavské noviny sa s pánom Martinkom dnes ráno skontaktovali, aby sa ho popýtali na detaily úspešnej transakcie. "Faktom je, že som na dražbu najskôr zabudol, ale našťastie sa v nej ten cestovný lístok s vyvolávacou cenou 4 eurá nepredal. Podarilo sa mi skontaktovať s jeho vlastníkom, ktorý žije v Nemecku a ponúkol som mu 30 eur nielen za použitý cestovný lístok z roku 1910, ale ešte staršiu mesačnú električenku z roku 1908. Momentálne netrpezlivo čakám, kedy mi pre mňa obe vzácne relikvie prídu poštou domov."

Zdroj: dpb.sk

​Ako vidno z tejto historickej snímky, tak kedysi premávali električky aj po námestí popred hotel Carlton...

Máme prísľub, že obe rarity, ktoré majú hlavne historickú cenu, uvidia aj naši čitatelia aspoň na fotografiách a to hneď ako dorazia do Bratislavy. A možno sa tým niekto nechá inšpirovať a po najbližšej jazde bratislavskou MHD použitý, teda označený cestovný lístok nezahodí do koša, ale si ho doma odloží a raz aj odkáže svojim potomkom či dedičom. Veď nikdy neviete, akú raz môžu mať obyčajné cestovné lístky alebo súčasné plastové električenky pre niekoho hodnotu. Napríklad zberateľa žijúceho v roku 2132, kedy sa lístky v papierovej podobe a možno už ani bezkontaktné čípové karty v MHD pravdepodobne používať nebudú...

Zdroj: FB Peter Martinko

Tento cestovný lístok bol použitý 28. januára 1910 pri jazde od bývalej továrne Stollwerck (dnešné Figaro) na Račianske mýto, stál 12 ​fillérov (halierov) a je na ňom v maďarskom jazyku uvedené, že: "Tento lístok je platný iba pre vyznačenú trasu bez možnosti prestupu a na inú osobu je neprenosný. Pre prípad kontroly ho uschovajte, až pokiaľ nedorazíte do cieľa cesty. Na výzvu ho predložte (asi revízorovi)." 

(ars)

    

  

Páčil sa vám článok?