FOTO: Na podchod pri Suchom mýte si už len málokto spomenie a pritom dodnes jeho priestory verejnosti slúžia...

3.10.2021

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

Páčil sa vám článok?

Vo facebookovej skupine Bratislava na starých fotografiách sa cez víkend objavila farebná fotografia križovatky na Suchom mýte, ktorá pochádza pravdepodobne z prvej polovice 80-tych rokoch, kedy ešte existoval na tomto mieste podchod. Ten mal jeden vchod na Drevenej ulici a druhý ústil na Staromestskú ulicu. Po dokončení podchodu na Hodžovom námestí sa však stal nadbytočným...

Výstavba podchodu na Suchom mýte sa začala krátko po dokončení Mostu SNP, kedy sa bratislavský Doprastav pustil do rozsiahlej úpravy komunikácií vedúcich z neho až na bývalé Mierové námestie, čo je zachytené aj v dobovej televíznej reportáží, ktorú si môžete pozrieť hneď na úvod, pričom vchody do podchodu uvidíte v jej závere:

Podchod vybavený dokonca aj eskalátormi slúžil verejnosti niekoľko rokov súčasne s tým väčším, ktorý viedol pod Mierovým námestím. Na tejto archívnej fotografii uverejnenej na portáli imhd.sk sa nachádza prístrešok nad vchodom do podchodu z Drevenej ulice, ktorý bol neskôr zaslepený a v pozadí vidno už aj betónový prístrešok nad vchodom do podchodu na dnešnom Hodžovom námestí v smere z Poštovej ulice. 

Zdroj: imhd.sk

V druhej polovici 80-tych rokov na priestranstve postavili Hotel Forum, ktorý sa v súčasnosti volá Crowne Plaza a niektorí pamätníci si určite spomenú aj na jedáleň Liptov či reštauráciu Hron, ktoré sa v tejto lokalite takisto vyskytovali. Na druhej strane podchodu, teda na Staromestskej sa v rokoch 1985 až 1994 postavila budova s názvom Modrá guľa, v ktorej bola pôvodne filiálka Slovenskej sporiteľne.

Zdroj: koláž abn

Možno ani ľudia, ktorí chodia pravidelne po Staromestskej, si nevšimli ako sa táto budova na rohu zmenila...

Dom však už stihli v ostatných rokoch prestavať a dnes má menej výrazný vzhľad, ale podzemný priestor bývalého podchodu v ňom počas všetkých prestavieb zostal zachovaný. Využitie preň v roku 2002 našiel známy džezový spevák Peter Lipa, ktorý v ňom zriadil hudobný klub s názvom Metro, kde sa konávali rôzne koncerty a neskôr aj diskotéky. 

Zdroj: koláž abn

​Vchod do bývalého Metro klubu a schody, ktoré pôvodne slúžili podchodu. Neskôr sa podnik premenoval na Kartell, ale stále slúžil na rôzne párty, diskotéky, koncerty, módne prehliadky či iné spoločenské akcie:

V súčasnosti sa tento nočný podnik volá Great Club a Bratislavčania či návštevníci nášho hlavného mesta sa doň stále chodia vo veľkom zabávať, o čom svedčia aj aktuálne fotografie zverejnené na jeho facebookovej stránke...

Zdroj: koláž abn - FB Great Club

​Avšak asi nikto zo súčasných návštevníkov netuší, že sa v skutočnosti nachádzajú v bývalom podchode... 

(ars)

Páčil sa vám článok?