Vedeli ste, že v Mestskej knižnici Bratislava nájdete až 9-tisíc rôznych LP platní? Teraz sú niektoré na predaj...

23.9.2021

Zdroj: koláž abn - FB Mestská knižnica

Páčil sa vám článok?

Aj keď sa pred rokmi zdalo, že gramofónová platňa sa celkom vytratí z nášho života – po rokoch sa postupne začína vracať. Uvedomujú si to aj v Umenovednom oddelení Mestskej knižnice v Bratislave. Tam sa v porovnaní s inými knižnicami nezbavili fondu gramoplatní a sú čitateľom stále k dispozícii. Navyše tie, ktoré majú nazvyš, ponúkajú počas tohto týždňa záujemcom.

"Ak chcete rozšíriť svoju súkromnú zbierku, pozývame vás na Burzu platní. Vôbec prvýkrát sa u nás na Kapucínskej bude konať od 20. do 24. septembra a za symbolickú sumu si môžete vybrať z cca 2 000 kúskov," informovala Mestská knižnica v Bratislave na svojej oficiálnej FB stránke. Celkovo sa v Umenovednom oddelení knižnice, ktoré existuje už vyše 30 rokov, nachádza až 9-tisíc rôznych LP platní, ale pre návštevníkov sú v ňom k dispozícii aj hudobné nástroje, teda konkrétne elektronický klavír a gitara, na ktorých si môžu ľudia zahrať, teda za predpokladu, že to vedia. Dokonca by sa tu našla aj miestnosť, kde sa dá cvičiť aj na prinesenom hudobnom nástroji bez toho, aby ste rušili ostatných návštevníkov knižnice.

V minulosti oddelenie často navštevovali aj tí, ktorí doma buď nemali gramofón, prípadne si chceli vypočuť nejakú platňu ešte predtým, než sa rozhodnú si ju kúpiť, čo však pred rokom 1989 nebolo až také jednoduché a najmä zahraničná hudba sa v Československu dosť ťažko zháňala. 

Zdroj: FB Mestská knižnica Bratislava

"​V roku 1985 som práve tu objavil album Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band od skupiny The Beatles a dodnes som sa z toho zážitku nespamätal. Vďaka!," napísal do diskusie na FB pán Richard Balogh. 

Zdroj: Fb M.J.

​Vo fonotéke Mestskej knižnice Bratislava sa v súčasnosti nachádza až 9-tisíc rôznych LP platní. Na snímke redaktor RTVS Martin Jurčo s pracovníčkou knižnice Michaelou Kučovou. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?