FOTO a VIDEO: V takomto autobuse robil pred 56 rokmi pán Vladimír malého závozníka svojmu otcovi - šoférovi...

21.9.2021
0

Zdroj: koláž abn - FB V.R.

Páčil sa vám článok?

Počas uplynulého víkendu sa v depe Dopravného podniku Bratislava v Jurajovom Dvore konal tradičný Deň otvorených dverí. V rozľahlom areáli boli vystavené aj rôzne staršie vozidlá MHD, vrátane vzácnych veteránov, ku ktorým určite patrí aj autobus Praga RN. Vladimírovi Rihákovi zo Starého Mesta sa okamžite vybavila spomienku na otca, ktorý takýto autobus kedysi šoféroval...

"K tomuto autobusu mám peknú spomienku s mojím otcom. V inštitúcii, kde vtedy pracoval, bol jediným pracovníkom, ktorý vlastnil vodičský preukaz s oprávnením jazdiť na všetkých druhoch motorových vozidiel. Potrebovali vozidlo priviezť do Bratislavy (myslím, že z Piešťan, ale nie som si istý - mal som vtedy cca 10 rokov). Otec ma na túto dobrodružnú cestu zobral a aby ma počas cesty nejako zamestnal, tak som mal sedieť na zadnom sedadle a pozerať cez okno, či ide za nami nejaké auto, aby sa mu vyhol priblížením ku krajnici, nech nás môže vodič auta bezpečne predbehnúť. Takto figliarsky ma otec zamestnal na celú trasu - aj keď, samozrejme, všetko videl v spätnom zrkadle. Cítil som sa veľmi dôležitý ako jeho závozník," napísal v súčasnosti už 66-ročný pán Vladimír Rihák do komentára na FB stránku, kde bola publikovaná fotografia autobusového "deduška".

Autobusy Praga RN vyrábal národný podnik Auto Praga v rokoch 1933 až 1953 a Dopravný podnik Bratislava ho získal pred štyrmi rokmi od súkromného majiteľa a komplexne ho zrekonštruoval až do súčasnej podoby.

​Tento model sa od ostatných autobusov, ktoré boli nasadené do premávky MHD v našom meste v rokoch 1947 až 1949, líšil hlavne motorom - nemal vznetový štvorvalec na naftový pohon, ale zážihový šesťvalec na benzín. 

Zdroj: Archív V.R.

Vladimírov otec sa volal Jozef a bol vyučeným automechanikom. "Väčšinu aktívneho veku sa venoval bezpečnosti pri práci, naposledy ako inšpektor na Slovenskom úrade bezpečnosti práce," dodáva jeho syn Vladimír. 

V roku 2017, kedy si autobusová doprava v našom meste pripomínala 90 rokov svojej existencie predstavili na verejnosti aj toto vozidlo Praga RND, ale model, ktorý mohli vidieť návštevníci DOD v DPB počas uplynulého víkendu je ešte starší:

(ars)

Páčil sa vám článok?