FOTO: Asi neuveríte, prečo museli na Trnavskej zrušiť pruh pre cyklistov...

20.9.2021

Zdroj: koláž abn - R.S.

Páčil sa vám článok?

V roku 2019 pribudol na Trnavskej - súbežnej jednosmernej uličke s hlavným cestným ťahom v úseku medzi zimným štadiónom a Centrálom nový pruh pre cyklistov. Netrvalo dlho a už je cestička pre cyklistov minulosťou. Zostáva veriť, že len dočasne. Magistrát však prichystal v tejto lokalite aj inú dopravnú zmenu, ktorá asi nepríjemne prekvapí aj motoristickú verejnosť!

Pruh pre cyklistov, ktorý mal umožniť ľuďom na bicykloch či kolobežkách využívať málo frekventovanú súbežnú cestnú komunikáciu v smere od Trnavského mýta na Zimný štadión Ondreja Nepelu je od piatka 17. septembra 2021 minulosťou. Tam, kde sa necelé dva roky nachádzal, pred pár dňami namaľovali parkovacie miesta, čo znamená, že autá parkujúce súbežne s bytovými domami na Trnavskej ulici č. 15 až č. 23 sa budú opäť sťahovať na druhú stranu uličky, kde zvykli parkovať dlhé roky predtým než na tomto mieste vznikla cestička pre cyklistov. 

Dôvod na túto zmenu je prozaický a zároveň celkom úsmevný - všetky kanálové vpuste ako aj hlavné uzávery vody sa nachádzajú práve na tej strane cesty, kde parkovali a vlastne ešte stále parkujú automobily, takže by sa k nim pracovníci Bratislavskej vodárenskej spoločnosti v prípade potreby či pravidelnej údržby nemohli dostať! 

Zdroj: Google Maps

​To však nie je jediná zmena, ktorú si Magistrát hlavného mesta SR pre obyvateľov tejto štvrte nachystal. Ako informuje mesto prostredníctvom tabúľ umiestnených popri ceste, tak sa v dohľadom čase zmení aj organizácia dopravy a to tak, že sa jednosmerná ulica otočí a bude prejazdná opačne, teda v smere od Družstevnej k zimnému štadiónu. "Tieto zmeny realizujeme preto, aby sme minimalizovali nelegálnu tranzitnú dopravu po Trnavskej ceste. V súčasnosti totiž mnohé vozidlá napriek zákazu vjazdu, vchádzajú pri Zimnom štadióne do pešej zóny a skracujú si tak cestu popri obytných domoch. Cieľom otočenia smeru jazdy na Trnavskej tak sledujeme lepšie dodržiavanie zákazu vjazdu a úbytok vozidiel tranzitujúcich popod vaše okná," uvádza sa na tabuli s logom mesta Bratislava a Bratislavského parkovacieho asistenta.

Zdroj: koláž abn - Google Maps a FB

Takto sa spôsob parkovania v uličke postupne menil a v strede koláže vidno aj už zamaľovaný pruh pre cyklistov...

Otázne však zostáva či vodiči motorových vozidiel, ktorí doteraz nerešpektovali dopravnú značku označujúcu pešiu zónu, nebudú schopní jazdiť aj v protismere, čím bude dochádzať k ešte väčším problémom, možno aj prípadným konfliktom, kolíziám či nebodaj dokonca až k čelným nehodám. Ani obyvatelia štvrte nemali doteraz problém sa dostať najkratšou možnou cestou na hlavnú cestnú komunikáciu, kým po novom budú dosť nezmyselne krúžiť okolo celého obytného bloku.  

Zdroj: Google Maps

Žltou farbou je vyznačený výjazd z vedľajšej uličky na hlavnú cestu doteraz a červenou farbou ako to bude po novom...

Na druhej strane sa týmto opatrením kolóny v čase špičky akurát zväčšia a tým sa predĺži aj čas, ktorý strávia vodiči áut pri čakaní na zelenú či prejazde tejto lokality. A takisto nie je jasné či bude nejako nahradený aj pruh pre cyklistov v úseku medzi Centrálom a Zimným štadiónom. Na informačnej tabuli magistrátu totiž nie je o ňom ani zmienka! Ak by ho aj opäť namaľovali na opačnú stranu súbežnej uličky než parkujú automobily, tak povedie priamo ponad spomínané kanálové vpuste, ktoré tiež predstavujú pri jazde cyklistov alebo kolobežkárov nie práve vítanú komplikáciu a nepríjemnú prekážku, podobne ako spomaľovací retardér takisto sa na tejto ceste nachádzajúci. 

Zdroj: FB Cyklocesta

​Cyklisti aj kolobežkári doteraz využívali na prejazd od Centrálu k zimnému štadiónu túto uličku...

Zdroj: FB R.S.

​​Jedinou pozitívnou zmenou sú hádam tieto šikmé rovnobežné čiary, ktoré sa nachádzajú na oboch stranách priechodu pre chodcov, čo by malo zvýšiť ich bezpečnosť. Zároveň vyznačujú aj 5-metrovú vzdialenosť od priechodu, v ktorej by nemali žiadne vozidlá parkovať, aby mali ľudia prechádzajúci cez cestu dobrý výhľad na prichádzajúce vozidlá. Chvíľu však asi potrvá, kým sa naučia chodci pozrieť sa pre istotu do oboch strán, nakoľko po zmene organizácie dopravy nebude tak skoro každému jasné, z ktorej strany sa môže nejaké auto prirútiť...

(ars)   

    

  

Páčil sa vám článok?