FOTO: Tajnosti okolo miesta posledného odpočinku - prečo nebol Milan Lasica ešte pochovaný?

13.9.2021

Zdroj: koláž abn - TASR

Páčil sa vám článok?

Už uplynuli takmer dva mesiace od náhleho úmrtia 81-ročnej legendy slovenského divadelného, televízneho aj filmového umenia - herca, režiséra a komika Milana Lasicu. Na korze, teda presnejšie pred mestským divadlom na Laurinskej ulici v piatok pribudla dlaždica s jeho menom - hneď vedľa Júliusa Satinského, ale svoj hrob zatiaľ na rozdiel od jeho celoživotného spolupútnika nemá.

Milan Lasica nás nečakane opustil v nedeľu 18. júla 2021 počas koncertného vystúpenia s formáciou Bratislava Hot Serenaders v Štúdiu L+S a o už najbližšiu stredu neskôr sa s ním konala posledná rozlúčka v bratislavskom Krematóriu len v kruhu najbližších príbuzných a niekoľkých priateľov na čele s českým hercom Boleslavom Polívkom. Ponuku na štátny pohreb či akékoľvek oficiálne pocty pozostalí odmietli. Následne po smútočnom obrade prešlo telo nebohého Milana Lasicu kremáciou a urna s jeho popolom bola daná k dispozícii rodine. 

Zdroj: FB Krematórium

​V urnovom háji bratislavského Krematória je uložených na večný spánok aj viacero slovenských osobností vrátane Lasicovej prvej manželky - herečky a speváčky Zory Kolínskej. 

Keď vo štvrtok 9. septembra 2021 pred Mestským divadlom Pavla Országha Hviezdoslava na Laurinskej ulici slávnostne odhalili dlaždice s menami dvoch našich azda najznámejších komikov - Milana Lasicu a Júliusa Satinského, tak niektorým okoloidúcim možno napadlo aj to, či budú blízko seba pochovaní na Ondrejskom cintoríne, kde boli v roku 2003 uložené nielen telesné pozostatky Jula Satinského, ktorý zomrel 29. decembra 2002, ale pred tromi rokmi aj ďalších spoločných kamarátov a kolegov - Mariána Labudu (január 2018) a Stanislava Dančiaka (august 2018). Tento rok na cintoríne plnom známych osobností pribudol aj hrob 56-ročného rozhlasového moderátora Júliusa Viršíka, ktorý zomrel 26. mája na zlyhanie srdca. "Môžem vám zatiaľ prezradiť len toľko, že môj manžel pochovaný ešte zatiaľ nebol, ale na Ondrejskom cintoríne to určite nebude," povedala pre Bratislavské noviny vdova po maestrovi Lasicovi - pani Magda Vášáryová.

​Z jej ďalších slov vyplynulo, že miesto posledného odpočinku už síce majú vybraté, ale hrob ešte nie je pripravený na to, aby v ňom boli uložené jeho telesné pozostatky, teda presnejšie urna s popolom. Pravdepodobne sa ešte nestihol dokončiť náhrobný kameň, na ktorom by malo byť meno, prípadne aj nejaká podobizeň Milana Lasicu. S určitosťou vieme aj to, že by nemal byť pochovaný ani v Pliešovciach pri Zvolene, kde strávil časť detstva po tom, ako sa ho jeho matka Edita Weselá vzdala. "Ležia tu u nás akurát jeho starí rodičia," povedal nám starosta obce Ing. Štefan Sýkora. 

​​O hercovi sa v minulosti klebetilo, že má židovský pôvod a dokonca aj on sám na to reagoval v jednom zo svojich textov uverejnených v roku 2009 v časopise Týždeň: "Mohol by som si dať aj odrezať z nosa. Lenže to by ma moji diváci nespoznali a tí, ktorí sú presvedčení, že som Žid, by boli dosť sklamaní." 

Zdroj: abn

Lasicova mama Edita Weselá zomrela v roku 2007 vo veku 92 rokov.   

Na jednej z webstránok je jeho meno uvedené v zozname najvplyvnejších Židov na Slovensku spoločne s ďalšími umelcami, politikmi a ľuďmi z mediálneho prostredia ako napríklad spisovateľom Ľubomírom Feldekom. Tomu sme dnes takisto zatelefonovali, aby sme sa ho spýtali, do akej miery sa dajú takéto informácie brať ako hodnoverné. "Ja aj Milan Lasica sme boli od narodenia luteránmi, aj keď nás občas označovali ľudia za Židov a dokonca sa raz v dnes už neexistujúcich novinách Zmena objavila karikatúra, na ktorej sme boli my dvaja a ešte aj Julo Satinský nakreslení s obrovskými nosmi ako sa na loďke plavíme niekam do neznáma. Pritom jediný z nášho bezprostredného okolia, kto mal židovský pôvod, bol kolega Tomáš Janovic a ten sa tým nikdy ani netajil." 

Zisťovali sme či by mohol byť pán Lasica aspoň teoreticky pochovaný na židovskom cintoríne v Bratislave, ak by to bolo jeho osobné prianie. "V súčasnosti sa pochováva na židovskom neologickom cintoríne na Žižkovej ulici," povedal nám predseda Židovskej náboženskej obce Bratislava Tomáš Stern. Aj keď kedysi bolo pri pohreboch na židovských cintorínoch vylúčené napríklad to, aby bol človek po smrti spopolnený alebo uložený v rakve, ktorej súčasťou by boli klince.  Medzičasom sa však prísne pravidlá trochu zvoľnili a v obmedzenom počte je dnes možné uložiť do hrobu uložiť aj urnu s popolom zosnulého.

Zdroj: nc

​Na Židovskom neologickom cintoríne na Žižkovej ulici je možné pochovať aj človeka, ktorý bol spopolnený... 

"Nemyslím si, že by mal byť Milan pochovaný na židovskom cintoríne, nakoľko židovského pôvodu nebol. Náboženstvo veľmi nepraktizoval - skôr bol agnostik a to, že kde napokon spočinie, ešte netuší ani moja manželka Oľga," dodal Ľubomír Feldek.

Zdroj: TASR

​Krátko po jeho úmrtí vzniklo pietne miesto pre Milana Lasicu aj pred vchodom do Štúdia LS, s ktorým bol neodmysliteľne spätý... 

Jediná, kto to na 100 percent vie, je Lasicova o osem rokov mladšia manželka Magda Vašáryová, s ktorou mal herec dve dnes už dospelé dcéry, ale zatiaľ ešte nemá potrebu to oznamovať verejnosti. Nie je však vylúčené, že pôjde o rodinný hrob na jednom z bratislavských cintorínov, ktorý by ho mohli chodiť v budúcnosti bez problémov navštevovať nielen obe hercove dcéry, ale aj jeho obľúbené vnučky Ester a Stela od staršej Hany či jedného dňa aj vnuk od mladšej Žofie, ktorý má len štvrťroka, takže si na svojho slávneho deda asi vôbec nebude pamätať, ale vraj už len svojím narodením urobil pánovi Lasicovi mesiac pred smrťou veľkú radosť.

Zdroj: FB Bohuslav Rapoš

Toto je jedna z najstarších dochovaných fotografií Milana Lasicu. Vznikla v roku 1946 na ZŠ na Jesenského ulici a budúcu hereckú hviezdu sme označili červenou šípkou.

(ars, nc)         

Páčil sa vám článok?