VIDEO: Niekdajšie podoby Bratislavy zostali zachované aj vďaka klipom k dávno zabudnutým piesňam...

8.9.2021

Zdroj: koláž abn - YouTube

Páčil sa vám článok?

Vďaka aktivitám OZ Bratislava a jej premeny, ktorej členovia sa starajú nielen o rovnomenný web, ale aj FB stránku sa podarilo z televíznych archívov vytiahnuť a sprístupniť verejnosti niekoľko desiatok vzácnych záznamov, vrátane videoklipov k piesňam, ktoré sa v minulom storočí nakrúcali na námestiach, uliciach, pri dominantách nášho hlavného mesta či v jeho zákutiach...

Rok 1964 - Hystéria pred SND

Pred historickou budovou SND na Hviezdoslavovom námestí sa nakrúcali zábery k duetu Copy v podaní českých spevákov Václava Neckářa a Pavla Nováka. Za povšimnutie určite stojí móda bratislavskej ulice, priestranstvo pred hotelom Carlton či hysterická autogramiáda, ktorá by sa neveľmi líšila od tej skutočnej vzhľadom k tomu, že Neckář sa o pár rokov neskôr stal vďaka pôsobeniu vo formácii Golden Kids spolu s Helenou Vondráčkovou a Martou Kubišovou veľmi populárnym v celom Československu. 

Rok 1966 - Kráska na Dunaji

Nasledujúci krátky záznam je vzácny nielen vďaka historickým záberom na Dunaj pred 55 rokmi, propeler Devín premávajúci z jedného brehu rieky na druhý či vtedajšiu podobu lunaparku v Petržalke, ale aj skutočnosťou, že pesničku Ako mám žiť bez teba spieva Češka Eva Pilarová (1939 - 2020) po slovensky. Práve s ňou sa totiž vtedy predstavila v rámci domácej súťaže na hudobnom festivale Bratislavská lýra. Oveľa úspešnejší sa však v tom ročníku stal jej kolega a kamarát Karel Gott s pesničkou Mám rozprávkový dom.     

Rok 1968 - Byt oproti gymnáziu

Herečka a speváčka Zora Kolínska (1941 - 2002) v nasledujúcom klipe parkuje svoje auto na vtedajšej Ulici Červenej Armády (dnes Grösslingová) a to rovno pred historickou budovou gymnázia, ktorá bola na tomto mieste postavená v rokoch 1906 - 1908. V zámeroch sa mihne aj Liga pasáž, ktorou sa dalo prejsť na Dunajskú a následne vchádza do domu č. 27, vyberá hromadu listov z poštovej schránky a vstupuje do bytu zariadenom v štýle šesťdesiatych rokov, aký si možno pamätáte vďaka vašim starým rodičom. Zora mala v čase nakrúcania 27 rokov a za sebou prvé manželstvo s nedávno zosnulým hercom Milanom Lasicom. Dvojica sa totiž zosobášila v deň jej promócií na vysokej škole, keď mala ona 21 a on 22 rokov.     

Rok 1970 - Čitáreň U červeného raka

České súrodenecké duo Marthy a Teny Elefteriadu malo grécky pôvod a sestry spievali pôvodne v skupine Vulkán. Aj ony si odskočili do Bratislavy, aby tu nakrútili zábery k pesničke Píseň pro vás, ktorá vznikla v roku 1969. Všimnite si ako vtedy vyzerala Michalská veža, ale aj pomerne moderné a pohodlné záhradné sedenie v neďalekej letnej čitárni U červeného roka, ktorá dodnes slúži aj na rôzne hudobné či spevácke vystúpenia. 

Rok 1971 - Pláž Lido pri Starom moste

Spevák Dušan Ružička bol pôvodným interpretom pesničky Zachmúrený jež, ku ktorej sa klip nakrúcal na Lide. Na pozadí petržalského brehu Dunaja, kde dlhé roky existovala rovnomenná pláž, môžete vidieť vtedy ešte jediný most cez Dunaj, keďže druhý v poradí - Most SNP sa dokončil až o rok neskôr. Jedna zo scén sa odohráva aj na plávajúcom drevenom prístrešku, ku ktorému bola primontovaná aj rybárska sieť. Kedysi ich bolo pri dunajských brehoch nespočetne veľa, dnes sú už skôr raritou.    

Rok 1975 - Areál hier Radosť na Štrkovci

Niekoľko mesiacov pred svojou smrťou nakrútila speváčka Eva Kostolányiová (1942 - 1975) klip k veselej pesničke Pár detských očí. Celý sa odohráva v Areáli hier Radosť pri Štrkoveckom jazere a je obklopená detskými komparzistami.  

Rok 1978 - Most SNP a hraničný priechod

Pre TV reláciu Auto-Moto-Revue bol vyrábaný videoklip k pesničke Preteky s láskou od skupiny Modus, ktorá bola vtedy azda najpopulárnejšou hudobnou formáciou v bývalom Československu. Jej zakladateľ Janko Lehotský mal po svojom boku dvoch výrazných interpretov a to Mariku Gombitovú a Miroslava Žbirku. Na oboch čakala neskôr viac než úspešná sólová kariéra, ktorú nezastavila ani Marikina vážna autonehoda z roku 1980, po ktorej speváčka ochrnula. Zábery na kapelu sa nakrúcali na nájazde na Most SNP z petržalskej strany, ale aj v blízkosti hraničného priechodu pravdepodobne do vtedajšej Maďarskej ľudovej republiky a pomerne veľký priestor v zostrihu dostali aj socialistické kamióny a tiráky, teda najmä nákladné vozidlá Liaz. 

Rok 1983 - Detské ihrisko v parku na Račianskom mýte

Kto by nepoznal Darinku Rolincovú, ktorá sa stala veľkou hviezdičkou už ako malé dievčatko? Aj keď mala na svojom konte viacero veľkých hitov, akým bola napríklad skladba Arabela s Janou Nagyovou či dueto Zvonky šťastia s Karlom Gottom, tak v roku 1983 nakrúcala v parku na Račianskom mýte klip do relácie Poďte s nami k pesničke Dúha, ku ktorej jej napísala text jej staršia sestra Jana Rolincová. Generácia súčasnej Dary si určite rada pripomenie atrakcie detského ihriska, aké v tom čase boli hádam v každom parku, ale aj na mnohých bratislavských dvoroch. 

Rok 1988 - Kočky na bratislavskom korze

O kráľoch korza nespievala len skupina Elán v ich veľkom hite Ulica, ale aj Júlia Hečková, ktorá na konci osemdesiatych rokov vytvorila celkom úspešnú spevácku formáciu spoločne s bratom Petrom. Jej pieseň sa volá Kočky z korza a milovníci bývalej podoby Hlavného námestia (predtým Námestie 4. apríla), vtedy ešte plného zelene určite ocenia zábery z Rolandovej fontány do bezprostredného okolia alebo masový presun zúčastnených dievčat a mladých žien po ulici dnes zvanej Rybárska brána, čo je úsek, ktorý je ohraničený sochami Čumila a Schöne Náciho. 

Pamätáte si, kde bola Bebelova ulica?

Peter Nagy pôvodom z Prešova bol na konci 80-tych rokov minulého storočia takou ikonou pop-music, že mu dovolili, aby si na nakrúcanie videoklipu k dodnes pomerne známej a obľúbenej pesničke Poďme sa zachrániť zobral do bratislavských ulíc koč ťahaný koňmi. Najskôr sa v ňom presunie po Moste hrdinov Dukly (dnes Prístavný) na druhý breh Dunaja, aby sa dostal až na Bebelovu ulicu, kde z vchodu jedného z klasických osemposchodových petržalských panelákov vybehne niekoľko detí, ktoré sa k spevákovi s nadšením pridajú a sprevádzajú jeho povoz. Dnes sa už spomínaná ulica nevolá podľa nemeckého marxistického filozofa, ale Turnianska. Za zmienku stojí niekoľko bielych škodoviek 105 a 120, ktoré tiež zohrajú v klipe svoju úlohu a patrili vo vtedajšom ČSSR k najpopulárnejším vozidlám domácej výroby. 

Kúpanie na Železnej studienke...

Členovia martinskej skupiny Team s Paľom Haberom, ktorý pochádzal z Brezna odštartovali svoju kariéru hitom Reklama na ticho. Natočili k nemu aj klip, ktorý bol pôvodne vyrobený pre reláciu Pionierska lastovička a môžete v ňom vidieť aj rybník nad Partizánskou lúkou, kde sa pred rokom 1989 chlapci aj okúpali, teda, aby sme boli presní, tak niektorí do vody popadali z lodiek určených na člnkovanie. Do výsledného zostrihu sa dostane aj bufet na Železnej studničke, ktorý je z umeleckých zámerov premenovaný na Tuzex. A nebude v ňom chýbať ani jazda lanovkou či hranie minigolfu.

 

(ars)

Páčil sa vám článok?