FOTO a VIDEO Každý z nás dokáže zachrániť život vďaka prístroju v bratislavskom podchode! Pozrite sa, ako na to

7.7.2021

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Aj vy ste presvedčení, že pri bezvedomí musíte vytiahnuť postihnutému jazyk, aby sa nezadusil? Je to mýtus, v prípade epileptického záchvatu môžete dokonca prísť o prst! No neverte ani tomu, že AED prístroj, ktorý nedávno pribudol v podchode na bratislavskom Trnavskom mýte, mu vráti život bez vašej pomoci. Záchranári z tiesňovej linky 155 nám ukázali, ako treba postupovať. Pozrite si aj video.

Malý prístroj s obrovskou silou – takto záchranári hodnotia automatizovaný externý defibrilátor (AED), ktorý minulý mesiac inštalovali  v podchode na Trnavskom mýte. Určený je pre laikov bez medicínskeho vzdelania, teda každý z nás má šancu zachrániť človeka pri zlyhaní srdca, náhlom zastavení krvného obehu spojeného so zastavením dýchania.

Tento konkrétny verejný defibrilátor je zelenej farby, uložený v skrinke na stene neďaleko schodiska, ktorá má výrazné označenie AED, takže ho ľahko zbadáte. Nie je jediný v Bratislave, ďalšie nájdete na iných rušných miestach ako sú nástupiská autobusov a vlakov či obchodné centrá, niektoré sú červené, iné žlté... „V celom Bratislavskom kraji ich je registrovaných 246, samozrejme, sú aj v ďalších mestách na Slovensku,“ doplnil manažér pre AED Ján Vido z tiesňovej linky 155, ktorý nám spolu s kolegom predviedol, ako prístroj funguje.

Zdroj: ac

Oživovací prístroj AED v podchode na Trnavskom mýte. Ďalšie sú na iných rušných miestach Bratislavy.

Nebojte sa použiť ho pri záchrane života. Spoľahnite sa, že defibrilátor je bezpečný, neublíži ani vám, ani pacientovi, a je aj inteligentný, presne vám bude hovoriť, čo máte v danej chvíli urobiť. Rovnako sám zhodnotí, či má vyslať pri poruche srdcového rytmu elektrický výboj alebo nie.

Váš prvý záchranný krok sa však nezačne tým, že vyberiete zo skrinky AED prístroj. Pozrite si nasledujúci postup, ako ho odporúčajú profesionáli z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. O živote a smrti často rozhodne jediná minúta a môže byť práve vo vašich rukách.

VIDEO: Záchrana pomocou verejného defibrilátora

Leží, nehýbe sa... čo teraz?

Najskôr musím zistiť, či je dotyčný pri vedomí a či dýcha. Ak nedýcha, vytočím tiesňovú linku 155 a zavolám si na pomoc aj ľudí v okolí. Dôležité je prepnúť mobil na handsfree alebo si dať hlasitý odposluch, aby som mal voľné ruky. Operátor mi poradí aj pri úplne jednoduchých úkonoch, napríklad ako zistím, či je pacient naozaj v bezvedomí a či naozaj nedýcha – priložím ucho k jeho ústam, sledujem, či sa hrudník dvíha a klesá, počujem alebo cítim dych... 

Ak je v bezvedomí a nedýcha, jednu ruku mu položím na čelo, prsty druhej ruky pod bradu a zakloním mu hlavu s bradou smerom hore. Tým odkloním koreň jazyka od dýchacích ciest, a tak ich uvoľním. Vyťahovanie zapadnutého jazyka nefunguje, je to len mýtus, problém totiž robí koreň jazyka, nie jeho špička. Navyše, ak má postihnutý človek epileptický záchvat, mohol by vám odhryznúť prst - žuvacie svaly sú v našom tele najsilnejšie.

Zdroj: Marián Dekan

​Záchranár Ján Vido: Najskôr zistite, či postihnutý reaguje - hlasno ho oslovte a potraste za ramená.

Bojím sa silno stlačiť hrudník

K postihnutému si kľaknem zboku a začnem s resuscitáciou, teda stláčaním hrudníka. Niektorí ľudia sa boja, že mu môžu pri silnom stlačení zlomiť rebro... áno, výnimočne sa stane, ale napriek tomu treba v tejto masáži srdca pokračovať. Priložím tvrdú časť dlane jednej ruky do stredu hrudníka, na ňu položím druhú ruku a vystriem lakte, takže obe moje ruky smerujú kolmo dole. Hrudník stláčam do hĺbky 5 cm (ale nie viac ako 6 cm) s frekvenciou 100 až 120 stlačení za minútu. Po 30 stlačeniach znovu spriechodním dýchacie cesty záklonom hlavy a vytiahnutím brady nahor. Trénovaný záchranca má zároveň dvakrát vdýchnuť do úst pacienta. Ak si na to netrúfam, ďalej nepretržite stláčam hrudník. 

Zdroj: Marián Dekan

​Aby ste prebudili srdce, hrudník treba stláčať s frekvenciou 100 až 120 stlačení za minútu. 

Netuším, či je v blízkosti AED prístroj

Vie to však operátor tiesňovej linky, s ktorým som stále v spojení. Ak je v blízkosti viac ľudí a operátor ma informuje, že neďaleko je AED, požiadam niekoho, aby ho priniesol. Resuscitáciu neprerušujem, defibrilačné elektródy nalepí na obnažený hrudník postihnutého iný záchranca, a zároveň prístroj zapne.

Na elektródach je jasne označené, kam ich treba nalepiť: jednu po odstránení fólie priložiť pod pravú kľúčnu kosť a druhú hlboko pod ľavé podpazušie, výboj potom pôjde krížom cez hrudník. Nielen operátor, ale aj samotný AED mi presne hovorí, v slovenčine alebo češtine, čo mám robiť, stačí počúvať.

Zdroj: Marián Dekan

Na defibrilačných elektródach je presne vyznačené, ktorú kam nalepiť.

Zdroj: Marián Dekan

Cez mobil buďte so záchranármi stále v kontakte.

Netrúfam si použiť AED prístroj

Nie je žiadny dôvod na obavy, prístroj je bezpečný tak pre pacienta, ako aj pre jeho záchrancu, a zvládne ho naozaj každý. Defibrilátor presne vyhodnotí, kedy a či vôbec je potrebné vyslať elektrický výboj na obnovu srdcového rytmu, kedy sa nesmiem dotýkať pacienta a kedy mám pokračovať v resuscitácii, tento cyklus sa opakuje každé dve minúty. Netreba sa zľaknúť, keď postihnutého pri výboji nadhodí - je to naozaj tak, ako to poznáme z televízie, keďže dodaná energia má približne 200 joulov.

Aj v tejto chvíli ma naviguje operátor na linke 155, a zároveň mi pripomína, aby som počúval, čo hovorí prístroj. Inštruktáž je i vizuálna. Keď ma AED vyzve – teraz ide výboj, nedotýkajte sa pacienta, stlačte tlačidlo ´výboj´ a ja to neurobím, výboj sa deaktivuje. V tej chvíli som možno stratil práve ten záchranný výboj...

Zdroj: Marián Dekan

AED prístroj vám vždy povie, čo robiť, a to hlasom aj vizuálne.

Kedy mám prestať s masážou

Popri stláčaní hrudníka kontrolujem dýchanie každé dve minúty – uplynú približne vtedy, keď spravím štyri cykly, teda štyrikrát 30 stlačení plus dva vdychy. Ak pacient stále nedýcha, pokračujem v resuscitácii, a to až dovtedy, kým sa nepreberie a nezačne dýchať sám, alebo kým neprídu záchranári alebo kým sa nevyčerpám.

V prípade, že je pacient v bezvedomí, ale pritom dýcha, čiže nejde o hlboké bezvedomie ako je kóma, už samotné stlačenie hrudníka je taký silný podnet, že by sa mal začať brániť. Teda mal by zdvihnúť ruky, odstrčiť ma, otvoriť oči či inak reagovať.

Zdroj: ac

​Počúvajte pokyny: Keď prístroj povie - nedotýkajte sa pacienta, prerušte masáž srdca.  

Máte AED? Zaregistrujte ho

Na webstránke  www.155.sk nájdete možnosť registrovať svoj AED prístroj, a tiež verejnú mapu. Operátor tiesňovej linky 155 potom dokáže navigovať záchrancu, aby prístroj použil, ak sa nachádza v jeho blízkosti. Keď sa pri zastavení krvného obehu použije AED do 3 až 5 minút, šanca na prežitie sa zvyšuje až na 70 percent. Každou minútou nepodania pomoci však nádej na prežitie klesá.

Na mape je aktuálne umiestnených 984 bodov, v ktorých sa nachádzajú tieto život zachraňujúcich prístroje. Obsahuje však iba informácie o tých prístrojoch, ktorých majitelia súhlasili so zverejnením, v registri AED ich je viac.

(ac)

Páčil sa vám článok?