FOTO: Ikonická Kaffee Mayer je momentálne zatvorená - aký osud čaká túto luxusnú cukráreň?

30.6.2021

Zdroj: A.Č.

Páčil sa vám článok?

Vo facebookovej skupine Prešporský fajnšmeker sa včera objavila informácia o tom, že podnik Kafé Mayer skončil s podtitulom, že táto krásna kaviareň a cukráreň v historickom centre Bratislavy pravdepodobne neprežila koronakrízu, ktorá azda najviac zasiahla gastronomický biznis. Dnes sme sa aj osobne boli presvedčiť o tom, že prevádzka je skutočne zatvorená...

Na správu o zániku Kaffee Mayer so smútkom reagovalo viacero členov spomínanej skupiny, ktorí do nej v minulosti chodievali na makovú či Sacherovú tortu so šľahačkou alebo iné dobroty. Posol zlej správy - pán Emil Šúry v rámci diskusie uviedol: "Tiež ma to prekvapilo, lebo kedysi patrili pod Eurest, teda veľkú spoločnosť s prevádzkami firemného stravovania. No dnes je Mayer zatvorený, dokonca nad výkladmi sú ešte girlandy z vianočnej výzdoby."

Zdroj: A.Č.

Výklady obľúbenej bratislavskej kaviarne a cukrárne (vpravo) sú dodnes vyzdobené umelým ihličím...  

Bratislavské noviny sa už včera pokúšali zistiť viac o príčinách možného konca tejto obľúbenej kaviarne a cukrárne na rohu Sedlárskej ulice a Hlavného námestia. Internetový vyhľadávač uvádzal, že prevádzka je dočasne zatvorená a ani  kontaktné čísla nefungovali, teda presnejšie mobilný telefón bol vypnutý a pevná linka síce zvonila, ale nikto nezdvíhal. Dnes predpoludním sme však mali viac šťastia a v kaviarni nám telefón zdvihla jej pracovníčka a povedala nám: "Áno je to pravda. Momentálne máme zatvorené a vôbec nevieme, čo sa nami ďalej bude."

Zdroj: FB Kaffee Mayer

V súčasnosti sú tieto krásne interiéry ikonickej prevádzky prázdne, teda bez zákazníkov...

Podľa obchodného registra je aktuálnym prevádzkovateľom Kaffee Mayer spoločnosť Compass Group Slovakia s.r.o. so sídlom na Karadžičovej č. 2. 

Zdroj: A.Č.

​Pevné linky uvedené na oficiálnej webstránke tejto firmy boli však 30. novembra 2020 tiež zrušené a na mobilné číslo patriacemu českému operátorovi sa nám po viacerých pokusoch napokon podarilo dovolať a zdvihla nám to pracovníčka recepcie spoločnosti Compass Group v Českej republike, ktorá nám odporučila, aby sme naše otázky poslali mailom na pána Michala Debrecéniho - konateľa spomínanej spoločnosti s trvalým pobytom v Prahe. To sme urobili a dúfame, že sa nám komunikácia s ním podarí, aby sme zistili, aký osud obľúbenú bratislavskú kaviareň a cukráreň Kaffee Mayer vlastne čaká a či je jej momentálne zatvorenie len dočasné alebo ide trvalý stav.

Zdroj: koláž abn - FB Kaffee Mayer

​Na dobré zákusky a kávičku sem chodievali nielen zahraniční turisti, ale aj množstvo Bratislavčanov...

Takisto sme sa ho opýtali aj na to či bola hlavnou príčinou problémov dlhodobo zlá pandemická situácia na Slovensku, v dôsledku ktorej poklesol aj počet zahraničných turistov, ktorí chodievali do Bratislavy a navštevovali aj túto kaviareň. Už teraz je jasné, že koronakríza mala negatívny vplyv na viaceré gastro prevádzky v našom meste, pričom niektoré buď dočasne či definitívne aj zanikli. Bola by určite veľká škoda, ak by to bol aj prípad luxusnej kaviarne a cukrárne Kaffee Mayer, ktorú založil v roku 1873 vychýrený dodávateľ cukrárenských výrobkov na cisársky dvor - Julius Mayer a na rovnakom mieste bola obnovená v roku 1993. 

Zdroj: FB Bratislavský kraj

Všimli ste si, že sa socha Schöner Naciho na Sedlárskej ulici presťahovala o kúsok bližšie k Hlavnému námestiu?  

Pravidelným hosťom, s vyhradeným stolom v cukrárni bol aj Ignác Lamár, známejší pod prezývkou Schöner Naci, považovaný za jedného z najelegantnejších obyvateľov Bratislavy všetkých čias. Potrpel si najmä na čierno-biele oblečenie, cylinder, biele rukavičky a čierne lakované topánky. Neodmysliteľným doplnkom jeho imidžu pri prechádzkach po meste bola aj krabička so zákuskami z Kaffee Mayer. Aj z tohto dôvodu bola v roku 1997 jeho socha nainštalovaná na Sedlárskej ulici práve pred touto kaviarňou, ktorá bola naposledy pre verejnosť otvorená vlani...

Zdroj: koláž abn - FB K.M.

Ešte vlani v lete bola otvorená aj terasa na Hlavnom námestí, kde sedávali hostia Kaffee Mayer...

(ars) 

Páčil sa vám článok?