FOTO: Nad Bratislavou sa dnes vznášal mrak so zaujímavými tvarmi - pozrite sa ako vyzeral zhora...

24.6.2021

Zdroj: koláž abn - N.Č., J.B., M.D.

Páčil sa vám článok?

Sociálne siete boli dnes doslova zaplavené fotografiami netradične vyzerajúcich mračien, ktoré sa v popoludňajších hodinách objavili nad Bratislavou a bolo ich vidno hádam vo všetkých končinách nášho mesta. Cestujúcim, ktorí sa vracali poobede lietadlom domov zo španielskej Sevilly sa naskytol aj pohľad na tento nevšedný mrak z druhej strany, teda zhora...

Sociálne siete priniesli okrem stoviek či skôr tisícok fotografii dnešnej oblohy aj vysvetlenie, že išlo o mraky tipu  Mammatus (tiež nazývaný mamma alebo mammatocumulus, čo znamená „mliečny mrak“), ktoré vytvárajú bunkový vzor vrecúšok visiacich pod základňou oblaku, čiže zvyčajne ide o kumulonimbový dažďový mrak, aj keď niekedy môžu byť pripojené aj k iným triedam rodičovských mrakov. Názov mammatus je odvodený z latinského mamma (čo v preklade znamená „vemeno“ alebo „prsník“).

Bratislavské noviny sa skontaktovali aj so známou meteorologičkou Mirkou Jarošovou zo Slovenského hydrometeorologického ústavu, ktorá nám povedala, že tieto mraky vznikajú v dôsledku búrkovej činnosti a konkrétne nad Bratislavou bol dnes videný mrak z búrky, ktorá sa odohrala na rakúskom území. "Nešlo o nejaký výnimočný či netradičný úkaz, ale mrak bol pre ľudí zaujímavý najmä vďaka tomu, že bol pomerne objemný a pekne vytvarovaný. Preto si ho asi mnohí aj so záujmom fotografovali." 

Cestujúci v lietadle zo španielskej Sevilly videli biele mračno nad Bratislavou okolo 16. hodiny takto:

Zdroj: koláž abn - FB Štefan Frimmer

​Aj na portáli Meteopress.sk sú uvedené informácie o tom, že Mammatus je podľa medzinárodnej morfologickej klasifikácie oblakov jedna zo zvláštností oblakov. "Má tvar zaoblených výbežkov podobajúcich sa na prsia, ktoré visia na spodnej strane oblakov. Jeho meno je odvodené z latinského slova mamma, čo v preklade znamená vemeno. Ľudí láka práve jeho neobvyklý vzhľad, ktorým by sa prirovnával len k máloktorým oblakom. Tento oblak sa môže javiť obzvlášť fotogenickým, keď je z boku ožiarený slnečným svetlom. To sa stáva najmä pri východe a západe slnka. Vtedy sa môžu začať jedinečné a veľkolepé farebné hry," uvádza spomínaný zdroj. 

(ars)

Páčil sa vám článok?