Pri kontajneroch sa našiel obraz od otca známeho moderátora - ten ho chcel za každú cenu zachrániť - podarilo sa?

24.6.2021

Zdroj: koláž abn - FB R.B.

Páčil sa vám článok?

Sociálne siete tento týždeň opäť ukázali svoju silu a to v príbehu, ktorého hlavným aktérom sa stal známy rozhlasový, ale aj televízny moderátor Roman Bomboš. Ten zbadal na internete fotografiu, na ktorej bolo kontajnerové stojisko niekde v Dúbravke a na ňom obraz - akt mladej ženy. Okamžite vedel, že autorom diela by mal byť jeho nebohý otec a tak sa pustil do pátrania...

Fotografia zdanlivo vyhodeného obrazu sa objavila pred dvoma dňami v aplikácii Instagram vďaka Martinovi, ktorý ju zverejnil s popisom: "A takto si tu žijeme v Dúbravke." Keď snímku zbadal rozhlasový a televízny moderátor Roman Bomboš, tak okamžite spozornel a napísal: "Pekne, ten obraz maľoval môj otec. Ak sa dá, tak ho pls. vezmi. Tata už nie je 9 rokov medzi nami."    

Následne fotku zdieľal na svojom FB profile aj so sprievodným textom: "Niektoré veci nevysvetlíš. Môj tatko už 9 rokov nie je medzi nami. Bol maliar, celé detstvo som dýchal olejové farby a pozeral sa, čo tvorí. Jeho obrazy sú po celom svete, aj vlastné, robil aj kolorovane veci na objednávku. Dnes som sa na insta dozvedel, kde skončil jeden z jeho obrazov. Aj ten si pamätám. Keď pôjdete niekto okolo a ešte tam bude, tak ho prosím vezmite a dajte mi vedieť. Keď si ho už niekde nevážili, rád sa s časťou tatkovej energie opäť stretnem."

Zdroj: koláž abn - archív R.B.

​Malý Roman Bomboš so svojím otcom, s rodičmi a na promócii so sestrou Bibiánou, mamou Vierou a otcom Jánom. 

Jeho priatelia a známi boli podľa reakcií trochu prekvapení z toho, že sa niekto zbavil takého pekného výtvarného diela. "Nič ma nevie zarmútiť viac, než obrazy alebo knihy vyhodené pri kontajneroch," napísala Eka Ľubomíra Balašková. Viacerí ho vyzývali, aby okamžite sadol do auta a išiel si poň, ale problém bol v tom, že spočiatku nevedel, v akej lokalite sa kontajnerové stojisko vlastne nachádza. Jeden z obyvateľov Dúbravky miesto pravdepodobne spoznal, ale ozval sa so zlou správou, že obraz už na kontajnerovom stojisku nie je: "Boli tam smetiari, lebo všetky koše sú prázdne. Tak ho asi vzali." Až potom zareagoval aj autor fotografie zverejnenej na Instagrame, ale akurát smutne skonštatoval: "Škoda, že som nevedel tú históriu. Určite by som ho zobral." Romanova mama Viera na sociálnej sieti na fotografiu vyhodeného obrazu takisto reagovala, keď napísala: "Je mi z toho smutno, ale keď ho niekto zobral a urobí mu radosť, tak aj ja sa poteším." A keď sa už nádeje na získanie otcovho diela pomaly vzdal aj samotný moderátor, tak sa na jeho nástenke objavila stručná správa od Eni v znení: "Mám ho. Písala som vám správu." Roman Bomboš okamžite vyrazil za ňou a pre Bratislavské noviny povedal: "Dievčina sa mi skrátka ozvala, ja som sa s ňou spojil a keď som došiel na miesto, z druhej strany obrazu bol podpis Trifon Štefanov, čo bol otcov kolega v 80-tych rokoch, spolu maľovali. A baba hovorí, že podobný obraz majú v pivnici, keď robili poriadok dávno. Preto zobrali aj ten vyhodený. A ten v pivnici bol od môjho tatka aj s poznámkami na opačnej strane plátna. Tak som sa spojil s dcérou otcovho kolegu a teraz máme obe rodiny naraz obraz, čo maľovali naši otcovia! Bizár." 

Zdroj: FB R.B.

Večer na sociálnej sieti zverejnil fotografiu otcovho obrazu, ktorý drží doma v rukách a napísal k nej: "Dnešná obrazová story má happy end. Ozval sa mi pár, ktorý ten obraz našiel, takže tatko je doma. Ďakujem Martinovi za objavenie, Veronike za zdieľanie na dúbravskej FB stránke a všetkým za záujem a zdieľanie. Facebook býva niekedy aj pekné a optimistické miesto." 

Zdroj: Archív R.B.

​Výtvarník Ján Bomboš nemaľoval len ženské akty, ale napríklad aj obrazy Bratislavy, ktoré sa dodnes predávajú na magnetkách...

(ars)

Páčil sa vám článok?