FOTO a VIDEO: Aj takéto romantické pohľady sa kedysi naskytovali Bratislavčanom z Rázusovho nábrežia

3.6.2021

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Výstavba Mosta SNP v rokoch 1968 až 1972 navždy pripravila naše mesto o väčšiu časť podhradia, židovskú synagógu, sídlo nemeckého veslárskeho klubu, ale aj pôvodnú podobu Rázusovo nábrežia. Historické budovy a námestie nahradili okrem mosta dve široké výpadovky, električková trať medzi nimi či nedávno zrenovovaný hotel s údajne najškaredšou fasádou v Bratislave...

Pri pohľade na niekoľko historických fotografií zverejnených na facebookovej stránke Bratislava na starých fotografiách, ale najmä porovnávacej minulosť so súčasnosťou, si viacerí Bratislavčania neodpustili komentáre, v ktorých opäť podrobujú rozhodnutie situovať tzv. nový bratislavský most popod Hrad a cez Staré Mesto nemilosrdnej kritike. 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

"Nechápem, ako si umiestnenie tejto stavby niekto dokázal racionálne zdôvodniť. Inak je to samozrejme unikátny most, to bez debaty, ale to, čo sa kvôli tomu obetovalo, podľa môjho názoru jednoznačne nestálo za to," napísala do diskusie pani Jana. "Tiež ma x krát napadlo, že to mohli o niečo posunúť a zachovať tie stavby. Ono je to dosť hanba, lebo Bratislava nie je nejaká obrovská metropola a keď ma prídu kuknúť kamoši z iných štátov, tak im nemám toho moc čo v meste ukázať," súhlasí s ňou Zetuzeta. Jeden z administrátorov spomínanej FB stránky Mário Varga však nielen obom nostalgicky naladeným dámam vysvetlil, že: "To sa nedá brať, že toto padlo kvôli mostu, musíme brať do úvahy urbanizmus tej doby, respektíve začať už v 30-tych rokoch, keď sa začalo búrať na Zuckermandli a zasypávať zátoka za ním, na ktorej stal neskôr areál PKO. Jeden z hlavných mestských ťahov končil už pri Propeleri, preto 1940 sa zbúrala predná časť vodných kasární a začala sa budovať taká uličná čiara, aby nadväzovala na Vajanského nábrežie. Hotel Devín sa už staval tiež podľa nej. Vtedy bola jediná a najjednoduchšia možnosť prepojiť mesto a územie Karlovu Ves a Devína spodkom, takže aj keby tam most nestál, iná možnosť nebola a nábrežný bulvár až po Karlovku by vznikol tak či tak." 

Zdroj: BA Foxy.sk

Pochopiteľne, že sa medzi diskutujúcimi našli aj takí, čo si myslia, že budovy zo starých fotiek sú síce krásne, ale už vtedy išlo o neudržiavané "barabizne" v strašnom stave. "Ich majitelia vtedy určite nemali prostriedky na slušnú rekonštrukciu. A neskôr, keď už bolo všetko národné, tak zase nebolo možné zohnať vhodné stavebné materiály, nehovoriac o tom, že stavbári sa sústredili na výstavbu nových veľkokapacitných sídlisk v rámci Bratislavy," pripomína dejinné súvislosti pani Dagmar. 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​"​V tej budove v centre obrázku býval spolužiak. Jeho mama mi prišila rukáv na košeli, ktorý mi v rámci naháňačky na ihrisku, ktoré bolo na ľavom okraji záberu, nechtiac odtrhol. Tú košeľu predo mnou nosili traja bratranci, takže bol zázrak, že ešte držala pohromade," zaspomínal si pri starých fotografiách z Rázusovho nábrežia pán Peter Čáni.

Zdroj: fortepan.hu

​Poprechádzať sa po Rázusovom nábreží znamenalo kedysi takúto romantiku a hoci promenáda zostala v úseku medzi Café Propeller a Mostom SNP zachovaná dodnes, tak jej blízke okolie sa poriadne zmenilo. Na nádvorí Slovenskej národnej galérie pribudlo ďalšie krídlo v podobe modernej prístavby, ktorú by mnohí Bratislavčania najradšej nechali zbúrať, ale zase Bratislavský hrad sa zmenil z ruiny na elegantnú dominantu našej metropoly.  

Likvidácia jedného zo starých domov na Rázusovom nábreží bola zachytená aj televíznymi kamerami:

(ars)

Páčil sa vám článok?