VIDEO: Spomínate si, ako sme pred rokom 1989 oslavovali Medzinárodný deň detí?

1.6.2021

Zdroj: koláž abn - FB rodinné spomienky

Páčil sa vám článok?

Medzinárodný deň detí, ktorý si v našich končinách pripomíname už tradične 1. júna, registruje, vníma a zažil azda každý dospelý. Veď sa začal oslavovať už v roku 1925, kedy sa vo švajčiarskej Ženeve uskutočnila medzinárodná konferencia pre blaho detí. V socialistickom Československu sa MDD začalo oslavovať v roku 1950.

Pri zrode MDD stáli organizácie, ktorých poslaním bolo hájiť práva detí - Medzinárodná federácia žien, Odborové združenie učiteľov a Svetová federácia demokratickej mládeže. V päťdesiatych rokoch minulého storočia oslavovali žiaci bratislavských škôl Medzinárodný deň detí slávnostnými akadémiami a rôznymi veselými besedami. Veselá bola aj táto detská hymna, ktorú zložil slovenský autor Dezider Kardoš:

Pri tejto príležitosti si žiaci vyzdobili svoje triedy školy, robili sa výlety do blízkych hôr a starší žiaci, ktorí udržovali družbu s triedami v iných mestách, ich počas júna navštevovali. Napríklad žiaci zo ZDŠ na ulici Červenej Armády mali takúto družbu s deťmi z Kolína - mestečka neďaleko Prahy. "Bolo to v šiestej triede, keď prišli Kolínčania k nám do Bratislavy. Urobili sme si s nimi prechádzku po Bratislave a keďže sme ich chceli ohúriť, tak sme ich vzali do Kaviarne Bystrica, ktorá sa nachádzala na Moste SNP. Bolo nás asi 12 a len za výťah sme zaplatili za každého asi 3 koruny, takže nám zostala hotovosť už len na džúsový strik, teda deci džúsu a deci sódy. Minuli sme celé vreckové, ale pochopili sme, že to asi nie je podnik prioritne určený deťom. Aj tak sme však mali zážitok na celý život."   

Na MDD sa na školách väčšinou neskúšalo, ale chodilo sa na rôzne výlety do prírody, otvárali sa detské ihriská, konali sa rôzne divadelné a hudobné  predstavenia pre deti, čo pretrvalo prakticky dodnes. 

V roku 1969 prirovnali život dieťaťa na sídlisku k podmienkam vo väzení, ale až tak zlé to hádam nikdy nebolo:

Aj socialistický školský systém možno mal svoje pozitíva:

Pozrite si ako vyzeral život petržalských detí v roku 1987:

Už dávno to nie je sviatok spojený s komunistickou minulosťou Slovenska, pretože v období predošlých rokov po páde komunizmu u nás naberá jeho význam úplne nové rozmery. Je to deň venovaný naším najmenších. A deti si ho užívajú trochu inak, ale v princípe veľmi podobne ako kedysi ich rodičia...

(ars)

Páčil sa vám článok?