Otecko zverejnil inzerát, že doopatruje seniora výmenou za rodinný dom a poriadne tým mnohých nahneval!

31.5.2021

Zdroj: koláž abn - FB V.H.

Páčil sa vám článok?

"Sme otec s dcérkou a hľadáme staršieho človeka z BA, ktorého by sme doopatrovali výmenou za rodinný dom v Bratislave. Sme bratislavská kresťanská rodina s dobrým vychovaním, ja pracujem ako IT technik vo svojej firme a moja dcérka Johanka chodí na ZŠ Matky Alexie," píše pán Vladimír Hutta v úvode svojho inzerátu, ktorý bol počas víkendu zverejnený vo viacerých FB skupinách...

"Budete naša babka či dedko, ktorí nám chýbajú. Hľadáme ľudí, ktorí nemajú deti a boli by vďační za šikovného syna a vnúčatko. Zaplatíme doživotné energie, opravy, stravu a spoločné dovolenky či výlety. Máme v horách horskú chalúpku, kam by ste s nami mohli chodievať," uvádza ďalej bratislavský IT technik vo svojom inzeráte, ktorým nepochybne zaujal značnú časť verejnosti v komunitných FB skupinách, aj keď podľa reakcií ľudí nenašiel pre svoj zámer veľké pochopenie - skôr naopak. Viacerí inzerát vnímajú tak, že jeho cieľom je nájsť starého senilného človeka, ktorý na nich prepíše dom či byt, nebude mať žiadnych dedičov a onedlho zomrie. Pán Hutta však tvrdí, že ho ľudia zle chápu. "Vôbec to tak nie je. Chýbajú nám starí rodičia a čím dlhšie by tu boli, tým lepšie a zároveň by sme chceli žiť na dome. Viem im zabezpečiť celkom pekný komfortný život - brávať ich na dovolenky atď... Ale viete, každý myslí iba na to, čo je mu najbližšie," snažil sa druhých presvedčiť o svojej počestnosti.  

"Toto je tak sprosté! Kresťanské hodnoty nie sú majetok za pozornosť a “lásku”... Kresťan dá lásku aj bez odplaty človeku, ktorý to potrebuje," napísala do diskusie v skupine Lamačania pani Gabriela, pričom vyjadrila vieru, že sa takto staral aj o svojich rodičov. Vladimír však odpovedal, že ak by mal svojich rodičov, tak by neponúkal svoju lásku druhým ľuďom. Pani Alena, ktorá je sama už babičkou mu poradila, aby nepredával byt a nemusel by si hľadať staršieho človeka, ktorého doopatruje. "Vaša dcéra musí mať istotu a hlavne strechu nad hlavou. To je môj názor a prihováram sa k vám ako babička mojich vnúčat. Byť vaša mama, tak vám toto nedovolím." Otecko malej Johanky sa za radu poďakoval a zároveň vysvetlil, že byt predáva preto, lebo musí a nie preto, že by to chcel.  "A kapitál, ktorý mi ostane, ochotne miniem na niekoho, komu to pomôže," dodáva. "A čo keby ste postavil dom a zobral staršieho človeka z domu dôchodcov a tam ho dochoval a staral sa o neho. To by bolo také kresťanské," navrhol v diskusii Branislav, pričom Peter k jeho príspevku dodal, že potom by už nebol domček zadarmo.  "Nemienim sa k niekomu nasťahovať a obrať ho. Ja mienim dať to, čo by som dal do hypotéky tým ľudom a sebe, aby sa nám lepšie žilo. Ja som môj inzerát myslel úprimne a od srdca. Pomohlo by to nám aj tým starým ľuďom," bráni sa Vladimír Hutta. Ten približne pred 14 dňami podal inzerát na predaj 2-izbového bytu na Studenohorskej ulici v Lamači, pričom v diskusii sa priznal, že sám presne nevie, kam pôjdu teraz s dcérkou bývať. Najradšej by šiel do rodinného domu, ale zároveň zaregistroval, že ich ceny išli v poslednom čase hore. Postaviť nový by podľa neho možno nebolo až také drahé, ale problém je s pozemkom. 

Zdroj: FB V.H.

​Vladimír Hutta s dcérou sa musia poobzerať po novom bývaní - najradšej v nejakom rodinnom dome... 

"Ľudia napíšem Vám tu všetkým, skúste, než ma začnete urážať, aj trochu rozmýšľať. Ak by mladí ľudia, ktorí platia obrie hypotéky a ledva žijú, pomohli starým ľuďom, ktorí majú malé dôchodky, ale dom, tak by sa všetkým žilo oveľa lepšie a navzájom by si pomohli. Problém je, že sa ľudia dnes nezgrupujú a každý chce byť sám. Ale spolu sú ľudia silnejší a aj sa majú lepšie," dodal pán Vladimír na adresu všetkých neprajníkov a kritikov, ktorých bola vo všetkých skupinách, kde inzerát publikoval, väčšina. Aj napriek tomu však Vladimír Hutta nehodlá vo svojom úsilí o netradičné vyriešenie svojej momentálnej bytovej situácie poľaviť. "Plánujem dať inzerát do tlačeného vydania miestneho mesačníka Lamačan, ako aj vytlačiť niekoľko tisíc letákov, ktoré by sa hádzali do schránok. Uvedomujem si, že seniori na internet príliš nechodia a toto bude možno lepšia a adresnejšia forma, ako ich osloviť," vysvetlil Bratislavským novinám Vladimír Hutta, ktorého sme sa chceli opýtať hlavne na to či sa mu už nejaký záujemca ozval. "Zatiaľ nie, ale verím, že sa napokon nájde niekto, kto moju iniciatívu správne pochopí a uvedomí si, že by to mohlo byť výhodné pre obe strany. Na to, že sa v internetových diskusiách ozývajú najmä tí, čo majú voči zámerom a činom výhrady, som už dávno zvyknutý a nerobím si z toho ťažkú hlavu. Zatiaľ bývame aj s dcérou Johankou v byte a keď sa do septembra v Bratislave domček nenájde, tak sa môžeme presťahovať zatiaľ na našu chatu v horách alebo kúpiť nejakú nehnuteľnosť v susednom Maďarsku, kde sú cenovo o čosi prístupnejšie než u nás," dodal autor kontroverzného inzerátu. 

(ars) 

Páčil sa vám článok?