VIDEO a FOTO Svedectvo skazy: Pohľad dovnútra bývalej školy na Lazaretskej vás zabolí

11.5.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Netreba slová, stačí vidieť a príde vám smutno. Už pri pohľade zvonka vyvoláva chátrajúca budova bývalej základnej školy na Lazaretskej ulici v centre Bratislavy stiesnený pocit. Vnútri je to ešte horšie, pozrite si naše video aj fotky. Kto zachráni historický objekt, ktorý sa stovkám Bratislavčanom spája so spomienkami na školské roky?

Priestory budovy, postavenej v roku 1871 pre Štátny učiteľský ústav, sme si mohli pozrieť zvnútra vďaka ústretovosti vedenia Okresného súdu Bratislava I. Práve táto inštitúcia ju dostala do správy od štátu, ktorý ju v roku 2013 kúpil od hlavného mesta. Zamestnanci spomínaného súdu sa sem mali nasťahovať hneď po tom, ako sa zrekonštruuje – na to sa však za celé tie roky akosi nenašli peniaze.

„Aktuálna predpokladaná hodnota rekonštrukcie je približne 30 miliónov eur. Ministerstvo spravodlivosti SR si výdavky na rekonštrukciu predmetnej budovy uplatňovalo voči Ministerstvu financií SR ako požiadavku nad rámec rozpočtu, avšak doteraz tejto požiadavke vyhovené nebolo,“ informoval nás hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

Zdroj: Marián Dekan

​Vlhké steny, rozbité okná, zničené je aj historické zábradlie na schodisku.

Zdroj: Marián Dekan

Takmer 30 miliónov eur ​​je potrebných na rekonštrukciu objektu.

Výsledkom je, že historická budova v centre hlavného mesta sa mení na ruinu. Pred našimi očami. Postupujúca skaza je zjavná už zvonka, no vnútri sa nás zmocňuje oveľa mrazivejší pocit. Okresný súd dokázal zo svojho rozpočtu ratovať len to najnutnejšie, aby napríklad padajúca omietka či tehly nezranili ľudí, ktorí prechádzajú okolo. „Vykonali sa výhradne sanovacie práce, aby nedošlo k strate alebo k ohrozeniu života,“ potvrdil pre Bratislavské noviny predseda Okresného súdu Bratislava I Ján Golian. Potrebné milióny od nadriadeného rozpočtového orgánu – rezortu spravodlivosti –­ nedostali.

Zdroj: Marián Dekan

​Cez prepadnutý strop vidíte na vyššie podlažie.

Zdroj: Marián Dekan

Uvoľnené trámy môžu spadnúť kedykoľvek a kdekoľvek.

Keď prechádzame spustnutými priestormi, ktoré dnes slúžia len ako občasné útočisko pre ľudí bez domova, musíme si dávať pozor, kam stúpime. Na zemi je všetko možné, od rozbitých obkladačiek a tehál z rozpadávajúceho sa muriva cez spráchnivené dosky či kryty na osvetlenie,  až po rôzne školské pomôcky. „Týždenníci sú Lenka a Martin,“ čítame oznam na tabuli, napísaný kriedou.

Život sa z tried a chodieb dávno vytratil, základná škola na Lazaretskej skončila v roku 2005, ale rôzne „artefakty“ prežili, nik ich neodpratal. Na zemi leží zemepisný atlas i zošit, kam si ktorási pani učiteľka zapisovala suplované hodiny, na stene visia obrázky, pomocou ktorých sa prváčikovia učili abecedu, aj historická mapa Európy či takmer nedotknutá vitrína venovaná ekologickej výchove.

Zdroj: Marián Dekan

V bývalej telocvični má byť po rekonštrukcii archív okresného súdu.

Zdroj: Marián Dekan

Pohľad do školskej kuchyne cez výdajné okienko.

Správca budovy Eduard Púčik obracia našu pozornosť na nebezpečné stropy – kedykoľvek a kdekoľvek môže spadnúť uvoľnený trám, zrútené časti stropov vidíme na viacerých miestach. Žalostný stav je najmä na poschodí objektu, a úplne najhorší v podkroví, ktoré tiež slúžilo žiakom a pedagógom. „Ak sa nenájdu peniaze na opravu, tak odhadujem, že do troch-štyroch rokov spadne aj tento strop,“ ukazuje správca na chodbu, kam nám neodporúča ísť. Po každej zime tŕpne, čo ďalšie sa v neudržiavanej budove s narušenou statikou poškodilo pôsobením mrazu a vlhkosti.

FOTOGALÉRIA:

Čo na to pamiatkari? Podľa informácie riaditeľa Krajského pamiatkového úradu Bratislava (KPÚ) Jána Mackoviča riešili nevyhovujúci stav budovy už v roku 2019. „Na základe nášho podnetu vlastník zabezpečil nevyhnutné opravy strešnej konštrukcie a krytiny, čiastočné stabilizovanie fasád a ochranu chodcov a parkujúcich áut. Degradované architektonické prvky priečelí boli pri týchto údržbových prácach odfotografované a zakreslené. Táto dokumentácia bude slúžiť ako jeden z podkladov pri obnove objektu,“ povedal nám riaditeľ Mackovič.

Zdroj: Marián Dekan

​Niektorí bývalí žiaci by si tu možno našli svoj zošit... 

Pamiatkari podľa jeho slov naďalej pravidelne vykonávajú dohľad nad stavom budovy. Zhodou okolností sa sem chystali aj v deň našej návštevy, aby zistili, aké ďalšie údržbové stavebné práce budú nevyhnutné. Tie však historický objekt, ktorý viacerí bývalí žiaci označujú za klenot v našom meste, nezachránia. Potrebuje komplexnú rekonštrukciu. 

Video z vnútorných priestorov:

Z vyjadrenia riaditeľa KPÚ vyplýva, že obnova tejto pamätihodnosti je stále v pláne - verme, že sa tak stane skôr, ako bude neskoro. Z roka na rok je bližšie k zániku.

(ac)

Páčil sa vám článok?