FOTO: Určite si aj vy spomeniete, čo sa dlhé roky nachádzalo v tomto domčeku na Rajskej...

8.5.2021

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Na FB stránke Bratislavské rodinné spomienky sa objavila fotografia z Rajskej ulice v roku 1970, na ktorej je zachytený spevák Karol Duchoň s budúcou manželkou Elenou ako idú spolu zo zmrzlinárne sídliacej v jednej z brán domov oproti vchodu do hotela Kyjev. Z následnej diskusie vyplynulo, že si na ňu veľmi dobre pamätá veľa Bratislavčanov a Bratislavčaniek. Čo sa s ňou stalo?

Fotografia Karola Duchoňa na rande s Elenou mala vzniknúť v piatok 15. mája 1970 a mladý párik vtedy žil na neďalekej Dunajskej ulici v byte spevákovej budúcej svokry. Na Rajskú ulicu, kde sa už vtedy v jednej z brán poschodového domu predávala výborná zmrzlina, to teda nemali ďaleko.

Zdroj: archív R.Š.

​Najlepšími zmrzlinármi bývali väčšinou obyvatelia dnes už bývalej Juhoslávie, teda inými slovami Balkánci, ktorí si nikdy neodpustili malý flirt s peknou ženou či atraktívnym dievčaťom, čo sa v ten deň udialo aj priamo pred Karolovými očami a ako vidno aj z výrazu jeho tváre, tak mu to evidentne pokazilo náladu. 

Napriek tomu bola zmrzlináreň na Rajskej ulici veľmi obľúbená. Na sladkú pochúťku sa tu väčšinou stálo v rade, ktorý sa hadil až von. A keď ste sa už konečne dostali k predajnému pultu, tak ste sa už väčšinou neuspokojili len s jedným kopčekom, ale nechali si ich do pohára, termosky alebo na kornútok naložiť toľko, koľko sa len zmestilo. Niektorí sa dokonca netaja tým, že si robili po meste také prechádzky, aby končili opäť pri hoteli Kyjev, teda presnejšie oproti nemu, kde sa prevádzka nachádzala, aby si mohli dať zmrzlinové repete. Na internetovej stránke cukrárne Elezi sa uvádza, že o spomínanú zmrzlináreň na Rajskej, ale hlavne o výrobu a predaj pravej balkánskej varenej zmrzliny sa ich rodina stará už štyri generácie.

Zdroj: Elezi.sk

Do priestoroch na Rajskej prišli v roku 1973 a spočiatku museli fungovať pod rôznymi družstvami, aby si po zmene režimu v roku 1990 mohli konečne založiť vlastnú živnosť. Podnikavá bola však majiteľka domu, v ktorom sa v lete predávala zmrzlina a v zime slúžil priestor za bránou ako garáž pre luxusný automobil patriaci jednému z miestnych obyvateľov. Napriek tomu však v roku 1996 boli zmrzlinári nútení tieto priestory opustiť, nakoľko budova bola už v dosť zlom, priam havarijnom stave, ktorý si vyžadoval komplexnú rekonštrukciu. Rozhodli sa postaviť si na Martinčekovej ulici (oproti hotelu Astra na Prievozskej) vlastný domček, v ktorom vznikla maličká cukráreň, ale hlavne predajňa zmrzliny s názvom Aladin. Takisto je vyhľadávaná nielen miestnymi obyvateľmi, ale aj ľuďmi smerujúcimi na neďaleké kúpalisko Delfín v Ružovej doline či vracajúcich sa z neho...

(ars)   

Páčil sa vám článok?