Nápad, ako získať lacné byty pre ľudí v núdzi: Inšpiruje sa bratislavský magistrát?

24.4.2021

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Zaujímavý projekt spúšťajú od tohto leta v českej metropole, kde tiež chýbajú mestské byty s dostupným nájmom. Magistrát Prahy si ich chce prenajímať od súkromných osôb, a zároveň tým vyriešiť dva problémy naraz. O čo presne ide a ako vidí tento nápad bratislavský magistrát?

Podobne ako Bratislava, aj Praha čelí problému nedostupnosti bývania pre ľudí s nízkym príjmom či sociálne odkázaných – len približne 5 percent z celkovėho bytového fondu v Prahe tvoria obecné byty. Okrem výstavby nových mestských bytov sa v českej metropole rozhodli aj pre zaujímavý projekt: prenajímať si voľné byty, ktoré ich majitelia doteraz ponúkali na krátkodobé ubytovávanie turistov, a ponúkať ich seniorom či ľuďom z ubytovní. Zároveň tak chcú obmedziť krátkodobé prenájmy prostredníctvom Airbnb a ďalších internetových platforiem tohto typu.

Jedným z nástrojov na zlepšenie dostupnosti bývania pre ľudí v tiesni má byť Mestská nájomná agentúra (MNA) – zastupiteľstvo hlavného mesta Prahy práve schválilo zmenu zriaďovacej listiny organizácie, ktorá má túto agentúru prevádzkovať. MNA sa zameria predovšetkým na byty, ktoré sa nachádzajú mimo najdrahších rezidenčných lokalít, a na vlastníkov, ktorí pred možnosťou vyššieho zisku uprednostnia stabilnú spoluprácu so spoločenským presahom.

„V pilotnej fáze, ktorú v Prahe spustíme v lete a bude trvať dva roky, plánujeme prenajímať 50 takýchto bytov. Ich majiteľom vyplatíme v prvej fáze garantovaný príjem na spodnej hranici trhového nájomného a budeme od nich požadovať prenájom bytu aspoň na dva roky,“ uviedol pre banoviny.sk Adam Zábranský, člen mestskej rady pre bývanie a transparentnosť.

Zdroj: pixabay

Magistrát v Prahe plánuje prenajímať súkromné byty, ktoré sú mimo drahých lokalít.

Nájomníci budú podľa jeho slov platiť za bývanie sumu približne o 10 percent vyššiu ako je suma garantovaného príjmu pre majiteľov bytov. „Klienti MNA si teda budú nájomné platiť sami. Predpokladáme však, že mnohí z nich požiadajú o doplatok na bývanie, keďže v prvej fáze pôjde o občanov v bytovej a finančnej núdzi,“ doplnil Zábranský. V prvom roku plánujú vynaložiť na prenájmy takmer 10 miliónov českých korún (cca 387-tisíc eur v prepočte). „Ale dúfame, že veľkú časť tejto sumy vyberieme späť na nájomnom.“

Bolo by takéto riešenie zaujímavé aj pre Bratislavu? Hovorkyňa Katarína Rajčanová ubezpečila, že magistrát uvažuje nad každou možnosťou zvýšenia portfólia nájomných bytov, zároveň však musí brať do úvahy aj ekonomické hľadisko, teda efektívnosť nakladania s verejnými zdrojmi. „Pri nájomných bytoch je dôležitá dostupnosť, a to v prvom rade v zmysle finančnej dostupnosti. Ak by teda malo byť zabezpečené to, aby nájomné byty zostali finančne dostupné pre obyvateľov v nižších príjmových kategóriách, môže tu vzniknúť finančná záťaž na rozpočty mesta/obce pri dofinancovaní rozdielu medzi ´trhovým´ nájmom. Za predpokladu, že by boli majitelia bytov ochotní pristúpiť na cenu, ktorá je relevantná pre túto skupinu obyvateľov, môže to byť jedna z ciest zvýšenia portfólia nájomných bytov,“ pripustila hovorkyňa magistrátu.

Pre zaujímavosť: voľný byt od súkromníka sa vlani v októbri podarilo získať napríklad Občianskemu združeniu Vagus pre projekt Housing first, ktorý dáva šancu ľuďom bez domova. Pravda, tomuto úspechu predchádzali dlhé mesiace rokovaní...

Zdroj: Magistrát

V Bratislave sa majú stavať desiatky nájomných bytov, napríklad aj na Terchovskej ulici v Ružinove (na vizualizácii).  

Bratislava roky trpí nedostatkom nájomných mestských alebo komunálnych či obecných bytov, ktoré v našom meste predstavujú menej ako 1 percento všetkých bytov. Ambíciou magistrátu je v priebehu 10 rokov zabezpečovať približne 200 nájomných bytov ročne. Ďalších 200 nájomných bytov ročne by malo pribudnúť vďaka spolupráci so súkromným sektorom, developermi či bankami.

Aktuálne je na verejné prerokovanie pripravený návrh urbanistickej štúdie umiestnenia nájomného bývania na území Bratislavy. Hlavné mesto vybralo 13 lokalít, kde by sa mohli byty stavať: Bazová, Pastierska, Pekná cesta, Na vrátkach, Bratská, Sosnová, Šustekova, Mlynské nivy, Račianska, Východná, Agátová, Muchovo námestie a Viedenská cesta.

(ac)

Páčil sa vám článok?