FOTO: Na stromoch v lesoparku nájdete aj vyrezávané odkazy - jeden z nich je z roku 1943!

14.4.2021

Zdroj: FB Richard Vrablec

Páčil sa vám článok?

Veľkou záľubou jedného z najžiadanejších slovenských moderátorov akcií a verejných podujatí Richarda Vrableca sú aj prechádzky v prírode, v rámci ktorých v bratislavskom lesoparku objavil niekoľko stromov s vyrezávanými nápismi na kmeňoch. Sú na nich rôzne mená, odkazy, ale najmä dátumy, pričom ten najstarší pochádza ešte z čias druhej svetovej vojny...

Aj keď vyrezávanie nápisov či rôznych grafických prvkov do kôry stromov nie je zrovna umelecká činnosť hodná obdivu, nakoľko sa tým strom natrvalo poškodzuje, tak faktom je, že potrebe vyrezať si naň nožíkom srdiečko s iniciálkami mien zaľúbencov mnohí, najmä mladí ľudia neodolajú. Považujú to za romantický prejav svojej lásky a na to, že ide vlastne o vandalizmus akosi nemyslia. Aj v bratislavskom lesoparku, ktorý patrí do správy organizácie Mestské lesy sa nachádza niekoľko stromov, do ktorých sú vyrezané rôzne nápisy či odkazy pre budúce generácie. Niektoré sú, našťastie, staršieho dáta, ale i v súčasnosti sa nájdu jedinci, ktorí majú potrebu sa takto realizovať. Čo by si však mali ešte predtým, než chytia nožík do ruky uvedomiť?   

Bratislavské noviny oslovili Mgr. Michala Nogu, ktorý má na starosti Lesnú pedagogiku v Mestských lesoch a ten nám k tejto téme povedal: "Treba hneď na úvod povedať, že niektoré stromy sú zákonom chránené, iné sa zase nachádzajú v chránenej krajinnej oblasti, takže ich úmyselné poškodzovanie je trestné. Určite by som nikomu nedovolil, aby do kôry stromov niečo vyrezával, ak by som ho pri takej činnosti uvidel, respektíve pristihol. Našťastie sa spoločnosť za posledné roky trochu posunula, takže vyrezávanie do stromov je dnes určite menej časté než bývalo v minulosti."

​Aj keď podľa neho nemá zásah nožom pre samotný strom úplne fatálne následky a keďže je príroda mocná, tak si vie aj s týmto poradiť, hoci občas môžu nastať aj komplikácie a pri rozsiahlejšom poškodení kôry ho potom ľahšie môžu napadnúť škodcovia či nejaké choroby.

"Preto by som v takýchto prípadoch apeloval a spoliehal sa na etickú výbavu každého človeka, aby si uvedomil, že vyjadrenie lásky k druhému človeku nemôže byť naozaj úprimné, ak ním zároveň spôsobí bolesť inému živému organizmu, teda v tomto prípade stromu. Ak má niekto potrebu zanechať v prírode srdiečko s iniciálkami seba a svojej partnerky, tak nech to radšej urobí nejakým iným spôsobom - napríklad ho vytvorí z kamienkov," dodal M. Noga.

(ars)

Páčil sa vám článok?