VIDEO: Kúpele Centrál sa síce dlhšie stavali a búrali, než existovali, ale mnohí na ne dodnes nezabudli...

3.4.2021

Zdroj: Wikimedia - Andrej Neuherz

Páčil sa vám článok?

Na facebookovej stránke Bratislava na starých fotografiách sa v uplynulých dňoch objavila koláž exteriéru a interiéru dnes už neexistujúcich Kúpeľov Centrál. Na ich mieste dnes stojí rovnomenné nákupné centrum, v ktorom je síce aj fitness centrum s bazénom, ale Bratislava zbúraním kúpeľov prišla o jednu verejnú plaváreň, aj keď nikdy ani zďaleka nebola ideálnou...

Základný kameň budúcich očistných kúpeľov v blízkosti Trnavského mýta sa položil a poklepal v roku 1973, pričom časť slávnostného aktu zostala zachytená v televíznych archívoch:

Ako ste si mohli všimnúť, tak v tom čase už stála na začiatku Vajnorskej ulice výšková administratívna budova, ktorú dokončili v roku 1967 rovno pri centrálnom trhovisku. Nachádzalo sa pred ňou aj priestranstvo, kde bývala umiestnená prvomájová tribúna, ale to až v časoch po dokončení Domu odborov, pre ktorý trhovníkov i nakupujúcich vyhnal na neďalekú Miletičovu ulicu, respektíve novopostavenej Tržnice na Trnavskom mýte. Kúpele Centrál stavali na lúke, takže nebolo predtým potrebné nič zbúrať. Ich výstavba sa však pretiahla z plánovaných štyroch až na takmer pätnásť rokov!  Plavecký bazén dodávatelia z Poľska viackrát prerábali, ale opakovane mal technické problémy. Ten zásadný bol v tom, že pretekal. Hovorilo sa aj o tom, že nemá dĺžku predpísaných 50 metrov, ale bol o pár centimetrov kratší, takže ho napriek vysoko kapacitným tribúnam nemohli využívať na plavecké preteky, jedine na tréningy či rekreačné plávanie. Celý areál, v ktorom bol aj menší bazén, sauny, obrovské vane, ale aj reštaurácia Aqua, z ktorej bolo cez sklo vidno na bazén, dokončili v roku 1987.

Pani Mária - jedna z bývalých pracovníčok si na FB stránke Bratislava na starých fotografiách na Kúpele Centrál zaspomínala takto: "Projekt pripravovali v časoch, keď sa uvažovalo že sa bude ČSSR uchádzať o organizovanie olympiády. To som iba počula na kontrolných dňoch stavby. Z myšlienky upustili a taký osud potom čakal aj stavbu. Absolútny nezáujem. Dodávateľom boli Pozemné stavby Nitra a tí mali iné dôležitejšie projekty. Na kúpele Centrál - tam posielali ľudí skoro za trest. Nebol záujem. A tak aj dopadli. A po revolúcii v roku 1989 to už ani nestojí za reč." Tí, čo stihli Kúpele Centrál ešte počas ich prevádzky navštíviť, radi spomínajú napríklad na to, že z bazéne bol celkom dobrý  výhľad do ženských spŕch a iní kvitujú to, že v letných mesiacoch otvorili dokonca aj terasu, na ktorej ste sa mohli opaľovať a keď vám bolo už prihorúco, tak si ísť dovnútra zaplávať.

Autentickú spomienku na návštevu plavárne pridala aj Sindy: "Balil ma tam plavčík, volal sa Mišo. Veľký frajer. Vtedy mať walkmana na hudbu, to už bolo niečo. Dala som mu postrážiť walkman, že si ideme s kamarátkou zaplávať. Predtým som z neho vybrala jednu baterku, ale on chodil okolo bazéna a kýval hlavou do rytmu a keď nám súhlasne pritakal na otázku či sa mu páči tá moja hudba, tak sme sa skoro utopili od smiechu." Po roku 1990 sa pomerne rýchlo ukázalo, že prevádzka Kúpeľov Centrál je vysoko stratovou záležitosťou, takže sa asi nikto nemohol čudovať tomu, že už začiatkom deväťdesiatych rokov zostali kúpele opustené a postupne chátrali. A to aj napriek tomu, že v nich boli okrem reštauračných aj rôzne iné služby ako napríklad holičstvo či kaderníctvo. Uzatvorený a následne aj oplotený objekt tajne navštevovali už len akurát narkomani či zberači druhotných surovín, kým bežní ľudia sa zdevastovanému areálu oblúkom vyhýbali.  

Zdroj: koláž abn

​​Posledné kusy skeletu Kúpeľov Centrál boli zrovnané so zemou v septembri 2008, čo sa takisto zachytilo a zachovalo aj v audiovizuálnej podobe:

V nasledujúcom období prebiehali na tomto mieste asanačné práce a následne výstavba nákupného centra, v ktorom je aj spomínané fitnescentrum a jeho súčasťou sú aj dva bazény (plavecký a detský), ktoré už len vzdialene pripomínajú tie, čo kedysi boli súčasťou dnes už takmer 30 rokov nefungujúcich a 13 rokov neexistujúcich Kúpeľov Centrál...

Zdroj: koláž abn - Golem

​(ars)

Páčil sa vám článok?