Spoznajte najlepšie cyklotrasy v našom meste: Tieto odporúča bratislavský cyklokoordinátor

3.4.2021

Zdroj: Rekola

Páčil sa vám článok?

Využite príjemné jarné počasie, vysadnite na bicykel a poďte spoznávať nové lokality a zaujímavé chodníčky v našom meste aj o kúsok ďalej. Cyklokoordinátor Tomáš Peciar vysvetľuje, kde všade v Bratislave pribúdajú pohodlné a bezpečné cyklotrasy, a ponúka tiež dobré tipy na váš cyklovýlet.

„V zime sme, samozrejme, nemohli realizovať stavebné projekty, dokonca ani vodorovné značenie. No práve v tomto období sa v Bratislave rozbiehajú nové projekty cyklotrás, konkrétne na Ružinovskej a Odborárskej ulici. Zároveň dokončujeme Starohájsku aj Ráztočnú a pripravujeme viacero ďalších projektových dokumentácií na nové úseky,“ vymenúva Tomáš Peciar.

Zmiešaný chodník pre chodcov a cyklistov na Ružinovskej ulici bude po rekonštrukcii pohodlnejší pre obe tieto skupiny. Inštalujú sem napríklad dorazy pre parkovanie, aby autá nepretŕčali do chodníka. „Taktiež meníme spôsob odvodnenia popri parkovisku, ktorý bude vyspádovaný do prícestnej zelene ako podpora adaptácie na klimatické zmeny,“ dopĺňa cyklokoordinátor.

Pri výstavbe jednosmerných cyklistických chodníkov po oboch stranách Odborárskej ulice sa výrazne odľahčí doterajší chodník, ktorý používali rovnako chodci ako cyklisti. Vďaka tomu sa tu komfort aj bezpečnosť významne zlepšia. Na cyklochodníky použijú červený asfalt, ktorý má byť podľa Tomáša Peciara novým štandardom pre cyklotrasy v Bratislave.

Zdroj: nc

Rekonštrukcia cyklochodníka na Ružinovskej ulici - stav začiatkom marca.

Projektov na budovanie cyklotrás má jeho tím nachystaných viac, niektoré však čakajú na schválenie krajským dopravným inšpektorátom (konkrétne ide o zmenu organizácie dopravy na Záhradníckej a Krížnej, taktiež cyklo-bus pruhy na Karadžičovej a Košickej). „Plánujeme tiež osádzať ďalšie cyklosčítače, aby sme vedeli vyhodnocovať dáta, na základe ktorých navrhujeme ďalšie cyklotrasy. Pokračovať budeme aj v inštalácii cyklostojanov, či už nových, dizajnových v širšom centre mesta, alebo štandardných v odľahlejších častiach,“ hovorí.

Z cyklotrás, ktoré pribudli v nedávnych týždňoch, vyzdvihuje lokalitu Nové Nivy v centre mesta, a tiež Kopčiansku ulicu popri výstavbe obytnej štvrte Nesto v Petržalke – hlavné mesto tu figuruje ako konzultant pri navrhovaní cyklistických trás a taktiež zaručuje, že sa zahrnú  do projektov v rámci stanovísk mesta. 

Zdroj: Team Vallo pre Ružinov

Na cyklotrase na Páričkovej ulici začali koncom marca klásť červený asfalt - je to nový štandard pre cyklotrasy v Bratislave. 

Po novej cyklotrase na Páričkovej ulici v Ružinove sa dostanete až na Dulovo námestie, kde sa môžete napojiť na cyklotrasu na Trenčianskej a po nej prejsť na Bajkalskú. Postupne sa dokončujú aj zvyšné úseky cyklotrás v okolí novej autobusovej stanice Nivy.

Aké trasy odporúča bratislavský cyklokoordinátor rekreačným cyklistom? Je presvedčený, že máme veľa skvelých možností.

Tipy Tomáša Peciara na cyklovýlet:

* Medzi najobľúbenejšie cyklotrasy patrí Dúbravská radiála R11, smerujúca z Rybného námestia v centre mesta po nábreží cez nadchod pri Botanickej ulici a cez Líščie Nivy až do parku SNP. V tomto úseku máme momentálne hotové geodetické zameranie a pripravujeme projektovú dokumentáciu na jeho prepojenie na Svrčej ulici. Tomu musí predchádzať výmena pozemkov s Univerzitou Komenského. Tento úsek je značne úzky a obmedzený, chceme ho spraviť komfortný.

* Ďalšia možnosť je vybrať sa po slovnaftskej strane hrádze Malodunajskou radiálou R27, ktorá sa začína od Šafárikovho námestia a pokračuje cez Pálenisko, napríklad až do Hamuliakova. Tam môže rekreačný cyklista využiť kompu, previezť sa do Čunova a naspäť ísť po Petržalskej hrádzi. Tento okruh je mimoriadne obľúbený a výškovo nenáročný.

* Pri objavovaní Bratislavy môžete tiež vyskúšať sieť cyklotrás v Petržalke, napríklad okruhom od Mamateyovej ulice, pokračovať Starohájskou a vrátiť sa na tzv. Petržalské korzo po Kopčianskej ulici až k rakúskej hranici, kde pribudol úsek cyklotrasy za Matadorkou.

* Najviac cyklistov za posledné roky pribudlo v bratislavskom lesoparku, ktorý je popretkávaný cyklotrasami rôznej náročnosti, od klasických asfaltových až po vysoko náročné single traily. Toto je miesto, ktoré jednoducho treba na bicykli zažiť - človek môže ísť v rámci mesta od Železnej studničky až do kopcov nad koncom Rače.

Zdroj: Rekola

​Lesný bikesharing funguje na Železnej studničke od 6. marca tohto roku.

Na Železnej studničke môžete najnovšie využiť aj lesný bikesharing do Malých Karpát, ktorý popri klasickom mestskom bikesharingu spustila spoločnosť Rekola. Centrálne stanovisko ružových bicyklov nájdete na konečnej trolejbusov pod Červeným mostom

(ac)

Páčil sa vám článok?