HISTÓRIA - Na jar 1987 navštívil Michail Gorbačov Bratislavu a v uliciach ho vítali tisícky ľudí, aj keď bola sobota...

26.3.2021

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Na sociálnej sieti sa pred pár dňami objavila fotografia, ktorú zverejnila mladá žena, aby sa ostatných členov skupiny Bratislava na starých fotografiách opýtala či je na nej zachytená návšteva pápeža. Nakoľko záber pochádzal z roku 1987, tak bolo zrejmé, že nie, ale je na nej zdokumentovaný príchod delegácie najvyššieho predstaviteľa vtedajšieho Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova.

"Minule sem dal niekto fotografiu z nášho okna, keď tu bol na návšteve pápež. Práve sa prehrabávam archívom a našla som túto fotku z roku 1987. Možno je to práve tá prvá návšteva pápeža, o ktorej sa niekto zmieňoval v komentároch alebo to mohla byt návšteva niekoho iného? Bola som príliš malá, aby som si to mohla pamätať," napísala k zverejnenej fotke pani Jana, ktorá mala v tom čase len päť rokov.

Zdroj: Rodinný archív

Sovietska delegácia prechádza cez Trnavské mýto, kde v tom čase už stála nová Tržnica, kúpele Centrál aj Istropolis...

​Jej príspevok vyvolal množstvo reakcií, pričom väčšina diskutujúcich sa zhodla v tom, že ak snímka vznikla v roku 1987, tak muselo ísť o návštevu bývalého generálneho tajomníka ÚV KSSZ Michaila Gorbačova v Československu. Ten bol zvolený do tejto funkcie 11. marca 1985 vo veku 54 rokov po tom ako v pomerne krátkom čase zomreli traja jeho predchodcovia: Leonid Iľjič Brežnev (1982), Jurij Vladimírovič Andropov (1984) a Konstantin Ustinovič Čerňenko (1985). Svätý otec Ján Pavol II., teda úradujúci pápež navštívil Slovensko síce tiež v apríli, ale až v roku 1990. 

Gorbačov bol považovaný za otca "perestrojky" - prestavby a šíriteľa tzv. glasnosti, ktorú niektorí chápali ako nastolenie slobody slova či zastavenie prenasledovania politických väzňov. Pochopiteľne, že z neho, ale najmä týchto nových, priam revolučných myšlienok mali niektorí naši súdruhovia veľký rešpekt priam strach a preto aj návštevu Michaila Gorbačova s manželkou Raisou v bývalom Československu nevnímali s až takým veľkým nadšením na rozdiel od verejnosti, ktorá v charizmatickom sovietskom lídrovi videla nádej aspoň na zmenu pomerov, ak už nie pád totalitného systému, ktorý sa tu v rámci normalizácie podarilo nastoliť. 

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​V roku 1987 Bratíslavčania mávali automobilu ZIL 410 45, v ktorom sedel Michail Gorbačov s manželkou Raisou. 

V minulom režime bolo bežné, že ak do našej vlasti pricestoval na oficiálnu návštevu najvyšší predstaviteľ nejakej inej, ale spriatelenej, teda socialistickej krajiny, tak sme ho patrične - chlebom a soľou najskôr privítali na letisku, ale potom sa vytvorili špaliere ľudí pri všetkých uliciach, cez ktoré delegácia prechádzala. Ľudia stáli na chodníkoch a nadšene mávali papierovými vlajočkami Československa a štátu, odkiaľ vzácna návšteva pochádzala. To bol aj prípad kubánskeho premiéra a prezidenta Fidela Castra, o ktorého audiencii v ČSSR z roku 1972 sme písali tu:

Michail Gorbačov do Bratislavy zavítal v čase, keď sa už formálne aj u nás naštartoval proces prestavby a ľudia akosi podvedome cítili, že by sa niečo malo zmeniť. Sovietska delegácia bola v dňoch 9. a 10. apríla 1987 a v sobotu 11. apríla priletela do Bratislavy. Aj napriek tomu, že bol voľný deň, vyšlo do ulíc odhadom až 150-tisíc Bratislavčanov, ktorí lemovali cestu z letiska až do centra mesta. Gorbačov mal želanie aj osobne sa stretnúť s obyvateľmi našej krajiny, k čomu došlo na vtedajšom Mierovom námestí pred bývalým Palácom pionierov a mládeže Klementa Gottwalda.

Tu zastavili všetky sovietske i československé vládne limuzíny a ich osadenstvá na čele s najvyšším predstaviteľom ZSSR či vtedajším československým prezidentom Gustávom Husákom z nich vystúpili, aby sa trochu zblížili so zhromaždeným davom. Z archívnych fotografií nachádzajúcich sa v databáze Tlačovej agentúry SR je zrejmé, že kým Michail a Raisa Gorbačovovci si to užívali, tak členovia "čs.politbyra" boli v dosť veľkom strese z toho, že sa museli takto ponížiť. Dovtedy boli zvyknutí ľuďom zamávať asi tak raz do roka počas sprievodov z prvomájových tribún. A Gustáv Husák sa českému a slovenskému národu zvykol prihovoriť prostredníctvom televíznej obrazovky ešte aj na Nový rok. Z Bratislavy si Michail Gorbačov urobil výlet ešte aj na JRD (Jednotné roľnícke družstvo) v Cíferi. Vtedy sa tam narýchlo asfaltovala cesta a pri nej vysadili stromy, čo malo zlepšiť celkový dojem pre vzácnu návštevu, hoci každému muselo byť jasné, že tento ťah je v bývalom Sovietskom zväze dobre známy a celý svet ho pozná pod označením "potemkinova dedina".  

Historici už potvrdili, že Michail Gorbačov mal mimoriadnu zásluhu na tom, že sa bývalé sovietske satelity začali postupne oslobodzovať spod vplyvu "veľkého brata". Umožnilo im to zrušenie tzv. Brežnevovej doktríny v roku 1988, vďaka čomu si mohli krajiny východnej Európy začať rozhodovať samé o svojich vnútorných záležitostiach. A všetci dobre vieme, že k zmene režimu v ČSSR prispela tzv. Nežná revolúcia, ktorej začiatok spájame so 17. novembrom 1989 a pamätným pochodom študentov, ktorý bol násilne ukončený zložkami vtedajšej Verejnej bezpečnosti na Národnej triede v Prahe. Možno si spomeniete aj na to, že vtedajší predseda ÚV KSČ Miloš Jakeš počas prvých revolučných dní v roku 1989 povolal do hlavného mesta Československa tisícky členov Ľudových milícií, ktorí mohli spolu s príslušníkmi Verejnej  bezpečnosti protestné zhromaždenia potlačiť, respektíve ukončiť, ale z Moskvy prišiel jasný odkaz, že ak by sa tieto zložky obrátili proti ľudu, tak sovietske vojská, ktoré boli ešte vtedy vo veľkom počte na našom území, by sa okamžite postarali o jeho ochranu. Takýto silový konflikt nemohli "súdruhovia" riskovať a možno aj preto sa mohol režim v bývalej spoločnej vlasti Čechov a Slovákov zmeniť tak ľahko a bezbolestne. Aj z tohto pohľadu sa dá návšteva Michaela Gorbačova u nás označiť za prvú lastovičku, ktorá predznamenala príchod leta - teda slobody do našej krajiny. 

Zdroj: abn

Michaila Gorbačova so Slovenskom spája napríklad to, že sa stal čestným občanom Košíc, aj keď ich nikdy nenavštívil. Avšak jeho otec Sergej Andrejevič Gorbačov bol bojov v rámci Veľkej vlasteneckej vojny zranený práve pri Košiciach, na základe čoho si miestny magistrát chcel uctiť bývalého sovietskeho prezidenta. Do Moskvy dokonca pred pár rokmi odletel vtedajší košický primátor Richard Raši a exprezident Rudolf Schuster, ale Gorbačova museli vtedy náhle hospitalizovať, takže z udelenia čestného občianstva napokon nebolo nič. Túto formálnu procedúru sa podarilo do úspešného konca dotiahnuť až 8. marca 2018, kedy mu slovenský veľvyslanec v Rusku Peter Priputen osobne odovzdal čestné občianstvo Košíc na našom veľvyslanectve v Moskve.

Zdroj: TASR

​​Na archívnej snímke z 21. novembra 2020 Michail Gorbačov počas tlačovej konferencie v Berlíne. Americký týždenník Time zaradil bývalého sovietskeho lídra medzi stovku najvplyvnejších osobností 20. storočia. Bol to práve on - prvý a posledný sovietsky prezident, kto výrazne prispel k ukončeniu studenej vojny, odstráneniu Berlínskeho múru a pádu železnej opony. V utorok 2. marca 2021 sa nositeľ Nobelovej ceny za mier Michail Gorbačov dožil 90 rokov. Aktuálne informácie z jeho okolia však hovoria aj o tom, že "Gorbi" je na tom zle - už niekoľko rokov by mal byť odkázaný na invalidný vozík, vraj už dávnejšie stratil chuť do života a finančne ho dotuje jeho dcéra Irina Virganskaja. Pri spomienkach na návštevu Slovenska však podľa jeho osobného priateľa, ktorým je János Zolcer však dodnes nezabudol na výbornú domácu klobásu, ktorá mu najviac chutila bez chleba.  Alkoholu sa aj u nás vyhol, nakoľko bol vždy abstinentom. 

(ars) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie