VIDEO: Otvorenie trhoviska na Žilinskej určite poteší aj pani Cilku - legendárnu zeleninárku zo Záhoria

23.3.2021

Zdroj: koláž abn - FB Trhovisko Žilinská

Páčil sa vám článok?

Aj keď už od pondelka mohli byť za splnenia určitých podmienok opäť otvorené a verejnosti sprístupnené trhoviská, tak chladné počasie odradilo prípadných predajcov, ale hlavne o pár dní oddialilo dozrievanie novej úrody jarnej zeleniny. Predpokladá sa, že už počas nadchádzajúceho víkendu by aj napriek aktuálnym obmedzeniam mohli začať bratislavské trhoviská fungovať naplno...

Na území mestskej časti Staré Mesto sa nachádzajú dve trhoviská - to väčšie je situované na Žilinskej ulici a menšie nájdete na Poľnej. Pred niekoľkými rokmi ho sem presťahovali z uličky, ktorá sa volá Malý trh. Budúcnosť trhoviska na Žilinskej bola v minulosti ohrozená a na jeho mieste mal byť postavený parkovací dom pre 260 vozidiel. Petíciu za záchranu trhu vtedy podpísalo viac než 2500 Bratislavčanov a Bratislavčaniek.

Pri tej príležitosti vzniklo v roku 2014 aj nasledujúce video, v ktorom je okrem herečiek Emílie Vasáryovej, Henriety Mickovičovej či speváčky Beáty Dubasovej hviezdou aj jedna z legendárnych trhovníčok - pani Cilka Kovárová, ktorá chodí na tento trh predávať zeleninu od svojej puberty, teda už takmer 50 rokov!

Cilka a hviezdy - trhovisko Žilinská from Anna Gruskova on Vimeo.

V uplynulých dňoch sa v súvislosti s trhoviskom na Žilinskej podpisovala petícia opäť - tentokrát prostredníctvom nej ľudia žiadali zrušenie zákazu stolového predaja a zrušenie, respektíve presunutie mobilného odberného miesta, ktoré sa v tejto lokalite nachádza. Regionálny úrad verejného zdravotníctva totiž k 12.marcu 2021 zakázal ambulantný predaj potravín, pokrmov a nápojov, pričom na základe vyhlášky nebol povolený ani stánkový predaj. Od pondelka 22. marca však Úrad verejného zdravotníctva SR opäť povolil prevádzku nekrytých a čiastočne krytých trhovísk s predajom sadeníc, rezaných kvetov, potravín, zeleniny a ovocia.

Takže je veľmi pravdepodobné, že predajkyňu - pani Cilku by ste pri jednom z predajných pultov na Žilinskej ulici opäť mohli vidieť. Dôkazov, že ide o jednu zo skutočných a žijúcich legiend vyskytujúcich sa na území Bratislavy je nespočetne veľa. Veď ju pozná takmer každý, kto na tento trh chodieva. Aj na sociálnych sieťach by ste našli niekoľko fotografií, príspevkov, odkazov či vyznaní, ktoré s pani Cecíliou Kovárovou zo Zohora priamo súvisia.

Zdroj: FB B.B.

Hrdý bratislavský lokálpatriot Boris Burger zverejnil pred niekoľkými dňami na svojom FB profile fotku z júla 2018, na ktorej je zvečnená pani Cilka spolu so zákazníčkou, ktorá jej pomáha zrátať svoj nákup. "Cilka to s tou kriedou nejako nevedela," dodal Boris. Ale napríklad aj slovenský europoslanec za PS - pán Martin Hojsík v roku 2019 na Facebook napísal, že jeho obľúbeným trhom je Žilinská, kde predáva záhorácku zeleninu pani Cilka. "Od rukolky, cez mladú cviklenku a nové zemáčky z teplunkého záhoráckeho písečku, ako sama hovorí," parafrázoval ju. Zuzana Sulíková v následnej diskusii uviedla: "Vždy od nej kupujeme hlavne štipľavú papriku. Ona je jedna z mála predajcov, ktorým naozaj veríme, že ich zelenina nie je z veľkoskladu, ale fakt domáca." Slovami chvály nešetrila ani Ivana Balážová: "Áno, poznám pani Cilku, aj ja u nej nakupujem zeleninu hlavne pre maličkú dcéru. Je to iná kvalita ako v obchodoch. Niet nad doma vypestované produkty, keď sa pestujú poctivo." 

Zdroj: koláž abn

V súvislosti s Cilkou sa vynorila aj otázka či práve po nej nie je pomenovaný aj hudobný album Záhada uštipačnej Cilky formácie Kopyto(vci), ktorú v roku 1996 tvorilo kvarteto: Marcel Nemec, Sáva Popovič, Henry Platek a Ľudovít Jakubove - moderátor známy skôr pod prezývkou Mravec. Herec Marcel Nemec však Bratislavským novinám povedal, že išlo o čistú náhodu a obľúbenú trhovníčku zo Žilinskej vtedy vôbec nepoznali. Aj keď pri pohľade na ženskú postavu vyobrazenú na booklete CD by sa istá vizuálna podoba so skutočnou Cilkou určite dala nájsť. Hlavný rozdiel by však bol v tom, že ona nie je uštipačná, ale práve naopak - na každého zákazníka zo Žilinskej veľmi milá. Veď sa pokojne zastavte na trhu v sobotu ráno a presvedčíte sa o tom na vlastnej koži...

(ars)

Páčil sa vám článok?