Nové odporúčanie vlády: O jedlo pre Covid pozitívnych sa majú postarať samosprávy

8.3.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Od dnešného dňa platí, že komu vyjde pozitívny test na Covid, musí zostať v prísnej izolácii. Z domu nemôže vyjsť ani vtedy, keď mu bude chýbať chlieb. Ak nemáte nikoho, kto by vám zabezpečil nákup potravín, podľa odporúčania vlády má pomôcť samospráva. Zisťovali sme, či sú mestské časti v Bratislave pripravené na takúto núdzovú pomoc.

Sprísnenie režimu pre Covid pozitívnych ľudí, ktoré platí od pondelka 8. marca, zakazuje porušiť izoláciu na dokúpenie chýbajúcich potravín či drogérie. Ostatné možnosti opustenia karantény ostávajú zachované. Môžete ísť napríklad k lekárovi či do lekárne po lieky, na odberné miesto otestovať sa, ale napríklad aj na pohreb blízkej osoby za prísnych hygienických opatrení – podmienkou je, že nemáte žiadne klinické príznaky ochorenia.

Je však reálna situácia, že pozitívny test na Covid vyjde nešťastníkovi, ktorý nemá nijakú blízku osobu či priateľa, aby sa mu postaral o jedlo, prípadne musí zostať v karanténe celá jeho rodina. V takom prípade môžete využiť donášku potravín až ku vchodu - väčšina známych obchodných reťazcov síce túto službu neposkytuje, ale je veľa ďalších firiem, u ktorých si môžete objednať nákup aj dovoz potravín online. Ponúk pre Bratislavu je na internete dosť.

Vláda navrhuje, aby pomohli aj samosprávy. V aktuálnom uznesení odporúča starostom a primátorom „bezodkladne prijať potrebné opatrenia na zabezpečenie základných životných potrieb pre odkázané osoby, ktoré sú pozitívne testované na ochorenie Covid-19.“ 

Vo viacerých mestských častiach v Bratislave sme preto zisťovali, či plánujú zriadiť pre Covid pozitívnych ľudí nejakú núdzovú službu, resp. akým spôsobom im vedia pomôcť s donáškou potravín. Tu sú odpovede:

Dúbravka: „Mestská časť Bratislava - Dúbravka prostredníctvom svojho oddelenia sociálnych vecí a zdravotníctva zabezpečuje nákupy potravín pre klientov opatrovateľskej služby, ktorí sú pozitívni a nemajú žiadnu rodinu. K dispozícii je tiež poradná linka pomoci nielen pre klientov opatrovateľskej služby a seniorov. Ide o mobilnú linku 0948 350 723 a pevnú linku 02/6920 2545, ktoré obsluhujú zamestnanci oddelenia sociálnych vecí a zdravotníctva,“ informovala hovorkyňa Lucia Marcinátová.

Karlova Ves:  „V prípade potreby sme pripravení pomôcť. Ak by nestačili naše sily, máme databázu dobrovoľníkov z prvej vlny pandémie, ktorí sú ochotní nám s touto službou pomôcť. Aj v predchádzajúcom období sa na nás občania obrátili s prosbou o pomoc pri zabezpečení nákupu alebo stravy z dôvodu karantény. V prípade, že išlo o osamelých obyvateľov, bez možnosti rodinnej alebo susedskej pomoci, zabezpečili sme im donášku stravy, liekov alebo nákupov a v prípade potreby poskytli aj poradenstvo,“ uviedol hovorca Branislav Heldes. Zároveň pripomenul, že aj pred účinnosťou nového nariadenia boli ľudia v karanténe zodpovední a nevychádzali z domu. „Preto zatiaľ neočakávame narastajúci záujem o podobnú núdzovú službu. V prípade zvýšeného záujmu vieme flexibilne reagovať,“ doplnil hovorca.

Lamač: „Naša mestská časť sa už od začiatku koronakrízy, teda od marca 2020, zameriava predovšetkým na aktívnu pomoc seniorom. Zaviedli sme pre ich potreby senior linku, rozvoz obedov, ako aj nákupy potravín a drogérie. Seniorom poskytujeme tieto služby nepretržite a budeme v tom aj pokračovať, keďže ide o zraniteľnú skupinu obyvateľstva. Pokiaľ ide o Covid pozitívnych. zatiaľ takéto plány nemáme,“ konštatovala Andrea Húšková, vedúca kancelárie starostu a prednostu mestskej časti.

Petržalka:  „Službu nákupu a dovozu nevyhnutných potrieb pre takýchto obyvateľov zatiaľ pre nezáujem neposkytujeme. V prípade potreby a zvýšeného záujmu, sme ochotní takúto službu sprostredkovať tým obyvateľom, ktorí naozaj nemajú nikoho v blízkosti - napríklad rodinu, priateľov, susedov či kolegov a nevedia si zabezpečiť potraviny a iné potreby cez donáškovú službu,“ uviedla hovorkyňa samosprávy Mária Halašková. Doplnila, že v snahe nevystavovať seniorov riziku nákazy koronavírusom zabezpečuje Petržalka ako jediná bratislavská mestská časť aj naďalej donášku obedov do domácností všetkým seniorom odoberajúcim obedy: „Seniori si donášku obedov pochvaľujú a sú spokojní s kvalitou stravy. Za týždeň rozvezú zamestnanci oddelenia sociálnych vecí viac ako 200 obedov.“

Rača: Mestská časť mala zriadenú podobnú službu aj vlani na jar počas prvej vlny pandémie, záujem o ňu však nebol veľký - väčšina ľudí si vedela zabezpečiť potraviny prostredníctvom svojej rodiny alebo známych, prípadne kuriéra. „Ak to bude aktuálne, samozrejme, vieme pomôcť ako mestská časť aj s dobrovoľníkmi a hasičmi,“ ubezpečil starosta Michal Drotován.

Vrakuňa: Extra službu, či už donášku, alebo iný spôsob dovozu potravín, sa mestská časť nechystá zriaďovať. „Keďže (v zmysle GDPR) nemáme prehľad a údaje o percente Covid pozitívnych, nevieme určiť, kto na takúto službu nárok má a kto nemá,“ zdôvodnila hovorkyňa Simona Ivanková-Macejová.

AKÉ JE % POZITÍVNYCH

* Dúbravka: Uplynulý víkend pristúpila samospráva k vytvoreniu štyroch odberných miest v dvoch lokalitách v Dúbravke. V sobotu bolo z 1 857 testovaných 9 pozitívnych, teda 0,48 %, v nedeľu z 2 134 testovaných 16 pozitívnych, čo je 0,75 %.

* Karlova Ves: Pri poslednom antigénovom testovaní 27. a 28. februára, ktoré organizovala mestská časť, bolo pozitívne otestovaných 0,39 % zo 7  344 otestovaných. V tomto výsledku však nie sú zahrnuté výsledky pracovísk, ktoré prevádzkujú súkromné subjekty na základe povolenia z ministerstva zdravotníctva (tzv. MOM) ani výsledky testovaných v súkromných laboratóriách.

* Lamač: Najčerstvejšiu štatistiku má za obdobie od 27. februára do 2. marca 2021. Vo svojom mobilnom odberovom mieste v Športovej hale Lamač Na barine 15/A za toto obdobie otestovali 1 581 záujemcov, z ktorých bolo 6 pozitívnych, čo predstavuje 0,38 percent.

* Petržalka: Mestská časť, kde sa testujú obyvatelia aj z iných mestských častí a miest, nevedie evidenciu obyvateľov pozitívne testovaných na Covid-19. Na testovanie využívajú okrem MOM Hrobákova, zriadené samosprávou, aj odberné miesta zriadené súkromnými spoločnosťami, na ktoré nemajú dosah. „Preto vieme poskytnúť iba údaje za MOM Hrobákova, čo však nie je relevantný údaj,“ vysvetlila hovorkyňa samosprávy.

* Vrakuňa: Informáciou o celkovom počte pozitívnych mestská časť nedisponuje - aj vo Vrakuni fungujú takisto súkromné odberové miesta, ktoré informácie o Covid pozitívnych hlásia ministerstvu.

(ac)

Páčil sa vám článok?