FOTO: Erotický salón v Sade Janka Kráľa už nefunguje – budova, v ktorej sídlil, je na predaj...

28.1.2021

Zdroj: E.N.C.B.M.B.S.

Páčil sa vám článok?

V Sade Janka Kráľa neďaleko Mosta SNP a známeho nákupného centra sa nachádza aj nenápadná prízemná budova, v ktorej dlhé roky fungoval erotický salón Messalina Club. Zdá sa však, že koronakríza spočítala aj jeho dni, nakoľko objekt sa objavil na trhu nehnuteľností a prípadný záujemca ho môže získať za 2,13 milióna eur.

„Ponúkame vám jedinečnú možnosť kúpy nehnuteľnosti v Bratislave. Budova sa nachádza v parku Sade Janka Kráľa. Vlastníkom budovy je právnická osoba od roku 1994. O túto nehnuteľnosť vždy bol veľký záujem z dôvodu jej polohy – ktorá po výstavbe Auparku, Promenády a pobrežia pri Dunaji zabezpečilo vždy maximálnu návštevnosť v každom ročnom období. Dnešná situácia prináša rôzne možnosti, nové podnikateľské zámery s perspektívou – ktorá tu nebola vyše 27 rokov. Nastal čas novým zámerom,“ uvádza sa v inzeráte na webovej stránke venovanej kúpe a predaju nehnuteľností.

Aj z ďalších viet je zrejmé, že erotický salón by tu už v budúcnosti nemusel byť, čo by bolo splnenie cieľa, o ktorý sa celé roky usilovali rôzni aktivisti i samotní občania prostredníctvom petícií: „Nepredáva sa len samostatná budova s pozemkom, ale aj nový zámer, dlhodobá istota v podnikaní, čo potvrdzuje súčasný majiteľ a doba jeho podnikania. Táto nehnuteľnosť určite zaujme segment podnikajúci v službách ako sú: kaviarne, reštaurácie, terasové cukrárne a posedenie. Možnosti ponúkne aj spoločenským alebo umeleckým organizáciám.“ Realitná kancelária ešte dodáva, že za sumu 2 130 000 eur sa predáva celá budova, ktorú tvoria železobetónové piliere ako aj zastavaný pozemok vo výmere 609 m2. Pre budúceho majiteľa by nemal byť problém odstrániť medzipilierové výplne a tak zmeniť dispozíciu celého vnútorného priestoru, ktorý tvoril bar a viacero izieb v podzemí.

Ako to v interiéri erotického salónu vyzeralo, si môžete pozrieť v našej galérii:

​O zrušenie erotického salónu sa už pred desiatimi rokmi usilovala napríklad občianska iniciatíva Vráťme dôstojnosť Sadu Janka Kráľa, ktorá poukazovala na fakt, že ide o jeden z najstarších historických parkov v strednej Európe a navyše aj národnú kultúrnu pamiatku: „Považujeme za nepredstaviteľné, že by sa podobné nedôstojné zariadenie vyskytlo v cisárskych záhradách vo Viedni, londýnskom Hyde Parku alebo parížskom Versailles.“ Predstavitelia iniciatívy boli presvedčení, že prevádzkovateľ zariadenia využil "spoločensko-právny chaos po Nežnej revolúcii a v rámci tzv. malej privatizácie" odkúpil budovu bývalej záhradnej reštaurácie, aby v nej v rozpore s verejným záujmom, duchom a poslaním Sadu Janka Kráľa zriadil „miesto rozkoše“. Predtým tam bola príjemná kaviareň s terasou, na ktorú radi dodnes mnohí Bratislavčania spomínajú.  

Problémom sa vtedy zaoberal napríklad aj bývalý petržalský starosta Milan Ftáčnik, ktorý sa neskôr stal aj primátorom Bratislavy. „O probléme vieme. Požiadavky majiteľa sú neprimerane vysoké, budeme však hľadať riešenie problému. Je to čierna škvrna na sade, ktorá tam nepatrí,“ konštatoval Ftáčnik. V roku 2010 mesto ponúklo firme Alcor, že budovu odkúpi za 300-tisíc eur, pričom na to už aj vyčlenilo peniaze z rezervného fondu, ale k dohode nedošlo. Márne boli aj snahy petržalskej samosprávy skrátiť prevádzkový čas zariadenia, ktoré bolo otvorené od 19 hodiny večer do 6 hodiny ráno. Salón Messalina Club úspešne a bez obmedzení fungoval až do februára minulého roku, kedy aj na Slovensko dorazil koronavírus a v rámci vládnych opatrení boli zatvorené takmer všetky prevádzky okrem potravín, drogérií či lekární.

S niekoľkými prestávkami tento stav trvá dodnes, čo pravdepodobne veľmi výrazne prispelo k zániku erotického klubu v Sade Janka Kráľa. Na žiadne z telefónnych čísel, ktoré sú uvedené na jeho stále funkčnej webovej stránke sa už nedá dovolať, ale aj v realitnej kancelárii nám potvrdili, že priestory, kde sídlil salón sú už momentálne prázdne, ale po konzultácii s majiteľom je možné absolvovať ich prehliadku.

Zdroj: E.N.C.B.M.B.S.

​Takisto sme sa dozvedeli, že o budovu prejavilo záujem aj súčasné vedenie mesta na čele s primátorom Matúšom Vallom, ale pandémia napokon prekazila magistrátu viacero investičných zámerov vrátane tohto. Mestská samospráva bude rada, ak sa jej na jar podarí dokončiť revitalizácia 42 hektárového parku, v rámci ktorého by mali byť vymenené alebo zrekonštruované oddychové posedenia, chodníky, fontány a sochy.

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie