KURIOZITA: Vôbec netušíte, na čo sa to pozeráte? Ide možno o posledného mohykána v rámci Bratislavy...

16.1.2021
0

Zdroj: koláž abn - PDF P.P.

Páčil sa vám článok?

"Chcel by som upozorniť na jednu technickú pamiatku, ktorá je nenápadná a voľakedy v Bratislave bola doslova na každom rohu. Osobne viem už len o jednom mieste, kde sa ešte nachádza," uviedol v úvode svojho mailu pán Peter Pindroch, ktorý redakcii Bratislavských novín poslal v prílohe prezentáciu tohto možno posledného mohykána v našom meste. A čo to vlastne je?

"Keď som bol mladší, tak na našom dome na Kvačalovej 23 (teraz 21) bolo takéto zariadenie," píše Peter Pindroch a vysvetľuje: "Je to požiarny hlásič, akých bolo asi v Bratislave kedysi mnoho a boli na viacerých miestach."

Na úvodnej historickej fotografii sa jeden taký nachádza na budove v historickom centre a môžete ho vidieť priamo nad hlavou staršieho pána, ktorý kráča prázdnou ulicou.

"Posledný, ale určite už nie funkčný je ten, ktorý sa nachádza v blízkosti Justičného paláca na Záhradníckej ulici," uvádza  k fotografiám, ktoré sa nachádzajú v jeho prezentácii. 

Zdroj: Google Maps

​"Otázka znie ako sa dá táto technická pamiatka zachrániť. Ponechaná na mieste, aj keby bola zrekonštruovaná, by asi  nemala ďalšiu zabezpečenú životnosť. Neviem, či v Bratislave je múzeum, ktoré má vo svojom zábere aj protipožiarnu techniku. Možno by bolo výhodné presťahovať celý stĺp na niektorú hasičskú zbrojnicu, tak aby bola možnosť vidieť tento hlásič. Samozrejme po zrekonštruovanom stave (vizuálne nie technicky). Nebolo by ho na čo napojiť a je otázne, čo zostalo vo vnútri. Možno by sa našlo miesto na hasičskej zbrojnici v Ružinove, ktorá sa má v blízkom čase rekonštruovať," napísal pán Pindroch svoj návrh, ktorý poslal aj do Klubu ochrany technických pamiatok.

Zdroj: koláž abn - PDF P.P.

​Pri detailnom pohľade na historický požiarny hlásič zistíte, že sa princíp jeho fungovania príliš nezmenil ani nelíši od súčasných zariadení, pri ktorých je tiež potrebné rozbiť sklo a stisnúť tlačidlo. 

Uvítal by akýkoľvek nápad alebo spôsob, vďaka ktorému by tento hlásič ako pravdepodobne posledný mohykán na území Bratislavy mohol byť zachránený a zachovaný pre budúce generácie. 

(ars)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie