FOTO: Vedeli ste o tom, že toto súsošie je plne funkčnou poštovou schránkou?

29.11.2020

Zdroj: koláž abn/supissoch

Páčil sa vám článok?

Ak ste za posledných deväť rokov aspoň raz prešli Poštovou ulicou, tak ste si pravdepodobne všimli dve umelecké diela, ktoré sú od roku 2011 súčasťou pešej zóny spájajúcej Obchodnú ulicu s vchodom do podchodu na Hodžovom námestí. Jednou z nich je fontána s názvom Svetový poštár a druhou súsošie nazvané Prvá poštová schránka.

Autorom tejto kompozície je akademický sochár Ladislav Sabo, ktorý pre Staré Mesto vytvoril dielo v podobe funkčnej poštovej schránky, o ktorej konštrukciu sa opiera oddychujúce mladé dievča a druhé sedí dole na skateboarde a odtiaľ hľadí na svoju zamyslenú kamarátku. Súsošie vzniklo s ambíciou, že by sa mohlo stať obľúbeným miestom na stretávanie sa hlavne mladých ľudí v centre Bratislavy ako aj akýmsi fixným bodom orientácie pre domácich i zahraničných návštevníkov nášho hlavného mesta. Málokto si však uvedomuje, že súčasťou súsošia je plne funkčná poštová schránka, ktorá je dokonca označená ako č.1.

Zdroj:

​Prvý - symbolický list do schránky hodili tanečníci počas svojho vystúpenia v rámci slávnostného odhalenia súsošia, ktoré sa konalo v roku 2011. Odvtedy toto dielo zažilo všeličo - nejakí dobrodinci dali obom dievčatám na zimu okolo krku šále, občas si niekto dal námahu a vyliezol na schránku, aby sa tam sediac na soche nechal odfotiť, ale najčastejšie ide o bod, pri ktorom sa dá oveľa ľahšie nájsť a stretnúť než napríklad na neďalekej frekventovanej zastávke električiek na Obchodnej. Samozrejme, že dodnes plní aj svoju základnú úlohu, teda byť plne funkčnou poštovou schránkou. Prekvapilo to aj známeho bratislavského fotografa Juraja Bartoša, ktorý na sociálnej sieti zverejnil fotografiu súsošia v pozadí s oranžovým autom Slovenskej pošty, pričom k nej napísal: "Keď som v lete poprosil neznámu huslistku, aby mi na schránke zapózovala, tak som si myslel, že schránka je nefunkčná. Dnes večer som sa presvedčil o svojom omyle, keď z nej zamestnanec Pošty vyberal listy."  

Obrátili sme sa na hovorkyňu Slovenskej pošty s otázkou, aká je využívanosť poštových schránok v rámci Bratislavy a konkrétne aj tejto netradične vyzerajúcej na Poštovej ulici. "Z hľadiska používania poštových schránok zákazníkmi patrí do skupiny menej využívaných. Ide o schránku s neštandardným dizajnovým riešením, ktoré bolo navrhnuté tak, aby harmonizovalo so špecifickosťou lokality - predovšetkým v historických centrách miest. V súčasnosti má Slovenská pošta atypické schránky v Bratislave a Košiciach," vysvetlila nám Mgr. Iveta Dorčáková a pokračovala: "Prvá poštová schránka v Bratislave bola riešená v rámci Projektu Mesta Bratislava „Revitalizácie námestia“. Mesto zabezpečilo výtvarný návrh, ktorý zahŕňal aj položenie poštových známok do dlažby spolu s jej osvetlením a tiež financovanie celého riešenia. Slovenská pošta mala svoje zastúpenie v pracovnej skupine a zabezpečuje prevádzkovanie tejto poštovej schránky." 

Zdroj: Google Maps

​Verili by ste, že táto poštová schránka na rohu Jakubovho námestia a Klemensovej ulice patrí medzi tri najvyužívanejšie v celej Bratislave? Najviac listov, pohľadníc či iných poštových zásielok nahádžu návštevníci trhoviska na Miletičovej ulici či obchodného centra na Kukučínovej...

(ars) 

Páčil sa vám článok?