HISTÓRIA - Legendárne petržalské kúpalisko Lido - ktorú jeho podobu si ešte pamätáte vy?

23.7.2020

Zdroj: Anton Šmotlák

Páčil sa vám článok?

Lido vzniklo pôvodne ako pláž na petržalskom brehu Dunaja za Mostom Františka Jozefa smerom dole po prúde rieky. Od začiatku 20. storočia sem v lete chodili prakticky všetci obyvatelia Prešporka, pretože veľa iných možností na kúpanie vtedy nebolo. Neskôr sa tu postavil bazén, pribudlo aj rôzne vybavenie, ale dnes už po kúpalisku nezostalo ani stopy...

Podľa dochovaných písomných záznamov sa práve pred 100 rokmi, teda v júli 1920 presunuli Bratislavčania na miesto, kde bola štrková pláž vhodná na ležanie ako aj dobrý prístup do vôd Dunaja. Oficiálne však tzv. slnečné kúpalisko Lido vzniklo v roku 1924. Spočiatku to tam vyzeralo nejako takto: 

Zdroj: FB Stará Bratislava

Hostia kúpaliska mali k dispozícii štrkovitý úsek pobrežia, prezliekacie kabínky z dreva a malý bazén. Na Lide boli šatne s kapacitou až 5 tisíc ľudí, postupne sa tu otvorila reštaurácia, cukráreň, trafika, detské korzo a  dokonca aj tanečná sieň či služby holiča.

Zdroj: FB Lubo Domes

​Táto snímka by mala pochádzať z roku 1928 a zachytáva rodinku na Lide, pričom vidno, že veci na oblečenie majú ešte povešané na kríkoch či položené na zemi. 

Zdroj: FB Stará Bratislava

​Pre lepší komfort návštevníkov boli vybudované najskôr plátené a neskôr drevené prezliekárne a ako vidno, tak aj samotná pláž prešla terénnou úpravou - vznikli na nej chodníky i akési sektory. 

Zdroj: RB Fotoblog

​Neskôr tu postavili drevené mólo. Slúžilo nielen na pristávanie osobného parníka, ktorý sem privážal ľudí z druhej strany Dunaja, ale aj ako strategické miesto na stretávanie.  

Zdroj: RB Fotoblog

​Na tomto zábere je pôvodný most Františka Jozefa I., ktorý bol postavený v roku 1891 a na jeho slávnostnom otvorení sa rakúsko-uhorský panovník osobne zúčastnil. Ale v čase existencie prvej čs. republiky a vzniku tejto fotografie sa už asi volal Štefánikov most. 

Zdroj: RB Fotoblog

V roku 1934 pribudol na Lide väčší bazén s dĺžkou 33 m, ktorý bol v tom čase najväčším v Bratislave.

Zdroj: RB Fotoblog

​​Dovtedy musel bratislavským "šracom" stačiť aj tento menší bazén na Lide, okolo ktorého už vidíte aj vtedajšiu vybavenosť "slnečného" kúpaliska vrátane vodotrysku. V drevených pavilónoch ponúkali rôzne dobroty ako napríklad cesnakové rebierka, pečené klobásky, bratislavské rožky, balkánsku zmrzlinu a samozrejme pivo či grenadinové striky.  

Zdroj: RB Fotoblog

​Celkový pohľad na areál pôvodného Lida, ktorý bol však na konci druhej svetovej vojny zničený. 

Zdroj: koláž abn

​​O tejto snímke z Lida kolujú legendy, že chlapček sediaci na brehu je malý Milan Lasica. Ten sa síce narodil v roku 1940 a krátko na to sa jeho rodičia presťahovali zo Zvolena do Bratislavy, ale je zrejmé, že most už má inú podobu než počas druhej svetovej vojny, kedy ho Nemci vyhodili do vzduchu, takže záber by musel pochádzať asi z roku 1946, aby sa na ňom mohol nachádzať známy slovenský herec. Napriek tomu, že vek chlapčeka by sa dal odhadnúť asi na tri či štyri roky, tak uznávame, že istá podoba s jeho autentickým detským portrétom tam je... 

Zdroj: FB Engerau

​Na tejto snímke vidno aj šmykľavku, ktorú si však už len málokto zo súčasníkov pamätá. Pravdepodobne tiež pochádza ešte z predvojnového obdobia. V roku 1938 počas okupácie Petržalky bol k Nemecku pričlenený aj pravý breh Dunaja, a tak Bratislava stratila svoje kúpalisko. V roku 1944 bolo Lido zase poškodené počas bombardovania Američanmi, ale ešte dlhé roky po vojne sem mnohí Bratislavčania radi chodievali.

Zdroj: FB Stará Bratislava

​Niektorí Bratislavčania pri návštevách Lida vravievali, že sa idú kúpať ku Čiernemu moru, nakoľko sa doň Dunaj vlieval...

Zdroj: RB Fotoblog

​O tomto bazéne sa vravievalo, že je olympijský. A to ani nie pre jeho rozmery, ale vďaka veľmi studenej vode, ktorá sa postarala o to, že plavecké výkony boli rýchlostne na úrovni olympijských športovcov. Deťom však bazén zjavne vyhovoval viac než kúpanie sa v Dunaji, ktoré zase preferovali dospelí...

Zdroj: abn

​V horúcich dňoch zvyklo byť na Lide naozaj poriadne plno...

Zdroj: FB Alex Kubik

​Ale občas sa priamo na petržalskom brehu našiel kúsok voľného priestranstva napríklad aj na plážový volejbal...

Zdroj: FB Engerau

Hoci mala Bratislava viac kúpalísk - počas Slovenského štátu postavili Tehelné pole a v 60-tych rokoch aj Delfín v Ružovej doline, tak Lido bolo stále veľmi využívané najmä obyvateľmi Petržalky.

Návštevníkom Lida bolo k dispozícii nielen volejbalové ihrisko či pingpongové stoly, ale aj veľké pieskovisko, kde sa deti rady hrávali. Pôvodne bol piesok navozený aj na pláž Lida, ale vody Dunaja ho vždy odplavili. Okolie trávnatého areálu malo udržiavaný parkový vzhľad, ktorého súčasťou boli aj betónové chodníky.

Zdroj: BA.FOXY.SK

Lido bolo iba sezónne letné kúpalisko, za vstup sa muselo platiť, no napriek tomu to bolo mimoriadne obľúbené a navštevované miesto. Kúpalisko slúžilo verejnosti ešte začiatkom 80. rokov minulého storočia. V 90. rokoch sa objavili plány na rekonštrukciu Lida, ktoré malo byť súčasťou veľkého rekreačno-zábavného areálu, ale projekt sa napokon nezrealizoval.

Zdroj: youtube

​Jedna z posledných podôb Lida sa objavila v hudobnom filme Rabaka, ktorý nakrútil režisér Dušan Rapoš v roku 1989. Už vtedy však vyzeralo byť kúpalisko akési spustnuté, ale možno za ten dojem môže aj ročné obdobie, v ktorom tie zábery vznikli. Po roku 1990 ​však už nebolo v prevádzke. Nastali tam vraj najskôr problémy s únikom vody z bazénu a do veľkej opravy sa prevádzkovateľovi nechcelo. A potom sa navyše všetko zmenilo. Použiteľné zariadenie poodvážali, železné konštrukcie rozobrali, bazény zasypali a o zvyšok sa postarala sama príroda, takže z Lida zostali už len staré fotografie a spomienky. Teda, aby sme boli úplne presní, tak kúsok od dnešnej cyklistickej hrádze by ste mohli v burine nájsť kúsok zachovalého múru niekdajšej vstupnej brány na kúpalisko.

Zdroj: FB Dunajčík

Najbližším využívaným objektom v susedstve bývalého areálu Lida je vodácky klub Dunajčík, ktorého členovia sa spolu s ochranármi a ďalšími organizáciami usilujú o obnovenie prírodného, parkového a rekreačného charakteru na tomto území. "Držte nám palce, vyzerá to tak, že sa tento nápad teší nielen popularite verejnosti, ale aj mesto si ho postupne osvojuje," napísali nám zo spomínaného klubu, ktorý vznikol podobne ako Lido v roku 1924.

Zdroj: ABVK

Plány na obnovenie tohto priestoru na rekreačné účely má aj spoločnosti J&T Real Estate, ktorá už prezentovala vizualizácie budúceho areálu s plážou na petržalskom brehu Dunaja. Mnohí Bratislavčania by sa realizácii tohto projektu určite veľmi potešili...

(ars)

Páčil sa vám článok?