FOTO: Elektrické kolobežky zaznamenali v Bratislave taký boom, že si mohli dovoliť zdražieť...

8.5.2020

Zdroj: Bolt

Páčil sa vám článok?

Máte pocit, že ich vidíte všade, a to nielen preto, že ich je v Bratislave k dispozícii 400, ale najmä preto, že ľudí nadchli a vo veľkom ich používajú. Aktuálne sa s nimi totiž dá vyhnúť napríklad aj zápche, ktorá vzniká pred Karlovkou v súvislosti s rekonštrukciou električkovej trate, ale mládež rada jazdí aj po zotmení pri svetle e-kolobežky...

„Bratislavčania strávia na kolobežke v priemere 20 minút denne,“ povedal nám Roman Sysel, regionálny manažér spoločnosti Bolt pre strednú Európu. Elektrické kolobežky priniesli na trh pred pár týždňami a keďže majú veľmi jednoduchý postup, ako ich spojazdniť, a jazda nie je náročná, fascinujú aj tínedžerov. Hoci oficiálne sú od 18 rokov.

Zdroj: Bolt

​„Moja 14-ročná dcéra ma zlomila, takže som jej do aplikácie dala svoju kartu s prísľubom, že mi neprejazdí výplatu. Dcéra totiž môže zobrať na moju kartu aj druhú kolobežku pre kamarátku. Snáď je zodpovedná, dohodli sme si limit,“ hovorí matka tínedžerky, ktoré sme oslovili v Petržalke. Vysvetlila, že kolobežku jej dovolila najmä preto, že v týchto dňoch dcéra odmieta jazdiť v MHD.

Zjavne to nie je ojedinelý prípad. E-kolobežky zaznamenali taký boom, že úvodná maximálna cena 15 eur na deň sa zmenila na 25 eur. Oficiálny dôvod? „Maximálny denný poplatok bol stanovený na 15 eur v rámci spúšťania a súvisiaceho úvodného týždňa. Po jeho skončení sme ho zvýšili na 25 eur,“ reagoval Roman Sysel.

Zdroj: Bolt

​Bratislava je v mobilnej aplikácii rozdelená na dve zóny - červenú a zelenú. V oboch oblastiach je jazda na požičanej kolobežke povolená, ale ak niekto ukončí jazdu v tzv. červenej zóne a kolobežku tu aj odparkuje, tak sa vystavuje naúčtovaniu neželanej pokuty vo výške 30 eur.

Zdroj: FB Bolt

​Napríklad táto kolobežka je odparkovaná na zlom mieste, nielenže tomu, kto ju tam nechal hrozí pokuta, ale aj mohlo by do nej naraziť aj auto...

Spoločnosť však postupne rozširuje zóny, kde možno kolobežku nechať odparkovanú. Pri štarte novej služby to boli tieto lokality v Bratislave: Hlavná stanica, Karadžičova, Trhovisko Miletičova, Námestie SNP, Trnavské mýto, Jesenského (SND), Eurovea. „V priebehu uplynulého týždňa sme oblasť pôsobenia rozšírili o oblasť Petržalky, časť Ružinova a Karlovej Vsi, kde práve prebieha rekonštrukcia električkovej trati. Chceli sme tým ľuďom dať ďalšiu možnosť, ako sa prepravovať.“

Bolt kolobežky majú rýchlosť limitovanú na 25 km/h. "Všetkých vás pre vlastnú bezpečnosť prosíme, aby ste najvyššou rýchlosťou nejazdili, pokiaľ sa necítite sebaisto. Vždy, keď je to možné, používajte cyklocesty," uvádza sa v inštrukciách. 

"Ide o na zákazku vyrobený model, ktorý je odolný, ľahký a jednoducho použiteľný. Dizajn a konštrukcia sú zamerané na modularitu, čo z neho robí najlepšie opraviteľnú kolobežku na trhu," vysvetlil nám Roman Sysel.

Zdroj: Bolt

​Každý večer pracovníci prevádzkovateľa zbierajú po meste elektrické kolobežky, nabíjajú ich a ráno aj dezinfikujú riadidlá....

Na facebookovej stránke spoločnosti sa v diskusiách objavuje aj kritika na adresu e-kolobežiek. Ľuďom prekáža, že sa premávajú po chodníkoch, večer výrazne svietia, čo môže byť nebezpečné pre vodičov, sú ledabolo odparkované uprostred chodníkov, čím prekážajú... Diskutéri však majú aj podnety na rozširovanie zón či parkovanie. Roman Sysel potvrdil, že podnety evidujú a pracujú na nich. „Kedy dôjde k ďalšiemu rozšíreniu oblasti pôsobenia nedokážeme momentálne špecifikovať, každopádne by sme radi našu službu ponúkli v prípade záujmu aj v ďalších častiach mesta,“ dodal.

Zdroj: koláž abn

"Apropó, ak si myslíte, že je bezpečné viesť kolobežku po oslave a pár drinkoch, v skutočnosti to dobrý nápad nie je. Podobne ako pri jazde na bicykli z oslavy, osoba, ktorá je za riadidlami, musí byť triezva. V opačnom prípade je jazda nebezpečná a po prípadnej policajnej kontrole to môže viesť k odobratiu vodičského oprávnenia," píše sa na stránke momentálne najpopulárnejšej kolobežkovej aplikácie. 

A ak si myslíte, že si môžete odparkovanú kolobežku len tak z ulice zobrať a odísť na nej alebo nebodaj hodiť do kufra auta a privlastniť si ju, tak to radšej ani neskúšajte. Všetky kolobežky majú v sebe zabudovaný alarm, ktorý okamžite spustí veľmi hlasný a nepríjemný varovný zvuk a ešte sa aj rozbliká.  
(in)

Páčil sa vám článok?