Šialené: Ľudia sa na cintorínoch opaľujú, športujú a na masových hroboch si robia pikniky!

17.4.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Mimoriadny rozruch a odozvu vyvolala na sociálnych sieťach fotografia panej v stredných rokoch, ktorá včera ležala v plavkách na trávniku Ondrejského cintorína a slnila sa. Vedenie mestského pohrebníctva - spoločnosti MARIANUM je z tohto jej konania zhrozené, nakoľko to nie je ojedinelý prípad, pri ktorom niektorí strácajú akúkoľvek úctu k pietnym miestam...

"Aktuálne na Ondrejskom cintoríne, medzi hrobom prezidenta Michala Kováča a Júliusa Satinského." Tak znel sprievodný text k úvodnej fotografii, ktorú včera na Facebooku zdieľala satirická stránka Zomri.

Zdroj: FB Zomri

Následne sa pod ňou objavili všelijaké komentáre od vtipkovania, že pani si už trénuje ako tu raz bude ležať, cez poznámky typu "ani na cintoríne nemá pokoj" až po citáty zo zákona o hanobení miesta posledného odpočinku. 

Bratislavské noviny sa skontaktovali s riaditeľom organizácie MARIANUM - pohrebníctvo mesta Bratislavy Ing. Borisom Šramkom, aby sa ho opýtali či už spomínanú fotografiu slniacej sa ženy videl, respektíve, čo na to hovorí. "Videl som ju a bol som zhrozený. Na Ondrejskom cintoríne sú naši pracovníci v týchto dňoch od rána približne do tretej poobede a tá pani tam hneď po odchode správcu vošla, rozložila si tam deku a vyzliekla do plaviek, aby sa mohla nerušene opaľovať. V poriadku to určite nie je, ale žiaľbohu sa v tomto období stretávame na našich cintorínoch so všeličím," pustil sa do rozprávania pán Šramko. 

"Nakoľko sú zatvorené športoviská a parky, tak mnohí chodia behávať a cvičiť do areálov cintorínov. Zaznamenali sme takéto aktivity napríklad v Slávičom údolí alebo na Martinskom cintoríne. Na obe miesta sme už museli inštalovať písomné upozornenia o tom, že športovanie na cintoríne je zakázané," pokračuje riaditeľ MARIANUM-u.

Zdroj: FB Zomri

​"Najhoršie však je, to čo sa v poslednom období deje na Slavíne. Na to, že nám tam športovci behajú po schodoch ku pamätníku hore-dole sme si už v podstate zvykli podobne aj na porozbíjané a poodbíjané kúsky mramoru od jazdcov na skateboardoch, ktoré nájdeme každé ráno na zemi. Ale uznajte, že sa nedajú tolerovať ľudia, čo si robia pikniky na masových hroboch, v ktorých sú pochovaní vojaci padlí počas II. svetovej vojny. Pri každom jednom trávniku sa nachádza upozornenie, že ide o pietne miesto a hromadný hrob, ale niektorým to vôbec neprekáža a pokojne si tu rozložia deky a na nich posedávajú, kŕmia sa a bavia," hovorí Ing. Boris Šramko.

Zdroj: FB Slavín

​Riaditeľ organizácie MARIANUM apeluje na slušnú časť verejnosti, ktorej je, ako dúfa, stále väčšina, aby na takéto konanie narušiteľov poriadku buď slovne upozornila alebo ho nahlásila prostredníctvom telefonickej linky č. 159 na mestskú políciu. "Tu nejde prioritne o to, aby bola tým, čo spáchajú podobné priestupky za každú cenu udelená pokuta, ale aby sa ľudia aspoň trochu spamätali a zachovávali úctu k nebohým na týchto pietnych miestach. Veď asi ani im by sa nepáčilo, kebyže si niekto urobí piknik na mieste posledného odpočinku ich blízkeho príbuzného."

(ars)

Páčil sa vám článok?